palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A tökéletes otthoni munkafelület kialakítása (X)

homeoffice

Elege lett az asztalán lévő rendetlenségből? Otthonunkban sok zavaró tényező jelenhet meg, és ez az otthoni munkavégzésnél különösen zavarhatja a koncentrációt és a produktivitást. Ha szeretne hatékonyabban dolgozni, de nem tudja, hol kezdjen neki, akkor ebben a cikkben pár hasznos tipp megfogadásával azonnal észreveheti a változást.

Minden a rendrakással kezdődik

A leghatékonyabb módszer az, ha lepakoljuk a munkafelületet és letakarítjuk a szennyeződéseket. A felgyülemlett por és az esetleges morzsák, megszáradt kávé és tea cseppek jobb, ha eltűnnek – így szó szerint tiszta lappal kezdhetünk neki a munkának. Az irodai bútorok gyors áttakarítását érdemes hetente egyszer elvégezni, ezzel garantáltan segítve a saját produktivitásunkat. Töröljük át a monitort megfelelő törlőkendővel, és ne feledkezzünk el a klaviatúráról és az egérről sem.

Ha igazán szeretnénk átlátni a káoszon, akkor a takarításnak adjunk egy teljes hétvégét, vagy osszuk fel kisebb feladat részekre a rendrakást. Például egyik nap csak a fiókokat érdemes kiüríteni és kitakarítani, másnapra pedig maradhat a szelektálás.

Rendszerezve és kategorizálva

Mi minden került elő a fiókokból vagy az irattartókból, igaz? Ami régi és már felesleges okirat vagy dokumentum, érdemes ledarálni vagy széttépve kidobni. Csak olyan dolgokat érdemes megtartani, ami alapvető – amin éppen dolgozik, vagy amire az elkövetkező 1-2 évben még biztosan szükség lehet. Ha az nagyobb megnyugvást ad, a régi iratokat érdemes lehet digitalizálni, így később is elérhetőek lesznek anélkül, hogy foglalnák a teret.

Amennyiben szükség van még helyre, a moduláris polcrendszerek lehetnek a segítségünkre: ezekkel gyorsan és stílusosan teremthetünk még több tárolóhelyet.

A későbbi gyors átláthatóság kedvéért érdemes lehet a fizikai fájlokat dossziékban vagy tárolómappákban elhelyezni. A tárolók címkézése – akár színekkel, akár egyszerű feliratokkal vagy szimbólumokkal – segít hamar átlátni, és a rendszer követésével garantáltan megelőzhető a káosz újbóli kialakulása. Elég, ha néhány mappa van csak az íróasztalfiókban.

(X)

A fotó forrása:

New Africa / Shutterstock.com