palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A nők 40 év szolgálati jogviszonyának megszerzésének elősegítése

nfsz pályázatAz EU2020 stratégia célul tűzte ki a nők munkavállalásának elősegítését, ezzel a nemek közötti egyenlőség növelését. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ennek megfelelően a támogatási elvek meghatározásánál a nőket kiemelt célcsoportként kezeli. Emellett a Kormány intézkedésének eredményeként 2011. január 1-jétől azon nők számára, akik legalább 40 év nyugellátásra jogosító idővel rendelkeznek lehetőség van életkoruktól függetlenül teljes öregségi nyugdíjba vonulásra.

 

A „nők 40” program célja: az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem rendelkező nők foglalkoztatásának elősegítése, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges jogosultsági időtartam bővítése.

A program célcsoportja:

az a legalább egy hónapja regisztrált álláskereső nő, aki:

  • az 55. életévét betöltötte és legalább 37 év jogosultsági jogviszonnyal rendelkezik.
  • 60. életévét betöltötte – jogosultsági idejére való tekintet nélkül;

A programba vonásra és a program terhére történő kötelezettségvállalásra 2014. április 30-ig van lehetőség.

Bérköltség támogatás: A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó nők munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a munkabér és a szociális hozzájárulási adó együttes összegének 50-100 %-a kerül megtérítésre maximum 142 500 Ft bruttó munkabérig, az alábbi korlátozásokkal.

Legalább 6 hónapja nyilvántartott (tartós) álláskeresők esetében, tekintettel arra, hogy foglalkoztatásukhoz a munkáltató a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében 100 000,- Ft munkabér összegéig teljes szociális hozzájárulási adókedvezményt érvényesíthet, a programban csak az e fölötti munkabérre eső szociális hozzájárulási adó téríthető meg. (100 000 Ft-ig 0 Ft, +42 500 27%-a)

Az 55 év fölötti nem tartós álláskeresők esetén a bérköltség támogatás szociális hozzájárulási adóra eső összege: 100 000 Ft-ig 14%, + 42 500 Ft 27 %-a.

A támogatás időtartama egyénenként legfeljebb 10 hónap lehet, amely esetben a munkáltatónak 2 hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.

A program iránt korábban még nem érdeklődő 55 év feletti ügyfelek esetében a 37 év jogosultsági idő igazolása a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság által kiadott határozat bemutatásával történik, melyről az érintett ügyfeleknek egyedileg szükséges gondoskodniuk.

A támogatást a munkáltatók a székhelyük szerint területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen igényelhetik.

Részletes tájékoztatás Budapest Főváros Kormányhivatala Kerületi Munkaügyi Kirendeltségein, valamint a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központban kérhető az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

E-mail: fovaroskh-mk.boo@lab.hu;
Telefon: (1) 477-5722
Link: A nők 40 év szolgálati jogviszonyának megszerzésének elősegítése