palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Minimálbér 2020 – Hasznos információk

minimálbér

A 2020 évi minimálbér és garantált bérminimum szabályairól szóló kormányrendelet 2019. december 30-i Magyar Közlönyben jelent meg. A várakozások ellenére, amelyet a magyar gazdaság kimagasló növekedést produkáló teljesítménye indokolt volna, 2020-tól a korábbi bérmegállapodása alapján, 8-8 százalékos emelkedés lépett hatályba, amelyről a Versenyszféra, és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) résztvevői határoztak.

A január elsejétől hatályba lépő rendelet minden munkavállalóra és munkáltatóra nézve a következő összegeket tartalmazza.

Minimálbér

Teljes munkaidőben foglalkoztatottak részére a minimálbér bruttó összege 161 000Ft, családi adókedvezmény nélkül a nettó minimálbér összege 107 000 Ft.

A heti bér 37 020 Ft, a napibér összege 7410 Ft, az órabér alkalmazása esetén pedig 926 Ft összeggel kell számolni.

Garantált bérminimum

A garantált bérminimum megállapításának az a feltétele, hogy a munkavállaló igazolt módon rendelkezzen a jogszabály, illetve a munkáltatói elvárás szerinti iskolai végzettséggel, vagy szakképesítéssel, és az adott végzettség szükséges legyen az adott munkakör ellátásához.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott dolgozók részére 2020-ban a garantált bérminimum bruttó összege 210 600 Ft.

A heti bér 48 420 Ft, a napibér összege 9690 Ft, az órabér alkalmazása esetén pedig 1211 Ft összeggel kell számolni.

Teljesítménybér

Teljesítménybér alkalmazása esetén a munkavállalóra irányadó teljesítménybér-tényező úgy kerül megállapításra, hogy ha a teljesítménykövetelmény 100 százalékban teljesül teljes munkaidő ledolgozása esetén a munkabérnek a minimálbér mértékét garantált bérminimum esetén 210 600 Ft-ot, minimálbér esetén 161 000Ft-ot el kell érnie.

Amennyiben a teljes munkaidő hosszabb 8 óránál, akkor az órabért arányosan növelt mértékben kell megállapítani, ha pedig rövidebb 8 óránál, akkor arányosan csökkentett mértékben kell a munkabért megállapítani.