palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Babaváró hitel – Rendkívül nagy az érdeklődés a babaváró hitel iránt, de leginkább a jómódúak vették eddig igénybe!

babaváró hitel

A kormány célja, hogy tovább könnyítse a gyerekvállalást és a családok életét, ezért indították el a családvédelmi akcióterv új elemeit, a babaváró támogatást, a csokhitel bővítését, jelzáloghitel elengedését, és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét.  2019. július 1. óta igényelhető, és a bankok tájékoztatása szerint hatalmas az érdeklődés a kamatmentes, akár 10 millió forint állami támogatású hitel lehetőség iránt.

A babaváró hitel – fontosabb tudnivalók

A támogatott hitel kölcsönszerződése 2019. július 1- 2022. december 31-éig köthető meg. Azok a házaspárok jogosultak rá, akiknél a feleség betöltötte a 18. de még nem érte el a 41. életévet.

Legalább az egyik házasfélnek 3 éves társadalombiztosítási jogosultsággal, vagy ugyanennyi ideig/vagy ideje felsőoktatási jogviszonnyal kell rendelkezni. Feltétel, hogy legalább az egyik félnek az első házasságának kell lenni, de nem akadály, ha már van meglévő gyermek.

Ki számít a gyermek kategóriába

Az igénylők vér szerinti, velük közös háztartásban élő gyermeke, a 12. hetet betöltött magzat, és az igénylők közösen örökbe fogadott gyermeke.

A gyermekszámba nem számít bele a hitelkérelem benyújtása előtt született, vagy örökbe fogadott gyermek.

További fontos tudnivaló, hogy az a gyermek számítható az igénylővel közös háztartásban élőnek, akinek bejelentett magyarországi lakóhelye, vagy tartózkodási helye azonos az igénylőével.

  1. Első gyermek – A kölcsön teljes futamidejére kamatmentessé válik, ha a kölcsön folyósítását követően 5 éven belül megvalósul a gyermekvállalás.
  2. Második gyermek -A hitelfelvételt követően született, vagy örökbe fogadott második gyermek érkezése után az aktuális tartozásnak a 30 százaléka kerül elengedésre.
  3. Harmadik gyermek – A harmadik gyermek jövetele után az aktuális fennmaradó tartozás 100 százaléka elengedésre kerül.

Abban az esetben, ha a gyermekvállalás nem valósul meg, akkor a babaváró hitel piaci hitellé alakul át, és egy összegben kell visszafizetni az igénybe vett kamattámogatás összegét.

A hitelhez nem szükséges ingatlanfedezet, mivel az állam vállal készfizető kezességet. A hitel amellett, hogy kamatmentes, szabad felhasználású hitelként funkcionál.  A húsz év futamidőre szóló hitel havi törlesztő részlete legfeljebb 50 000Ft.

A babaváró hitel folyósítása

A babaváró hitelt a hitelintézetek folyósítják, és a kérelmet is a hitelintézetnél kell benyújtani.

A hitelintézetek saját általános belső szabályaik alapján végezhetik az igénylők hitelképesség vizsgálatát. Pozitív bírálatot követően azonnal megköthető a szerződés, és indul a hitel folyósítása.

A kölcsön igényléséhez szükséges TB igazolást már előzetesen ajánlott beszerezni. Az igazolást az illetékes járási hivatalok, a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztár feladatkörben eljáró hivatalok adják ki.

Emellett az igazolás elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül igényelhető.

Sokan kombinálják a babaváró hitelt a szuperállampapírral (MÁP+), amelynek segítségével, havi 450 00 Ft befektetése révén 5 év alatt csaknem 3,7 millió Forintot lehet felhalmozni a Portfolio.hu számításai alapján.

Módosultak a babaváró hitel feltételei – Módosítás I.

Január 1-től szigorodott a hitel előírásai, amely a 3 éves Tb jogviszonyra vonatkozó előírásokat érinti.

  • A korábban elfogadható biztosítási kategória megszüntetésével, az a fiatal pár, amelynek egyik tagja szakiskolában folytatta a tanulmányait 2017. decemberéig, és azt követően folyamatos, alkalmazotti munkaviszonyban állt, 2020. januárjától a Tb. jogviszonyának rövidülése miatt elesik a támogatás lehetőségétől.

Módosultak a koronavírus-járványra tekintettel a babaváró hitel feltételei – Módosítás II.

2020.04.23-án jelent meg a rendelet, amely az igényléssel kapcsolatos egyszerűsítést, és határidő módosítást tartalmaz. A kismama személyes megjelenése nélkül, akár a férj által, meghatalmazás birtokában egyedül kérelmezhető a támogatás a pénzintézményekben.

Maximum 6 hónapot beszámítanak a munkaviszonyba, annak aki a veszélyhelyzet idején elveszítette a munkáját, de újból elhelyezkedett- ezzel biztosítható a támogatás feltétele, a 3 éves Tb jogviszony.

Módosítás III. (2020. 06.23.)
Módosultak a babaváró hitel feltételei, a veszélyhelyzet idején bevezetett intézkedések egy része megszűnt, és a korábbi szabályok állnak vissza.

Az egyszerűsítések érintik az igazolások benyújtását, a várandósság igazolását, és a tartozás elengedés kérelmezésének menetét,viszont július 1-jétől a határidőkre fokozottan kell figyelni.

Sokan eleshetnek a lehetőségtől! – Módosultak a babaváró hitel igénybevételének feltételei