palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Változás lesz júliustól a jogosítványoknál

jogosítvány hosszabbítás

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet módosítás szerint változnak orvosi alkalmasság szabályai, júliustól lép életbe, amely az orvosi alkalmasság határidejét érinti, valamint a háziorvos soron kívül kezdeményezhet alkalmassági vizsgálatot, ha a páciens esetében új betegségről, illetve állapotromlásról szerez tudomást.

Az Emberi Források Minisztériumának döntése alapján (Magyar Közlöny 2021. 25. szám) 2021. júliusától módosul az egészségügyi alkalmassági vizsgálat határideje, amely a hivatásos és nem hivatásos járművezetőket egyaránt érinti:

A határidő hónapja és napja igazodik a kérelmező születési hónapjához és napjához, – amely eddig a  vizsgálat dátumával egyezett meg.

Hallássérültek esetében pedig három hónapnál nem régebbi audiológiai vizsgálat eredmény alapján végezheti el az időszakos egészségügyi alkalmassági vizsgálatot a háziorvos, vagy a foglalkozás-egészségügyi orvos.

A rendeletmódosítás egyes része már hatályos, nevezetesen a nem hivatásos járművezetők vizsgálatát a háziorvos mellett az üzemorvos, valamint a lakóhely szerinti illetékes foglalkozás-egészségügyi orvos is végezheti.

Amennyiben a járművezetőnél az orvos jelentős állapotromlást tapasztal, akkor kérheti, hogy szakértő bizottság állapítsa meg az illető gépjárművezetői alkalmasságát.

A jogosítvány hosszabbítást a kormányablakokban kizárólag előzetes időpontfoglalással lehet végezni.