palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A jövő kulcsa operaíró verseny

„A jövő kulcsa” címmel operaíró versenyt hirdet a „Bartók+” Miskolci Operafesztivál. A verseny célja, hogy olyan új, a „Bartók+” Miskolci Operafesztivál Művészeti Kiáltványa szellemének megfelelő „közönségdarabok” kerüljenek a figyelem középpontjába, amelyekkel vissza lehet hódítani az operába a közönséget.

A pályázók köre: Bármely kortárs zeneszerző, állampolgárságra, tartózkodási helyre, korra való tekintet nélkül. A pályázat nem „jeligés”, pályázni kizárólag saját névvel, címmel lehet.

A pályázat kiírója:
MKSZ Miskolci Kulturális Szövetség Nonprofit Kft. (székhely: 3525 Miskolc, Déryné u. 1.
cg: 05-09-016624
Képviseli: Némedi Varga Zoltán ügyvezető). A pályázat kiírója lehetőség szerint évente írja ki a pályázatot, első alkalommal 2012. évben.

A pályamű: Befejezett, zenekarral színpadi előadásként még el nem hangzott mű. A pályamű témája, nyelve és terjedelme kötetlen. Egy szerző több pályaművel is pályázhat, valamint több szerző is pályázhat egy pályaművel.

Előzetes regisztráció és jelentkezés: A pályázatra jelentkezni a www.operafesztival.hu honlapról letölthető elektronikus jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével lehet. Az előzetes regisztráció keretében a jelentkezési lapot a composersecretary@gmail.com e-mail címre kell megküldeni. A jelentkezési lap valamennyi rovatának kitöltése kötelező.

A nevezési díj összege: 150 EUR, melyet az OTP Banknál vezetett HU44 1176 3347 5721 7886 0000 0000 számú bankszámlaszámra kell átutalni.

A pályamű beküldése A pályázati anyagot kizárólag postai úton lehet megküldeni.

A borítékon, illetve küldeményen az alábbiakat kell feltüntetni:

 • A pályázat kiíróját: MKSZ Miskolci Kulturális Szövetség Nonprofit Kft.
 • Postacímét: MKSZ Nonprofit Kft., 3501 Pf. 634.
 • A pályázat címét: „A jövő kulcsa” Operaíró pályázat
 • A feladót, vagyis a pályázót

Beküldendő anyagok:

 1. A pályamű papíralapon és/vagy elektronikus adathordozón.
 2. A pályamű történetét összefoglaló angol nyelvű tartalmi kivonat legfeljebb 1 A/4-es oldal terjedelemben.
 3. A jelentkezési lapot kinyomtatott eredetiben aláírt példánya.
 4. A nevezési díj befizetéséről szóló igazolás.

A pályamű (partitúra) mellett a pályázó nem kötelező jelleggel benyújthatja

 • a pályamű zongorakivonatát;
 • a pályamű zenekari szólamanyagát;
 • bármilyen egyéb hangzóanyagát.

Beküldési határidő: 2013. március hó 1. napja 00:00 óra CET. A beküldési határidő a pályázat kiírójának történő kézbesítést jelent.

Letölthető dokumentumok

Jelentkezési lap (pdf)

Pályázati kiírás (pdf)

Pályázati szabályzat (pdf)

Szakmai bírálat: A pályaműveket 4-6 főből álló szakmai zsűri bírálja el. Kiválasztja a megítélése szerint a kiáltvány tartalmának legmegfelelőbbnek tartott – a beérkezett pályaművek szá mától függően – a 3-5 pályaművet. Ezen kiválasztott pályaművek jutnak a döntőbe.

A szakmai zsűri a döntését, a döntőbe jutott művek listáját 2013. április hó 15. napján közzéteszi a www.operafesztival.hu weblapon.

A döntőbe jutott műveket a 2013-as Miskolci Operafesztivál koncertszerűen, félszcenírozott előadásban, zongora kísérettel állítja színre, ahol az énekesek kottából énekelnek. Emellett a művek egyes részleteit zenekarral, hangverseny keretében is bemutatja.

A fesztiválon megtartott döntőben bemutatott darabok közül a zsűri – a közönség szavazatát is figyelembe véve – kiválasztja a nyertes alkotást.

A döntés a versenyzáró gálaestet követő 1 munkanapon belül a www.operafesztival.hu weblapon kerül közzé tételre.

Díjazás és felhasználási jogok: Minden döntőbe jutott pályamű 1500 EUR díjazásban részesül.

A nyertes pályamű további 4000 EUR összegű díjazásban részesül, illetve a pályázat kiírójának feltett célja, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek szerint a nyertes művet a következő évi „Bartók +” fesztivál komplett operaelőadásként mutatassa be.

A felhasználási jogokat a Pályázati kiírás részletesen szabályozza.

Valamennyi díjazás összegének kifizetésére 2013. szeptember 1. napjáig kerül sor. A díjakat a pályázat kiírója a díjazottak részére a jelentkezési lapokon megadott bankszámlaszámokra utalja át. A díjazás összege utáni adózás a pályázó állampolgársága, vagy tartózkodási helye szerinti jogszabályok szerint történik.

A pályázattal, a részvétellel, a pályázati dokumentációval kapcsolatos kérdéseiket az alábbi elérhetőségeken tehetik fel:
Szakács Sára versenytitkár, email címe: composersecretary@gmail.com

Forrás: http://www.operafesztival.hu/