palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A közös agrárpolitika 2013 után

fvm_palyazatokAz Európai Bizottság felhívása nyilvános vitában való részvételre. Az EU 2013-ig meg kívánja reformálni közös agrárpolitikáját (KAP). A Bizottság, még az idén szakpolitikai dokumentumot tesz közzé azokról a különböző szakpolitikai lehetőségekről, amelyek alapul szolgálhatnak a majdani közös agrárpolitika kialakításához, és ezzel egy időben nyilvános konzultációt indít a 2013 utáni közös agrárpolitikáról.


A közös agrárpolitika az egész társadalom ügye. Mindannyiunké, nemcsak a mezőgazdasági termelőké. Az európai agrárpolitika az élelmiszerbiztonság kérdése mellett tájakról, munkalehetőségekről, környezetről és éghajlatváltozásról is szól. Kérjük, ossza meg velünk az európai mezőgazdaság és az európai vidékek jövőjével kapcsolatos igényeit és várakozásait. Segítsen nekünk olyan szakpolitikát kialakítani, amely közös érdekeinket a legjobban szolgálja! – Dacian Cioloş, mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztos.
A biztos arra kéri az érdekelt uniós polgárokat és szervezeteket – függetlenül attól, hogy a mezőgazdaságban dolgoznak vagy sem -, vegyenek részt a közös agrárpolitika jövőjéről, alapelveiről és céljairól szóló vitában.

Az Európai Parlamentben elhangzott április 12-i beszédében Cioloș biztos felvázolta a megvitatásra váró témákat.

VEGYEN ÖN IS RÉSZT A VITÁBAN
(A beszéd angol, francia és német nyelven érhető el)

A KAP nem csupán a gazdálkodókat érintő szakpolitika:

Nyilvánvaló kapcsolat van a mezőgazdaság és a környezet, a biológiai sokféleség, az éghajlatváltozás, illetve a természeti erőforrásaink – például a víz és talaj – fenntartható gazdálkodása között.

Szintén magától értetődő az összefüggés a mezőgazdaság és az EU kiterjedt vidéki térségeinek kedvező gazdasági és társadalmi fejlődése között.

Végül, de nem utolsósorban a mezőgazdaság az asztalunkra kerülő ennivaló forrása.
Az európai gazdák olyan közjavakat termelnek, amelyek a társadalom egészének hasznára válnak. Ezért indítjuk tehát útnak ezt a széles körű nyilvános vitát, melyhez bárki csatlakozhat, aki szívén viseli az élelmiszerek, a gazdálkodás és a vidék ügyét.

Különösen fontos számunkra, hogy megtudjuk, milyen észrevételei, igényei vannak Önnek a következő kérdések kapcsán:

  • Miért van szüksége Európának közös agrárpolitikára?
  • Mit várnak az európai polgárok a mezőgazdaságtól?
  • Miért kell a közös agrárpolitikát megreformálni?
  • Milyen eszközökre van szükségünk a holnap közös agrárpolitikájának sikeréhez?

A nyilvános vitához 2010. júniusig az alábbi internetes honlapon szólhat hozzá:

http://ec.europa.eu/agriculture/cap-debate

A vita eredményeit 2010 júliusában rendezendő konferencián tervezi összegezni a főbiztos. A vita gondolatait a Bizottság a KAP jövőjéről 2010 végén megjelentetni tervezett közleményébe beépíti.

Forrás: FVM