palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A legjobb magyar bűnmegelőzési gyakorlat – ECPA 2016 Európai Bűnmegelőzési Díj

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) 2016-ban az „Idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése” témában legjobbnak ítélt bűnmegelőzési gyakorlatot jutalmazza az Európai Bűnmegelőzési Díjjal (ECPA).

A győztes 10 000 euró, két további díjazott 5 000 – 5 000 euró összegű pénzjutalomban részesül. A magyar nemzeti jelölt kiválasztása céljából ezúton felhívást hirdetünk, amelyre 2016. szeptember 18-ig várjuk a szervezetek (pl. önkormányzatok, állami szervek, szakmai és civil szervezetek, közösségi csoportok, gazdasági társaságok) jelentkezését.

Az Európai Bűnmegelőzési Díjjal minden évben a soros elnökség által meghatározott témában legjobbnak ítélt európai bűnmegelőzési projektet jutalmazzák. 2016-ben az „Idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése” témájába illeszkedő jó gyakorlatok közül kerülhet ki a díjazott. Minden tagállam egy projektet jelölhet a díjra. A projekt jelöléséről a tagállam EUCPN nemzeti képviselője dönt, Magyarország részéről a Belügyminisztérium Európai Együttműködési Főosztálya. A díj átadására ünnepélyes keretek között, a Legjobb Gyakorlatok Nemzetközi Konferenciáján kerül sor 2016. december 15-16-án Szlovákiában, Pozsonyban.

Jelentkezni a mellékelt angol és magyar nyelven kitöltött adatlap elektronikus elküldésével lehet. Az adatlap egyes pontjai alatt található szövegdobozok mérete kiterjeszthető. Videók, fényképek és elektronikus kiadványok nem mellékelhetőek az adatlaphoz, azok majd csak a Legjobb Gyakorlatok Konferencia keretében mutathatóak be.

Az angol és magyar nyelven kitöltött jelentkezési lapokat a franciska.kovari@bm.gov.hu elektronikus címre szükséges elküldeni legkésőbb 2016. szeptember 18-án 24:00 óráig.
A pályázati felhívásra jelentkezhetnek többek között helyi önkormányzatok, rendőrség, oktatási intézmények, civil szervezetek, ifjúsági szervezetek, gazdasági társaságok, pártfogó felügyelői szolgálatok, egyházi szervezetek illetve egyéb önkéntesen létrejött szervezetek.

Bírálati szempontok az EUCPN által meghatározottak alapján:

  • a projekt a hagyományos bűnözés megelőzésére és/vagy csökkentésére irányul az éves felhívásban megjelölt témán belül,
  • a projekt eredményeiről hatásvizsgálat készült, és a projekt megvalósította legtöbb vagy valamennyi célkitűzését,
  • a projekt a lehetőségekhez mérten innovatív, új módszereket vagy megközelítéseket alkalmaz,
  • a projekt partnerek együttműködésén alapul,
  • a projekt alkalmas arra, hogy más tagállamokban működő szervezetek/csoportok reprodukálják. Ennek kapcsán a pályázat tartalmazza a projekt költségvetésére vonatkozó információkat, a forrást, a végrehajtás menetét,
  • a pályázónak megfelelő tudással, jó kommunikációs készséggel kell rendelkeznie a témával kapcsolatban angol nyelven, a pályázatát a Szlovákiában, Pozsonyban megrendezésre kerülő konferencián angol nyelven, magas szakmai színvonalon be kell mutatnia.

Az EUCPN nemzeti képviselő fenntartja a jogot arra, hogy ne állítson magyar nemzeti jelöltet abban az esetben, ha a jelentkező projektek közül a bírálat alapján szakmailag egyik projekt jelölése sem támogatható.

További kérdés esetén a franciska.kovari@bm.gov.hu e-mail címen vagy a 441-1149-es telefonszámon állunk rendelkezésre.