palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Lezárult a Vita-csata!

vitacsata pályázatMegvan az érvpárbaj végeredménye–lezárult a Vita-csata! Érvek és ellenérvek ütköztek a Magyarországon európai uniós témában idén először megrendezett Vita-csata disputa vetélkedőn, amely a kulturált vitatkozás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet. A küzdelemben összesen harminckét, középiskolás diákokból álló csapat mérte össze kommunikációs képességeit a szegénység és az oktatás témakörében. A versenyből végül a nyírbátori Tabula Draconium és a gyomaendrődi Kner-gyerekek csapat került ki győztesen. Az eseményt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata kezdeményezte és finanszírozta.

Halter András: cím nélkülJó vitatkozókra mindig szükség volt, napjainkban pedig, amikor az érv-párbaj gyakran nélkülözi a toleranciát, különösen. A pozitív értelemben vett vitatkozás elsajátítására talán az egyik legjobb módszer az angolszász nyelvterületről származó disputa játék, amely immár vetélkedő formában is igen elterjedt Európa-szerte. Nálunk európai uniós témában először idén áprilisban rendeztek ilyen versenyt, Vita-csata elnevezéssel. A disputa mások véleményének tiszteletben tartására neveli a diákokat, miközben fejlődik együttműködési és kommunikációs képességük. Ez később akár a pályaválasztást is megkönnyítheti. Az esemény az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata kezdeményezésére és finanszírozásában valósulhatott meg két alföldi régióban, április 9-e és 11-e között Debrecenben, az ezt követő hétvégén, április 16-a és 18-a között pedig Kecskeméten.

A 2010-es évet az Európai Unió a szegénység elleni küzdelem évének nyilvánította, így a szegénység problémája és az ehhez kapcsolódó oktatás-kérdés jelentette a disputa két témáját. A vetélkedés már a verseny előtt elkezdődött, a diákok első feladata ugyanis az volt, hogy csapatuk Facebook oldalának minél több rajongót szerezzenek. Az északi régióból ebben a szolnoki Estrela, a déliből pedig a szegedi Autentikus apokaliptikus akuPUNKtúra csapat lett a legsikeresebb. Az előzetes akció arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi média immár megkerülhetetlen eszköze a szabad véleménynyilvánításnak. A virtuális világból átlépve élőszóban folytatódott a verbális párbaj a két helyszínen, először Debrecenben, majd egy héttel később Kecskeméten. A versenyen  megjelentek a “2010. A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve”  ’arcai’, Debrecenben  Lázár Györgyné, Keckeméten Pásztor Eszter. a. Ez utóbbi helyszínt dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is megtisztelte.  A verseny zárórendezvényét  Szűcs Tamás az Európai Bizottág Magyarországi Képviseletének vezetője nyitotta meg.

A csapatok a vetélkedő során tételmondatokat kaptak (pl.: az Európai Unióban a szegényebb országok lemaradása az oktatás színvonalán múlik; A szegényebb országokat segélyekkel lehet felzárkóztatni” ), ezek mellett és ellen is érvelniük kellett a disputa-bírák előtt. Végül az Észak-alföldi régióból a nyírbátori Tabula Draconium, a Dél-alföldiből pedig a gyomaendrődi Kner-gyerekek csapat bizonyult a legmeggyőzőbbnek. A győztesek értékes fődíjat vehettek át – fejenként egy-egy panorámafelvételre alkalmas webkamerát headsettel -, ezen kívül az Ab Ovo Kiadó könyvjutalmaiban is részesültek. Az eseményt lapszámokkal támogatta a Filmvilág Filmművészeti Folyóirat és a Mindennapi Pszichológia szakfolyóirat is, ez utóbbi egy-egy előfizetést is felajánlott. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete tárgyjutalmakkal járult hozzá a nyereményhez, a Vizuális Világ Alapítvány pedig a felkészítő tanárokat lepte meg a Párbeszéd a tanórán című toleranciatréning DVD-vel. Az Észak-alföldi régió győztes csapatát ráadásként a Csokonai Színház hívta meg Shakespeare Makrancos Hölgy című darabjának előadására, míg a Dél-alföldi csapat a Jonathermál Gyógyfürdőben tölthette megérdemelt pihenését. A vetélkedő után újra a virtuális küzdelemé lesz a főszerep, április 13-tól-18-ig és április 20-tól 25-ig  a Vita-csata Facebook oldalán (Vita-csata disputa vetélkedő – 2010) lehet szavazni a csapatok által a helyszínen két óra alatt készített bemutatkozó klipekre.

„Az érvekkel alátámasztott eszmecsere a kulturált életforma része. A Vita-csata támogatói, szervezői, felkészítő tanárai és résztvevői mind sokat tettek most ezért a tanulási folyamatért. Reményeink szerint jövőre, a magyar EU elnökség idején már országosan folytatódhat a disputázás.” – nyilatkozta Gyárfásné dr. Fekete Judit, a Külügyminisztérium Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály helyettes vezetője, az EU Tájékoztató Szolgálata vezetője. A kecskeméti zárórendezvényen a vita-csata folytatásáról hasonlóképpen nyilatkozott Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletnek vezetője.