palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Az Év Fája pályázat

Az Év Fája pályázatAz Ökotárs Alapítvány Magyarországon először meghirdeti az Év Fája vetélkedőt, melyre bármilyen magánszemély vagy csoport, szervezet jelölheti kedvenc fáját. Az egész országban meghirdetett Év Fája pályázattal az európai Év Fája versenyhez kapcsolódunk. A vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

Az Év fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.

Az Év Fáját egyének és közösségek is jelölhetik, akár baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások. A vetélkedőre jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12 döntőst választ. Ezek közül a közönség szavazással választhatja ki kedvencét. Az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz!

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni.

A jelölésnek tartalmaznia kell

  • a fa történetét, ami lehet egy mítosz, legenda, személyes történet vagy történelmi tény,
  • pontos helyét (település, utca, régió, esetleg GPS koordináta),
  • egyéb adatait (faj, becsült magasság, becsült kor, törzskerület – a talajszinttől mérve 130 cm-es magasságban)
  • egy fényképet a fáról.

Amennyiben a jelölt fa magántulajdonban van, érdemes a tulajdonostól engedélyt kérni a fa nevezéséhez.

Fát jelölni a „Jelentkezés” gombra kattintva, az online adatlap kitöltésével lehet. Az adatlap kitöltése után e-mailben küldjük el a versennyel kapcsolatos további információkat.

Beadási határidő: 2010. július 31.

Az Év Fája programmal vagy a nevezéssel kapcsolatban további információt Sólyom Évától kaphatnak (411-3500, solyom@okotars.hu).

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül járul hozzá egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánjuk elérni.

Az európai Év Fája vetélkedő nem azonos a Nyugat-Magyarországi Egyetem és az Országos Erdészeti Egyesület által korábban már elindított hasonló nevű kezdeményezéssel. Ez utóbbi keretében minden évben egy FAFAJt neveznek ki az év fájává, míg versenyünk keretében mi egy konkrét fát szeretnénk – a nagyközönség részvételével – elismerni. A cél azonban közös: hogy felhívjuk a figyelmet a természet és ezen belül a fák mindennapi életünkben játszott szerepére, fontosságára. Bízunk benne, hogy a két kezdeményezés erősíteni fogja egymást.

Jelentkezés

Forrás: http://evfaja.okotars.hu/