palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A Mi utcánk, a Mi jövönk rajz- fotó-, családi és csoportos kreatív pályázat

eumobhetA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismét rajz-, fotó- és családi és csoportos kreatív pályázatot hirdet az Európai  Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából.

A pályázaton „A MI UTCÁNK, A MI JÖVŐNK” jelmondathoz kapcsolódó alkotásokkal lehet részt venni.

I. Rajzpályázat:

 • (3-6 éves korcsoport)
 • kisiskolás kategória (1-4. osztály, 7-10 éves korcsoport)
 • felső tagozatos kategória (5-8. osztály, 11-14 éves korcsoport)

II. Fotópályázat:

 • felső tagozatos kategória (5-8. osztály, 11-14 éves korcsoport)
 • középiskolás kategória (9-12. osztály, 15-19 éves korcsoport)
 • felsőoktatási kategória
 • felnőtt kategória

III. Családi és csoportos kreatív pályázat

A téma:

A várostervezők a múlt században a városi területeket a gépjármű forgalom előnyben részesítés érdekében alakították át szerte Európában, gyakran a többi közlekedési mód – főleg a gyaloglás és a kerékpározás – kárára. A személygépkocsi forgalom elhatalmasodása miatt városaink egyre zsúfoltabbak, szennyezettebbek, zajosabbak, egészségtelenebbek és kényelmetlenebbek lettek.

A 2014. évi Európai Mobilitási Hét célja, hogy átértékeljük a városi területekről alkotott nézeteinket és megvizsgáljuk a terület-felhasználás és az életminőség kapcsolatát. Az idei jelszó: „A mi utcánk, a mi jövőnk” egész Európában arra buzdítja az embereket, hogy olyan várost alakítsanak ki maguknak, amilyenben élni szeretnének.

Az egész világon terjedőben van az a mozgalom, hogy „hódítsuk vissza” a városi területeket, például a parkolókból alakítsunk ki új zöld felületeket. Az utcákat gyakrabban használjuk közösségi rendezvények helyszínéül. Az utak mellett kávézóknak vagy szabadtéri étkezőhelyeknek lehet helyet adni. Röviden, ez az év az utcák és közterületek újraelosztásáról és újratervezéséről szól, az emberek
javára.
A Ti utcátokban hogyan tudnátok elképzelni az egészséges, környezetbarát közösségi életet? Mutasd meg nekünk, hogyan képzeled el az utcátokat, hiszen a mi utcánk a mi környezetünk, a mi levegőnk, a mi egészségünk, a mi jövőnk múlik a saját döntéseinken, közlekedési szokásaink me gváltoztatásán.

Rajzold le:

 • milyen az ideális utca vagy tér, ahol élni szeretnél,
 • hogyan lehetne környezetbarát közlekedést megvalósítani a településeden,
 • hogyan hívnád fel a figyelmét az autóval közlekedőknek az utcátokban, hogy más közlekedési eszközöket válasszanak,
 • mit teszel a te és a környezeted egészségének megóvása érdekében.

Fényképezd le

 • a számodra ideális közlekedéssel rendelkező élhető utcát, teret,
 • akár több fotóból montázst is készíthetsz, amiben elképzeled, milyen utcában lenne jó élni.

Fotó kategóriában idén már külön díjazzuk a felsőoktatási intézmények hallgatóit is.

Készíts a családoddal, barátaiddal együtt egy közös alkotást, ahol bemutatjátok,

 • milyen számotokra az ideális utca közös időtöltésre, kikapcsolódásra,
 • miért jó együtt a családdal, barátokkal programokat szervezni úgy is, hogy nem kell nagy távolságra autózni.

Akár egész közösségek, utcányi családok közös munkáit is várjuk.
Fontos, hogy gyerekeink/szüleink megértsék: felelősségünk közös, és lehetőségünk is van cselekedni, kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Kérjük, hogy a pályaművek tartalma segítse ezeknek a gondolatoknak a megismerését!

A pályaművek elkészítése:

A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat! A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni. Javasoljuk, hogy az oktatási intézmények a gyermekek pályázatait összegyűjtve küldjék el.

Kérjük, hogy a rajzok esetén az 1. számú mellékletben szereplő lap(ok) kitöltésével és annak a pályázati munka hátuljára ragasztásával adják meg az alkotás címét, a pályázó nevét, életkorát, évfolyamát, az iskola/óvoda nevét, címét, e-mail címét stb. Az olvashatatlan, vagy adatokat nem tartalmazó pályaműveket nem áll módunkban elbírálni!

A családi és csoportos kategóriában a rajz- és fotóműveken túl bármely szabadon választott technikával készített alkotással lehet nevezni, amelynek elkészítésében az összes benevezett családtag részt vett. [pl. 1 perces kisfilm, fotósorozat, rajz, makett vagy montázs/kollázs, társasjáték, prózai mű, vers stb.]

A kategória nagymértékben épít a család és a csoport alkotóerejére, teremtő gondolataira, ezért igen kevés megkötést tartalmaz. A pályázat lényege, hogy a család, a társaság, miután elbeszélgetett a pályázati kiírásról, a megbeszélés nyomán közös munkával, együttműködve alkot, egyetlen pályamű-vet létrehozva, amely közös munkájuk gyümölcse. A pályázatok mellé kérjük csatolni a 2. számú mellékletet.

A rajz-, családi és csoportos pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postai úton eljuttatni:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
„Európai Mobilitási Hét” pályázat
1440 Budapest, Pf. 1.

A fotópályázatra egy-egy pályázó maximum 3 db digitális vagy digitalizált JPG formátumú felvételt küldhet be. A kép mérete nem haladhatja meg a 3 Mb-ot.
Minden felvétel file-neve a pályázó családneve és keresztneve ékezetek nélkül egybeírva, majd a kép
rövid (egy-két szavas) címe. A családnév előtt sem sorszám, sem előtag (dr., id., ifj. stb.) ne szerepeljen. Mindezeket a mellékletben szereplő nevezési lapon lehet feltüntetni.

A fotó-pályaműveket az emhfotopalyazat@nfm.gov.hu e-mail címre lehet beküldeni címre. Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 10 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők. Becsomagolt állományokat, óriásleveleket nem fogadunk. A műveket egyenként kell az elektronikus levélhez csatolni. Kérjük csatolni a levélhez a kitöltött 3. számú mellékletet is.

Letölthető dokumentumok

unnamed

Pályázati határidő:

A pályázatok postára adási, illetve e-mailben történő elküldésének határideje: 2014. június 30.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.

Díjazás, jutalmak, eredményhirdetés:
Az alkotásokat korosztályonként egyéni, valamint családi és csoportos kategóriában értékeljük és jutalmazzuk. A legsikeresebb művek alkotóit kerékpárral jutalmazzuk. A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján különdíjak (rollerek, multimédiás lejátszók, könyvvásárlási utalványok) is gazdára találnak. A bírálóbizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes koros ztályokat és kategóriákat összevonjon, illetve más díjazási módokat állapítson meg.
A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendezhetnek. A pályázat beküldésével a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű a kiállításon és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján, non-profit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.
Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2014. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat és oktatási intézményüket tájékoztatjuk. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számla ellenében megtéríti.
A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza. A pályaművek 2014. november 30-ig átvehetők a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (Budapest I. kerület, Fő utca 44-50).

További információk:
Részletes tájékoztatás a 06-1-795-6799-es telefonszámon vagy az imre.meszaros@nfm.gov.hu e-mail címen kérhető