palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A Nagyapám Háza mester-inas képzés pályázat diákoknak

A Falufejlesztési Társaság  és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat  „NAGYAPÁM HÁZA” címmel MESTER–INAS képzést szervez középiskolások, egyetemisták, főiskolások, a népi építészet iránt érdeklődő és elkötelezett fiatalok számára.  A „NAGYAPÁM HÁZA” program  olyan gyakorlati képzés, ahol  2013 nyarán, 4 héten keresztül  egy népi műemlék épület, tájház, vagy parasztház felújítása, állagmegóvása során  élőben  ismerkedhetsz  meg a tradicionális építészet értékeivel, a hagyományos népi építőmesteri technológiákkal.

A  képzésre jelentkezni lehet egy maximum 5-20 oldalas, kötetlen formájú (műszaki, irodalmi, fényképes, rajzos, stb.) dolgozat  beadásával. A dolgozatot nyomtatott formában vagy elektronikus úton (word) lehet beadni a:

Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI)
1223 Budapest, Park u. 2

címre, vagy a nagyapamhaza@gmail.com elektronikus postacímre.

A beadási határidő : 2013. május 15.

A borítékra, vagy az e-mailbe mindenki írja rá: „NAGYAPÁM HÁZA”

Részletes tájékoztatás:

I.   „NAGYAPÁM HÁZA” dolgozat írása:

Beadási határidő: 2013. május 15

A képzésre jelentkező fiataloknak egy 5-20 oldalas, kötetlen formájú (műszaki, irodalmi, fényképes, rajzos, stb.)  dolgozatot kell beadniuk, „NAGYAPÁM HÁZA” címmel, amiben egy általuk kiválasztott népi épületet, tájházat, parasztházat ismertetnek, bemutatva  annak építészettörténeti, helytörténeti múltját, értékeit.

A dolgozat tartalmazhat építészeti felmérést, fotó dokumentációt, helytörténeti leírást, vagy más személyes élményeket is.  A dolgozatban minden  jelentkezőnek meg kell adnia  a beadott épület pontos címét és meghatározását,  valamint  a pályázó  nevét, postacímét, e-mail címét, telefonszámát, születési évét és jelenlegi iskolájának pontos megnevezését.

A dolgozatot írott formában postán a:

Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI)
1223 Budapest, Park u. 2 címre, vagy elektronikusan a nagyapamhaza@gmail.com e-mail címre kell eljuttatni.

Beadási határidő 2013. május 15

A borítékra, vagy az e-mailbe mindenki írja rá: „NAGYAPÁM HÁZA”

A „NAGYAPÁM HÁZA”  MESTER-INAS  KÉPZÉS  igazgató tanácsa értékeli a beérkezett  dolgozatokat és  kiválasztja  a legjobbakat, és személyesen e-mailben is értesíti  őket.  A kiválasztott  „inasok”  részt vehetnek 2013  nyarán egy népi műemlék, tájház,  malom,  vagy parasztház felújítási munkálatain a MESTER-INAS képzés keretén belül.

II.  „NAGYAPÁM HÁZA” MESTER-INAS képzés:

Időtartam: 2013 nyara, 4 héten keresztül

A MESTER-INAS képzés  alkalmat teremt a  programban  résztvevő  mesterek és fiatalok együttműködésére.  A kiválasztott  „inasok”  egy-egy mester mellé kerülnek, és  részt  vesznek egy  műemlék épület, tájház, malom vagy parasztház  felújításán, kivitelezési munkáiban.  Olyan hasznos alkotó munkát végeznek, amellyel  gyarapíthatják tudásukat, bővíthetik szakmai ismereteiket, közvetlen tapasztalatot gyűjthetnek a népi építőmesteri munkákról, hagyományos kőműves mesteri technológiákról.  Megtanulhatják a hagyományos  házépítés ács és tetőfedő szakmáit, elsajátíthatják a mesterfogásokat, betekinthetnek a népi építkezés, felújítás folyamataiba.

A képzés időtartama 4 hét, ami a munkafolyamatokhoz igazodóan, egyénileg kerül meghatározásra. Az inasoknak munkabér nem jár. A mesterek, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal kötött együttműködési megállapodás  keretei között, vállalják a tanulók szállás és étkezési költségeit. A  „NAGYAPÁM HÁZA” MESTER-INAS KÉPZÉST az akkreditált tanintézetek kötelező nyári gyakorlatnak beszámítják. A  képzésben részt vett fiatalok oklevelet kapnak,  amelyen  a mester és a támogató szakmai szervezetek ajánlása szerepel.

Ha  érdekel a  népi épületeink  megóvása, a  hagyományos  kőműves mesteri technológiák, szakismeretek elsajátítása, és szeretnél alkotó, közös munkában együttműködni  vidéken élő mesteremberekkel,  jelentkezz  és add be a „NAGYAPÁM HÁZA” dolgozatodat 2013. május 15-ig az alábbi címen:

Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI)
Posta cím: 1223 Budapest, Park u. 2
e-mail: nagyapamhaza@gmail.com

Letölthető dokumentum

pályázati kiírás

plakát

Bővebb felvilágosítás:

Krizsán András Ybl-díjas építész, a Falufejlesztési Társaság elnöke

www.falufejlesztesitarsasag.hu