palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A Szekszárd-Bátai főcsatorna vízrendezési uniós projektje: 600 milliós fejlesztés a Sárköz belvízi biztonságáért

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy 600 millió forintos uniós projekt keretében rendezni kívánja a Szekszárd-Bátai főcsatornát, amelynek a medre a jelenlegi állapotában nem alkalmas arra, hogy megfelelő módon elvezesse a Sárközben keletkező belvizeket. A Dél-dunántúli Operatív Program támogatásával megvalósuló fejlesztés több mint ötvenezer ember belvízi biztonságát fogja növelni, csökkenti a bel- és külterületi földek belvízi veszélyeztetettségét, és elősegíti a környező települések belterületi vízrendezési fejlesztéseit is.

A Szekszárd-Bátai főcsatorna a több mint 400 négyzetkilométernyi területű Sárköz belvizeit vezeti le. A főcsatorna utolsó rendezése az 1980-as években volt, az azóta eltelt időszakban a meder adottságai miatti lassú vízmozgás és a mezőgazdaságban használt műtrágya bemosódása miatt kialakult tápanyagterhelés hatására a csatornában erősen elburjánzott a növényzet, ami akadályozza a víz lefolyását. A meder partja is sok helyen beszakadt, a mostani állapotban a főcsatorna nem alkalmas arra, hogy a térségben keletkező vizeket károkozás nélkül elvezesse.

A fejlesztés a csatorna teljes, mintegy 39 km-es hosszát érinti. A vízlevezetési képesség javítása érdekében mederkotrást végeznek, és egy ún. kisvízi medret is kialakítanak. A torkolatnál található Bátai zsilip is átalakításra szorul, lesüllyesztik a küszöbszintjét.
A főcsatorna a térség főbefogadója, így annak rendezése a környező települések belterületi vízrendezésének szempontjából is elengedhetetlen. A közvetlenül érintett települések: Báta, Bátaszék, Pörböly, Sárpilis, Decs és Őcsény, a fejlesztés közvetve Szekszárdot is érinti.

A főcsatorna mielőbbi rendezése azért is fontos, mert így lehetőség lesz arra, hogy a kiváló termőhelyi adottságokkal rendelkező térségben a mezőgazdasági területekről szabályozott módon – a vízvisszatartás szempontjait is figyelembe véve – levezethetők legyenek a kárt okozó vizek.
A projekt tervezett összköltsége közel 600 millió forint. Jelenleg folyik az előkészítés, a pályázatot második fordulóra május végén nyújtja be a vízügyi igazgatóság. A beruházás költségeit – pozitív elbírálás esetén – teljes egészében a Dél-dunántúli Operatív Program finanszírozza, az összeg 85%-át az EU, 15%-át pedig a hazai költségvetés biztosítja majd. A kivitelezési munkák még az idén megkezdődhetnek, a beruházás várhatóan jövő őszre készül el.
(KVVM)