palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Lakásfelújítás támogatás 2021

Lakásfelújítás támogatás

A lakásfelújítás az egyik legaktuálisabb téma a magyar lakosság körében. A kormány által 2021 januártól indított kedvezményekről a napokban megjelentek a részletszabályok. A korszerűsítésre és modernizálásra igénybe vehető keret számos feltételhez kötött, azonban jó hír, hogy ezek közül számos esetben, elegendő a támogatási időszak végéig megfelelni.


2021 januárjától a gyermeket nevelő családok jelentős mértékű támogatást igényelhetnek az otthonuk modernizálására és felújítására. Az összege legfeljebb 3 millió forint, a teljes költségek felére vonatkozik, a kifizetésre pedig utólagosan, a munkálatok elvégzése után kerül sor. A számlákat a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani a kérelmezőknek 2022. december 31. napjáig, viszont a pozitív elbíráláshoz számos feltételnek meg kell felelni. Mielőtt bárki lemondana, érdemes alaposan átgondolni, mely feltételek azok, amelyeket elegendő időközben megszerezni. Azok, akik a meghatározott időn belül jó eséllyel eleget tudnak tenni a támogatási feltételeknek, úgy mindenképpen ajánlott megragadni a kedvező lehetőséget. A kifizetésre úgyis utólag a számlák benyújtása, és a munkálatok elvégzését követően kerül sor.

Legalább 1 éves folyamatos Tb-jogviszony

Amennyiben házastársak, vagy élettársak együttesen igénylik az otthonfelújítási támogatást, elegendő, ha az egyik fél rendelkezik a meghatározott időtartamú jogviszonnyal, másrészt az egyedülállóknak akár a program végéig lehetősége van teljesíteni és a kérelmet benyújtani.

A támogatást kizárólag gyermeket nevelő, illetve váró szülő(k) igényelhetik

A várandósság 12. hetét betöltött magzat után is kérelmezhető a támogatás.

Legalább 1 éve a felújítandó otthonban állandó lakhelyként kell élni

A szabályozás szerint legalább egy éve – együttes igényléskor mindkét félnek és a gyermeknek is állandó lakhelyként a lakcímkártyán kell szerepelni, és a felújítandó otthonban élni.

Legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezni

Az igénylőknek és a gyermeküknek a felújítandó otthonban legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.

A számlák benyújtásának határideje

A számlákat a kifizetést követő 60 napon belül kell benyújtani. Azonban a munkálatokkal összefüggő utolsó számla kifizetése utáni 60 napon belül kell benyújtani, hogy az igénylő a jogosultsági feltételeknek megfeleljen.