palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós támogatásból épül a zalakarosi „fürdő pláza”

Az optimizmus jele a válságban a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt. újabb beruházása – mondta Gyenesei István önkormányzati miniszter a négyszintes fogadóépület alapkőletételekor 2009. 03. 27-én Zalakaroson. A miniszter szerint ez annál is inkább igaz, hiszen a beruházáshoz jelentős önerőt is mozgósít a tulajdonos önkormányzat. A 2,7 milliárd forint nettó értékű beruházáshoz a Nyugat-dunántúli Operatív Programból 809 millió forintos támogatást nyert a több mint 90 százalékban a város tulajdonában lévő gyógyfürdő.

A zalakarosi GRÁNIT Gyógyfürdő Zrt. a nyert támogatással két ütemben „fürdő-plázát” hoz létre 2,7 milliárd Ft nettó értékben. Az Új fogadóépület gyógy- és wellness szolgáltatásokkal, a fedett fürdő átalakítása (Zalakaros) tárgyú kiemelt projekt első ütemében az új 5.200 négyzetméteres, 4 szintes fogadóépület készül el 2010 áprilisáig, amely nagyobb öltözőkapacitást, tágas és színvonalas fogadóteret, új szolgáltatásokat jelent majd a látogatóknak. Második ütemben a fedett fürdő épülete újul meg, s a fogadóépületbe átköltöztetett funkciók miatt felszabaduló tereket új, a magyar piacon kuriózumnak számító kényeztető kezelésekkel bővítik ki az eddigi gyógyászati és medical-wellness kezeléseket.

A megvalósítás tervezett időtartama: 2008. november 26. – 2011. június 30.

A generálkivitelezési munkák elvégzését a közbeszerzési eljárás során nyertes ZÁÉV Zrt. végzi. A vállalkozási szerződés aláírása 2008. november 25.-én megtörtént. A munkaterület átadására 2008. november 26-án került sor.

A fürdő és a Hunguest Hotel Freya*** Szálloda közti ideiglenes alagút megépült, ezzel a szállodából érkező Vendégek továbbra is zavartalanul közlekedhetnek. A régi alagút az alapozási előkészületi munkák miatt elbontásra került. A teljes építési területen a közművek átépítése megtörtént. Elkészült a kivitelező az ideiglenes földmegtámasztási munkákkal, ezzel a munkaterület biztonságosan alkalmassá vált arra, hogy csaknem 8 ezer m3 föld kitermelése és elszállítása után – mely megtörtént – elkezdődhessen az alapozási munka.
A fenti kivitelezési és előkészítési munkálatok elvégzésével érkezhetett el a GRÁNIT Gyógyfürdő Zrt. az alapkőletételhez.

Az előkészületi munkákra nettó 131.700.000.-Ft-ot, a kivitelezési munkákra nettó 93.185.722.-Ft-ot fizetett ki saját forrásból a GRÁNIT Zrt. A beruházáshoz érvényes hitelszerződéssel rendelkezik, hitel felvétel még nem történt. A pályázathoz tartozó támogatás folyósítására eddig nem került sor.

Gyenesei István úgy fogalmazott: „Magyarország egyik sikerágazata a turizmus, a turizmus sikere pedig Magyarország sikere”, amelyet minden kormánynak és „forráselosztó erőnek” támogatnia kell. Évente 1.700-1.800 milliárd forint bevétele származik a magyar turizmusnak, ezt meg kell őrizni, sőt lehetőség szerint bővíteni kell például a magyar vendégek révén, akik a külföldi nyaralások helyett idén valószínűleg rövidebb belföldi pihenéseket választanak.

Szirtes Lajos, Zalakaros polgármestere felidézte, hogy 1965 szeptemberében avatták fel az akkori nagyközség termálfürdőjét, ami 1992-ben a település többségi tulajdonába került. Az elmúlt évtizedek eredményei adtak alapot az eddig is több lépcsőben végrehajtott fejlesztésekhez, a mostani pedig új lendületet adhat a zalakarosi gyógyturizmusnak.

(Forrás: MTI és www.bad-zalakaros.hu)

linkek: fürdőtelepülések Kotor utazás Hévíz nyaralás Rovinj utazás Ulcinj apartman