palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Aaron Swartz ösztöndíj 2016/2017

osaA Vera and Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA), az open access mozgalom egyik kezdeményezője, éves ösztöndíj programot indít a bölcsészet-, társadalomtudományok és a műszaki tudományok, illetve a technológiai megoldások határterületein dolgozó fiatal és ígéretes műszaki tehetségeknek, tudósoknak és aktivistáknak.

Az ösztöndíj elsősorban olyanoknak szól (az egyetemi diploma nem feltétel), akiknek erős gyakorlati tudással rendelkeznek az azt a célt szolgáló technológiai eszközök fejlesztése terén, hogy a tudás és az adatok a széles nyilvánosság számára hozzáférhetővé váljanak; akik a könyvtárak és levéltárak információkezelési gyakorlatainak megváltoztatása iránt érdeklődnek; akik szívesen járulnak hozzá az unorthodox ötleteken alapuló innovatív vizuális taxonómiák és katalógusok felépítéséhez; és akik a polgári szabadságjogok és online aktivizmus előremozdítása érdekében szembemennek a kormányok és kiadók információ feletti kontroljával.

Az Aaron Swartz ösztöndíj 2016/2017-ben két kutatási területre koncentrál:

  1. információs szakemberek számára levonható következtetések a legfrissebb elképzelések és a polgári szabadságjogok közti, az információ hozzáférhetőségét érintő konfliktusokról;
  2. a digitális dokumentumok autentikálása jogi erejű bizonyítékként és a kutatás validálása a hálózati alapú információs környezetben.

A támogatás feltételei
Az ösztöndíj három hónapra szól, amelyet legkorábban 2016. szeptember 1-én, legkésőbb 2017. január 1-én kell megkezdeni. A három hónap alatt az ösztöndíjasok a Blinken OSA Archívumban fognak kutatni a műszaki, bölcsészet- és társadalomtudományokat egyaránt érintő kutatási témájukban. A Blinken OSA Archívum egy darab 10.000 dolláros ösztöndíjat kínál fel, a díjazott további 1000 dollárt kap a kutatással és szakmai előmenetelével kapcsolatos utazási és egyéb költségekre.

Ki pályázhat?
A pályázás feltétele a felmutatható eredmények megléte és bölcsészettudományi területen. A díjazott az ösztöndíj ideje alatt más feladatot nem végezhet. Külföldi pályázó esetében a Blinken OSA szükség esetén segít a vízum megszerzésében. Az ösztöndíjbizottság 2016 augusztusában hirdet eredményt.

A szükséges dokumentumok

  • Motivációs levél, amelyben a pályázó részletezi műszaki és kutatási szakmai tapasztalatát, illetve ismerteti javasolt kutatási vagy laboratóriumi projektjét, amelyet az ösztöndíj időtartama alatt kíván elvégezni.
  • Önéletrajz
  • Egy bemutatandó laboratóriumi workshop egyoldalas leírása
  • Két ajánlólevél

A pályázatoknak és mellékleteiknek legkésőbb 2016. július 17-én közép-európai idő szerint 11:59-kor be kell érkezniük.
Az ennél később érkező pályázatokat nem fogadjuk.
Kérjük, a pályázatokat küldjék az asf@ceu.edu e-mail címre a Blinken Nyílt Társadalom Archívumba.

Részletes pályázati kiírás: Aaron Swartz ösztöndíj 2016/2017