palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Adóbevallás – hasznos információk 2020-ra!

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint elindult a 2020-as eSZJA rendszer, és 2020.01.09-től a NAV honlapján minden aktuális információ elérhető. Továbbá azok részére, akik önállóan készítik el a bevallásukat hozzáférhetnek a 19SZJA bevallás webes kitöltő programjához.

A webes kitöltő program legegyszerűbben a NAV eSZJA oldaláról, a https://eszja.nav.gov.hu oldalról érhető el.

Fontos tudnivaló, hogy a NAV által szolgáltatott felület Ügyfélkapu használata nélkül is alkalmas a bevallás elkészítésére. Emellett a nyomtatvány az Általános Nyomtatványkitöltő Programmal (ÁNYK) illetve papíron is kitölthető.

A papíralapú kitöltést segítő útmutató, és az üres bevallási nyomtatvány letölthető a NAV eSZJA oldaláról, és beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezettek postán is feladhatják az adóbevallást.

A NAV 2020-ban is készít adóbevallás tervezetet minden adózó számára, a magánszemélyeken kívül az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, és az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek részére is.

Azoknak a magánszemélyeknek, és azoknak a KATÁS és EVÁS egyéni vállalkozóknak, akiknek a tavalyi év egészében volt főállásuk- ahonnan  szja- köteles munkabért kaptak-, és nem nyújtanak be egyénileg adóbevallást, azoknak az szja-tervezet automatikusan bevallássá válik.

Viszont a főállású egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfás magánszemélyek esetén a tervezetet ki kell egészíteni a tavaly szerzett jövedelmekkel a bevallás beküldése előtt.

Adóbevallás és befizetés határideje

  • 2020-ban egységesen az szja-bevallás és befizetés határideje valamennyi adózónak 2020. május 20.

Az adóbevallás tervezettel kapcsolatos teendők

Az adóbevallás tervezetet március 15. napjától lehet megtekinteni az Ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu oldalról, és a www.magyarorszag.hu oldalról az elérhető eSZJA felületen.

eSZJA portál elérése

Az eSZJA portál Ügyfélkapuval, Elektronikus Személyi Igazolvánnyal (e-személyivel), Telefonos Azonosítási szolgáltatással vehető igénybe Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson keresztül. A www.magyarorszag.hu oldalról bejelentkezés nélkül irányít az eSZJA link az https://eszja.nav.gov.hu oldalra.

Azok a személyek, amelyek nem használnak, vagy nem rendelkeznek Ügyfélkapuval, március 16-ig kérhetik a bevallás tervezet postázását az adóazonosító jel, és a születési dátum megadásával.

  • SMS-ben (06-30/344-4304 számon a következő formátumban: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn)
  • a NAV honlapján elérhető űrlapon
  • levélben
  • formanyomtatványon (BEVTERVK)
  • telefonon a 1819-es számon
  • személyesen az ügyfélszolgálatokon.

SZJA 1+1 százalék

Az SZJA 1+1 százalék felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan elektronikusan és papír formátumban lehet rendelkezni.