palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ausztria Nekünk vers és prózaíró pályázat

Köztudomású, hogy mi magyarok szebbek, okosabbak, intelligensebbek, s általában különbek vagyunk a “sógoroknál”, ausztriai szomszédainknál, akik ráadásul semmire sem becsülnek minket. A kérdést egyetértés övezi, párt-, felekezeti, társadalmi, nemi identitási hovatartozástól függetlenül. Valóban? Vagy tévedés ez? Van-e minderre döntő, már-már tudományos súlyú bizonyíték? A kisebb-nagyobb tapasztalások, személyes vagy kollektív benyomások össze tudnak-e állni egy koherens egésszé, egy megdönthetetlen tanúságtétellé? Vagy ki kell derüljön, hogy mindez csak tévhit, mendemonda, és csak az érem egyoldalú szemléléséből adódik? Lássuk hát meg, mi itt a valóság!

Vagy ha azt nem is, mi a tendencia? De illetlenség, s magunk ellen való bizonyíték a puszta hetvenkedés, nyers odaszólás. Fejezzük ki magunkat a finom humor eszközével! Az igazán szellemes, fimon irónia, akárha önirónia is, ellenállhatatlanul találó érv lehet. Vegyük hát elő Ausztriáról és lakóiról élményeinket, véleményeinket! Ki-ki a magáét a Habsburgoktól, a sógorságon, a “Máriahilferstrasszén”, Gorenje hűtőn, behajtani tilos táblákon, Rába-habokon át, a “színmagyar” síterepekig, a vasfüggönyön túli első szabad lélegzetvételig vagy a balatoni Zimmerfrej-ig. Öntsük finoman találó versbe, prózába, hogy szépen mutasson, s kössük az egészet egy csokorba! Legyen ez a hőn áhított veretes tanúságtétel arról, mit is érnek, mivé állnak össze, miből táplálkoznak valójában benyomásaink. Meg fogjuk látni, hogy a játékosan előadott komoly vélemény, főleg, ha jobbító szándékú, hozzásegíthet a közös önvizsgálathoz. S ha már egy jót nevettünk magunkon és egymáson, akár neki is állhatnánk egy jó (jobb) szomszédságnak, vagy minek…
Mi pedig, a szép, okos és intelligens magyar kiadó, azt vállaljuk, hogy mindennek javát nyomda alá, bolti polcokra rendezzük, hogy másokkal is megoszthassuk!

Nyílt pályázati felhívást intézünk hát! 2009. június 30-ig küldessék be hozzánk elektronikus formában a fenti Ausztria-magyarok témában íródott vers vagy rövid próza.

Melynek:

  • hossza ne legyen több 3500 karakternél ha vers, 5000 karakternél, ha próza (nem baj, ha kevesebb); valamint:
  • egy szerzőtől maximum 5-5 vers és próza jöhet (egy is elég, és egy szerzőtől maximum 3 verset, prózát tervezünk a könyvbe tenni);

ne legyen a pályamű

  • goromba, s modortalan, annál inkább ironikus, találó, meggyőző,
  • Nem csak amatőrök pályázhatnak, de pl. Mikszáth, Petőfi meglevő írásait beküldeni nem ér!

Beküldési e-mailcím: ausztrianekunk@gmail.com
A pályázat állásáról, és a későbbi megjelenésről tájékoztató honlap: http://www.ausztrianekunk.hu

Eredményhirdetés 2009. szeptember 1-jéig.

A pályázók a pályázatuk beadásával automatikusan elfogadják, hogy a Vitis Aureus Bt. (8200 Veszprém, Stadion u. 13/A) a pályaműveket az Ausztria Nekünk című kötetben, honlapján, könyvbemutatókon, illetve egyéb kiadványokban, és eseményeken korlátlanul felhasználja.

Honorárium:
Az egy-egy zsűrizett fődíjas vers és próza 50-50 ezer forintos díjazásban részesül, továbbá a könyv “versek” és “prózák” fejezeteinek nyitója lesz.
Ezt követi majd az adott fejezetben a kiadó kedvence (csak ezen erkölcsi elismeréssel jár). Azt követően pedig szerzői névsorrendben következnek majd a versek, prózák ABC szerint.
Minden szerző, akinek a műve belekerül a könyvbe, fejenként 5-5 tiszteletpéldányt vehet át.

Forrás: www.ausztrianekunk.hu