palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Augusztustól indul az új lakossági energiatakarékossági program (NEP)

NEP pályázat2009. augusztus 1-jétől nyújthatók be pályázatok az idei Nemzeti Energiatakarékossági Program forrásaira. A Program a lakosság energiahatékonysági beruházásait ösztönzi, nyílászárók cseréjéhez vagy hőszigeteléséhez, fűtés vagy melegvíz-ellátás korszerűsítéshez, lakások hőszigeteléséhez, valamint a megújuló energiafelhasználáshoz kínál összesen 1,5 milliárd forint értékben vissza nem térítendő támogatást. Emellett az érdeklődők a „Sikeres Magyarország” hitelrendszer keretében további 15,1 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre is pályázhatnak.
A pályázati rendszer kiírója a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, közreműködő szervezete az Energia Központ Nonprofit Kft. A KHEM a korábbi évek tapasztalatai alapján módosította a pályázati kiírásokat az egyszerűbb, az igényekhez jobban alkalmazkodó, az energiatakarékossági célokat hatékonyabban szolgáló rendszer érdekében.
A pályázati rendszerben a minisztérium idén négy különböző beruházási cél megvalósítását segíti, az egyes konstrukciókhoz eltérő támogatási intenzitás és maximális támogatási összeg tartozik.
„A különböző összegek és támogatási mérték alapja, hogy az energetikailag hatékonyabb korszerűsítéseket magasabb hozzájárulásokkal ösztönözzük. Idén egyedi pályázati lehetőséghez jutnak az iparosított technológiával épült épületek lakásainak a tulajdonosai is” – emelte ki Oláh Lajos, a szaktárca államtitkára.
A részletekről a pályázók a minisztérium (www.khem.gov.hu) és az Energia Központ Nonprofit Kft. (www.energiakozpont.hu) honlapjáról tájékozódhatnak, itt találhatók meg a pályázat beadáshoz szükséges nyomtatványok. A hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (www.mfb.hu) honlapjáról tölthető le.

Forrás: KHEM