palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Jogosítvány hosszabbítás igénylése – hasznos információk

A vezetői engedélyek közismert néven jogosítványok hosszabbítását személyes megjelenéssel tudják az ügyfelek a kormányablakok és okmányirodák ügyfélszolgálatain igényelni.

A vezetői engedélyek hosszabbításának elindításához szükség van a háziorvos által kiállított orvosi alkalmasságot igazoló dokumentumra, és a már lejárt, vagy érvényes vezetői engedélyre (amely lehet az új kártyaformátumú jogosítvány, vagy a régi papír alapú vezetői engedély is). Az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfelek a vezetői engedélyük lejárta előtt 2 alkalommal kapnak e-mailben értesítést az okmány lejártáról. A vezetői engedélyek 2 dátumot tartalmaznak (kivéve a 2017. után igényelt új vezetői engedélyeket): a fénykép felöli oldal magának az okmánynak az érvényességét mutatja- Magyarországon, belföldön személyigazolványként funkcionál, DE határátlépésre nem jogosít- a másik oldalon, a kategóriák melletti dátum, vagy dátumok mutatják, hogy a tulajdonosa meddig az időtartamig jogosult az okmányával vezetni. Régebben kiállított okmányoknál célszerű ellenőrizni az érvényességet, mivel magasabb életkornál a két dátum között nagy különbség is lehet.

A vezetői engedély hosszabbítás menete

 1. Orvosi alkalmassági beszerzése
  • Első lépésben a háziorvosnál kell igényelni az orvosi alkalmasságról szóló igazolást. A vizsgálatért az orvosnak az életkor alapján megállapított díjat kell fizetni:
  • 50 éves korig 7200 Ft, gyakorisága 10 évenként
  • 50-60 éves kor között 4800 Ft, gyakorisága 5 évenként
  • 60-70 éves kor között 2500 Ft, gyakorisága 3 évenként
  • 70 év felett 1700 Ft, gyakorisága 2 évenként

Jó tanács!!!: A vezetői engedélyre kerülnek fel olyan korlátozások, amelyek például szemüveg használatát írják elő, ezért átvételkor ellenőrizzük le, hogy véletlenül nem hiányoznak-e ezek a korlátozások az igazolásról.

Amennyiben az ügyfél a vezetői engedélyét kategória bővítés miatt szándékozik megújítani, fontos tudni, hogy a bővítés érinti-e a B kategóriánál magasabb, illetve a hivatásos vezetők 2-es csoportra vonatkozó orvosi alkalmasságát.

 1. Vezetői engedély igénylése
 • Vezetői engedély hosszabbítására az orvosi alkalmassági birtokában az ország bármely kormányablakában, okmányirodájában kizárólag személyes ügyintézés keretében van mód. Az új igazolvány elkészültéig lehetőség van a régi (akár lejárt) vezetői engedéllyel és a kapott kérelemmel együttesen 60 napon belül belföldön vezetni. Az ügyintézés során lehet kérelmezni, ha az ügyfél számára kedvezőbb, másik  járási hivatal okmányirodájában, vagy kormányablakában kívánja az új okmányt átvenni és a régi okmányt egy idejűleg pedig leadni.
 • Az új okmány átvétele, és a leadása meghatalmazott útján is megoldható. Az elkészült okmány  hivatalban történő átvétel dátumáról  SMS-ben, vagy e-mailben tud a rendszer értesítést küldeni, az igénylést követően általában 1-2 héten belül készülnek el és érkeznek meg.
 • Azok az ügyfelek, akik az új okmányuk elkészüléséig nem akarnak vezetni, ezért a régi okmányukat a hivatalban leadják, részükre az általuk megadott címre történik az új okmány postázása.

A vezetői engedély hosszabbítás ára

A vezetői engedélyek ára 4000Ft, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, és egy évnél rövidebb orvosi alkalmasság birtokában 1500 Ft.

Az elveszett okmány pótlása és a kategória bővítés miatti okmánycsere szintén 4000 Ft.

Ingyenes az első jogosítvány igénylése, eltulajdonított okmány pótlása, a családi állapot változás miatti vezetői engedélyek cseréje.

Az első jogosítvány igénylésénél az ügyintézéskor be kell mutatni a Vöröskeresztes elsősegélynyújtó igazolást.

Nemzetközi jogosítvány igénylése, hosszabbítása

A papír alapú Nemzetközi jogosítvány igénylése szintén a kormányablakban, okmányirodában intézhető személyesen, vagy meghatalmazott útján, emellett a kiállítás feltételeinek megléte esetén, elektronikusan, Ügyfélkapun keresztül kezdeményezhető.

Az ügyintézéshez szükséges a vezetői engedélyen kívül 2 db igazolványkép, az okmány a kiállítás dátumától számított 3 évre, vagy a vezetői engedély érvényességéig szól, és azonnal kiállításra kerül.

A Nemzetközi jogosítvány igénylés díja 2300 Ft.

A kormányablakban, okmányirodában az eljárás költségét bankkártyával, vagy az ott kapott csekk postai úton való befizetésével lehet megfizetni.

Okmánystátusz lekérdezése

Az Okmánystátusz lekérdező használatával az igényelt okmány aktuális állapotáról lehet tájékozódni a https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/ oldalon, a lekérdezéshez szükséges az igénylői adatlapon-kérelmen szereplő bizonylatszámot feltüntetni.

A megadott oldalon lehetőség van az okmány érvényességének az ellenőrzésére, és a kitöltött űrlapon a vezetői engedély pótlására.

Külföldi jogosítvány honosítása

Az EGT-állam hatósága által kiállított vezetői engedélyek cseréjét ország bármely kormányablakában, okmányirodájában lehet igényelni, az illetéke megegyezik a magyar vezetői engedélyek illetékével.

A harmadik ország hatósága által kiállított vezetői engedélyek honosítása, visszahonosítása kizárólag Budapesten a 13. kerületi Hivatalnál kezdeményezhető.

Frissítve:

Fontos változások a jogosítvány igénylésével kapcsolatban

Egyszerűsödik az ügyintézés: A vezetői engedély kiállítására irányuló adatlap birtokában is lehet vezetni belföldön – az új okmány kézhezvételéig, de legfeljebb 30 napig. Így már az igényléskor leadhatják az ügyfelek a lejárt okmányukat.

A 2020. november 4. után lejáró jogosítványok érvényességi ideje a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig meghosszabbodnak, de kizárólag belföldön használhatók. Ugyanakkor ez a szabályozás nem vonatkozik a 2020. július 3. és november 4. között lejáró okmányokra, ezeket az ügyfeleknek meg kell hosszabbítani.

A kormányablakokban kizárólag előzetes időpontfoglalással lehet ügyintézésre jelentkezni:

 • az idopontfoglalo.kh.gov.hu
 • a megújult magyarorszag.hu oldalon
 • a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon

Újdonság, hogy a megújult magyarorszag.hu oldalon a bejelentkezés után, nem csak magunk, hanem más személy/családtag számára is foglalható időpont, erre a foglalási mező alatt lévő „Más számára foglalom le az időpontot” gomb szolgál.

Változik az egészségügyi alkalmassági vizsgálat határideje 2021 júliusától: igazodni fog a vizsgált személy születésének hónapjához és napjához.