palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A megfelelő motorolaj kiválasztása (X)

Melyek a legfontosabb tényezők, amelyeket figyelembe kell vennünk?

A motorolaj az egyik legfontosabb kenőanyag a gépkocsiban. Ez gondoskodik a motor alkatrészeinek megfelelő kenéséről, tisztításáról és a korrózióvédelemről. A legtöbb ember évente komoly összegeket költ autója karbantartásra. A gumicsere és egyéb szervizelés mellett az évenkénti rendszeres olajcsere is nélkülözhetetlen. Ennek elmaradása miatt komoly károk keletkezhetnek a gépkocsi alkatrészeiben. Egy-egy alkatrész javítása vagy cseréje pedig lényegesen drágább egy egyszerű olajcserénél.

Sok autós elbizonytalanodik a boltok polcain található óriási olajválaszték előtt, és nem tudja mi alapján válasszon olajat gépkocsijához. A következőkben átnézzük egy kicsit, melyek a legfontosabb tényezők, amelyeket érdemes figyelembe venni az olaj kiválasztásakor, és bemutatunk három olaj márkát, melyek megtalálhatók kínálatunkban.

Viszkozitás

A viszkozitás az a mutató, amely meghatározza az olaj áramlásának ellenálló képességét meleg és hideg állapotban. A motor hőmérséklete olykor a 400 °C-ot is elérheti, ezért a viszkozitás kulcsfontosságú szempont a termék kiválasztásakor. Az olajtartályon a következőképpen van jelölve: 00w00. A bal oldali szám az alacsony hőmérsékleten mutatott viszkozitást jelenti. Minél alacsonyabb a szám, annál jobban működik a termék alacsony hőmérsékleten. A jobb oldali szám az olaj teljesítményét jelzi meleg motornál. Minél magasabb a szám, annál hatékonyabb az olaj magas hőmérsékleten.

Motorolaj szabványok

A jelenlegi piacon három szabványt használnak a motorolajok leírására.

SAE szabvány

A Society of Automotive Engineers által meghatározott szabvány az olaj különböző hőmérsékleten mutatott viszkozitási mértékét írja le. A tartály elülső oldalán ezt a 00w00 index jelöli. A nemzetközi gyakorlatban az SAE osztályozási rendszer terjedt el, amelyet az Autóipari Mérnökök Szövetsége – SAE International vezetett be. A SAE osztályozás alapján az összes kenőanyagot három fő kategóriába lehet besorolni: nyári, téli, illetve négyévszakos kenőanyagok.

API szabvány

 

Az Amerikai Kőolaj Intézet besorolása alapján az összes kenőanyagot a következő csoportokba lehet besorolni:

S – benzin motorokhoz használt,

C és F – dízelmotorokhoz használt.

A motorjellemzők szerint minden kenőanyagot betűjelzéssel ellátott teljesítményszint-kategóriákba is besorolnak: Az SN, a CK-4, és az FA-4 jelöléssel ellátott termékek a legújabb követelményeknek is minden tekintetben megfelelnek.

ACEA szabvány

 

Az Európai Gépjárműgyártók Szövetsége a működési jellemzők alapján 3 fő kategóriába sorolja be a kenőanyagokat:

A/B. Különböző konfigurációjú dízel- és benzin motorokhoz való kenőanyagok.

  1. Katalizátorral, vagy részecskeszűrővel ellátott új típusú motorokhoz való kenőanyagok.
  2. Haszongépjárművek és speciális gépjárművek dízelmotorjai hoz való kenőanyagok.

Most pedig lássunk három népszerű márkát a piacon.

MANNOL LONGLIFE, 504/507 5W-30 Motorolaj

A Mannol motorolajok az SCT (eredetiség Sudheimer Car Technic) tulajdonában álló márka, és a termékeket az SCT-Vertriebs GmbH fejlesztette ki. A szintetikus nagy teljesítményű Mannol Longlife 5W-30 motorolaj régóta bevált elsődlegesen olyan modern Volkswagen, Audi, Skoda, Seat benzin-és dízel motoroknál, melyeknek besorolás szerint ACEA C3 minősítés van előírva. Kivételes védelmet nyújt a motor kopása ellen, valamint tisztán tartja a motort, és biztosítja a gyors és megfelelő kenést. Viszkozitása alacsony hőmérsékleten is kitűnő, megkönnyíti a hidegindítást, és elősegíti a kisebb üzemanyag-fogyasztást.

mannol-7715-longlife-504-507-5w

Termékcsoport: LONGLIFE

Verzió: 504/507

SAE viszkozitási osztály: 5W-30

Térfogat [liter]: 5

Specifikáció: API SN, ACEA C3

Gyártói engedély: BMW Longlife-04, MB 229.51, Porsche C30, VW 504 00, VW 507 00

OPEL GM DEXOS2™, SUPER SYNTHETIC Motorolaj

Az Opel 5W-30-as DEXOS2 motorolaj kiemelkedően magas tisztító erőt, lopásvédelmet és általános motor védelmet biztosít, és ezzel együtt segít optimalizálni az üzemanyag fogyasztást. A közepes SAPS (csökkentett kén-, korom és foszfortartalmú) kenőanyagok csoportjához tartozik, és magas teljesítményű alapolajok, valamint csúcstechnológiájú adalékanyagok keverékéből áll. Tökéletesen kompatibilis a legmodernebb dízel részecskeszűrőkkel (DPF) és a benzinüzemű katalizátorokkal (CAT) egyaránt.

OPEL GM DEXOS2

Termékcsoport: DEXOS2™

Verzió: SUPER SYNTHETIC

SAE viszkozitási osztály: 5W-30

Térfogat [liter]: 5l

Olaj: Szintetikus olaj

Specifikáció: API SN, API CF, ACEA C3

Gyártói engedély: VW 502 00, VW 505 00, VW 505 01, BMW Longlife-04, DEXOS 2, MB 229.51, GM LL-A-025, GM LL-B-025

CASTROL EDGE, LL 5W-30, Szintetikus motorolaj

 

A CASTROL motorolajat az oxidációval és a magas hőmérsékletekkel szembeni nagyfokú ellenállás jellemzi. Ezek biztosítják a motor megbízható hidegindítását még fagypont alatti hőmérsékleten is. Az olaj vékony ellenálló réteget képez az alkatrészeken, amely segít minimalizálni a fém alkatrészek közötti érintkezést. Az ajánlott használati idő alatt végig megőrzi tulajdonságait garantálva ezáltal a motor stabil működését. A Castrol motorolaj mind a dízel-, mind a benzinmotorok esetében jó választás.

CASTROL EDGE LL 5W-30

Termékcsoport: EDGE

Verzió: LL

SAE viszkozitási osztály: 5W-30

Térfogat [liter]: 5l

olaj: Szintetikus olaj

specifikáció: ACEA C3

Gyártói engedély: Porsche C30, MB 229.31, VW 504 00, MB 229.51, VW 507 00

Végezetül tehát az elsődleges fontosságú szempont, hogy a motor kenőanyagainak kiválasztásakor először mindig a jármű gyártójának ajánlásait, és ne a költségeket vagy egy adott olajmárka népszerűségét vegyük figyelembe. Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy az útviszonyok, a saját vezetési stílusunk és más egyedi tényezők is befolyásolhatják döntésünket. Csak ha minden szempontot figyelembe vettünk, akkor lehetünk biztosak abban, hogy a megfelelő kenőanyagot választjuk ki autónk számára.
(X)