palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

E-sport Ösztöndíjak Akár Egyetemi Képzésben

Az e-sportok Magyarországon talán még kevésbé vetették meg a lábukat elismertség és hírnév szempontjából, viszont globális szinten egy-egy esemény már túlszárnyal olyan nézettségi rátákat is, mint például a Bajnokok Ligája, vagy a Super Bowl.

Az elmúlt néhány évben pedig egyre többet lehetett hallani különböző ösztöndíj programokról, amik valóban lehetővé tették a játékosok számára, hogy egyetemi ösztöndíj keretében fejleszthessék az e-sport készségeiket.

Az egyik ilyen ösztöndíjat a londoni University of Roehampton kínálja, amit férfi és női játékosok is megpályázhatnak.

Azért is egyedi ez a program, mert az Egyesült Királyság egyik legelső komoly e-sport ösztöndíja a roehamptoni. Az ösztöndíj 1500 fontban támogatja a játékosokat egy évre és bárki megpályázhatja, aki az egyetem valamelyik alap, vagy mesterképzésében vesz részt.

A hallgatók tanulmányi ágazatai pedig nem befolyásolják az ösztöndíjban való részesedést. Ami kulcsfontosságú, hogy minden támogatott hallgatónak bizonyítania kell a rátermettségét, valamint a játékbeli készségeit.

A jelentkezés, valamint a programban való részvétel pedig nemcsak az egyesült királyságbéli, de a nemzetközi játékosok számára is elérhető.

Az Egyesült Királyság mellett az Egyesült Államok is egyre több figyelmet fektet az e-sport programokba és habár egyelőre a legtöbb képzés elég új, a kínálat és az ösztöndíjak a tengerentúlon is egyre választékosabbak.

Az Egyesül Államok legjobb e-sport ösztöndíjai közé tartozik például az Arcadia University (Pennsylvania) programja, ami évente akár 25 000 dollárral is támogatja a League of Legends, Hearthstone, Overwatch és Rocket League játékosokat.

Ez az ösztöndíj is elérhető és megpályázható a magyar érdeklődők által is, mivel az Arcadia University az egyik legjobb pozícióban rangsorolt oktatási intézmény a külföldi ösztöndíjak és programok tekintetében.

A fent említett két ösztöndíj mellett viszont számos további amerikai egyetem kínál országszerte e-sport programokat, ösztöndíjakat Kaliforniától kezdve (University of California Irvine) Chicago-ig (Robert Morris University).

Az e-sportok népszerűsége folyamatosan növekszik és egyelőre nem egyszerű meghatározni, hogy milyen szintekig juthat el a sportág. Az erősségét pedig az is jól mutatja, hogy a különböző stream oldalak mellett már az online sportfogadásban is az egyik leggyorsabban növekvő felület. Magyarországon az online bet365 könyvtár tartalmazza a legtöbb e-sportot, amit akár élő közvetítésen keresztül is lehet követni.
Fotók: unsplash.com
(X)