palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A Lantos – Arany János bicentenáriumi folklór zenei pályázat

Az Esztrád Színház pályázatot hirdet Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából – A Lantos elnevezéssel -, Arany János epikai és lírai költészetből választott mű, művek népzenei vagy népzenei alapokról építkező könnyűzenei feldolgozására – műfaji kötöttség nélkül.

A pályázat célja: Arany János sokoldalú költészetének bemutatása, az élő, magyar népzene és a pódium műfaj népszerűsítése.

A versek, balladák belső ritmikája, egyenletes lüktetése lehetővé teszi progresszív zenei feldolgozásukat is. Arany János bravúros nyelvi formáival, kivételes értelmező és érzelmi művészete által, a megzenésítésekkel a magyar nyelv szépségére, gazdagságára szeretnénk a figyelmet újra ráirányítani.

Olyan pályaműveket várunk, amelyek egyrészt:

  • követik az autentikus magyar népzene irányvonalait ritmusképletében, dallamában és/vagy hangszerelésében, másrészt amelyek,

: a folklorisztikus vonaltól eltérő, de abból kiinduló progresszív élőzenei feldolgozásokra, improvizációkra épülnek.

Pályázók köre

Nevezhetnek szólisták és zenekarok, amatőr és profi előadók, valamint valamely művészeti képzésben résztvevő hallgatók. Egy pályázó több pályaművet is beküldhet.

A pályázaton részt vehetnek magyarországi és határon túli zenészek, előadók.

A választott műveket olyan változatban kell megformálni, ami nem csorbítja annak tartalmi jelentését, a produkciókban törekedni kell a legkevesebb változtatásra. Az kész pályaműveket oly’ módon kell előadni, hogy a szövegérthetőség maximálisan érvényesüljön.

Jelentkezési feltétel: élőzenei produkciók

Jelentkezési határidő: 2017. 03. 06.

 A pályázat díjazása

  • 1. díj: Bemutatkozó videoanyag elkészítése, médiában való bemutatása, valamint egy 5 állomásos amerikai turnén való részvétel 2017-ben.
  • 2. díj: A bicentenárium évében az Esztrád Színház a legígéretesebb feldolgozásokból egy/vagy több koncertet szervez, mely alkalommal a fellépőknek honoráriumot biztosít.

A pályázati jelentkezéshez szükséges dokumentumok

  1. Kitöltött pályázati adatlap. A pályázati adatlap letölthető a www.esztradszinhaz.hu honlapról a pályázatok menüpont alatt
  2. Önéletrajz/ Zenekari tagok bemutatása
  3. Szakmai beszámoló
  4. A feldolgozott mű szövege, bemutatása

Az elkészült népzenei feldolgozásokhoz mellékeltben várjuk az adott népzenei alapanyagról a következő információkat: dallam, ritmus: fő tájegység behatárolása, gyűjtés helye, az adott dallam műfaja, annak előfordulása a néphagyományban, gyűjtő vagy adatközlő neve, gyűjtés ideje. Hangszerelés: az használt hangszereknek bemutatása, helyi jellegzetességeknek feltüntetése.

A pályázat benyújtása

  • A művek Esztrád Színház címére (Budapest, 1095 Lechner Ödön fasor 1.) postai úton. A borítékon fel kell tüntetni: Arany János Bicentenáriumi pályázat –   „ A lantos”
  • elektronikus úton csatolt fájlként az arany200.esztrad@gmail.com e-mail címre.

A pályázat anyagának élőzenei bemutatása: 2017. április 1.

A helyszínről és az időpontról a jelentkezők e-mailen kapnak értesítést.

A pályázatot az Esztrád Színház bírálja el.

Az elbírálás határideje

A pályázók a döntésről a bírálattól számított 15 munkanapon belül írásban kapnak értesítést az Esztrád Színház részéről.

A nyertesek névsorát az Esztrád Színház megjelenteti a honlapján. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

folklorzenei2