palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Az Év fája verseny

Az Év Fája pályázatÖtödszörre szervezi meg az Ökotárs az Év Fája versenyt. Szeptember 10. és október 31-e között idén 15 fa közül választhatja ki a közönség kedvencét. A versenyre májusban lehetett nevezni, ekkor bárki küldhetett egy fát egy történet kíséretében. A nevezett 66 egyed közül a zsűri azokat válogatta be a döntőbe, melyek a legerősebb közösségi háttérrel rendelkeznek.

2010 óta több száz fát neveztek be az Év Fája versenybe különböző civil közösségek, önkormányzatok és magánszemélyek. A versenybe a fákat egy történet kíséretében kell nevezni, mely kifejezi, hogy az miért fontos az őt nevező közösségnek. Nem számít a fa kora és mérete, előny azonban, ha őshonos a fa, közterületen áll vagy egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A szervező Ökotárs Alapítványnak a versennyel legfőbb célja, hogy a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Az Év Fáját a közönség minden évben online szavazás keretében választja ki, a legtöbb szavazatot kapó fa elnyeri a megtisztelő címet és egy egészségvédő kezelést.

A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A „Hős Fa” címet a zsűri ítéli oda, s egy olyan fa nyeri el melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ez a fa már a döntősök közt rejtőzik, de hogy melyik az, csak a szavazás után derül ki. Különdíjat ad át egy általa választott döntősnek az Országos Erdészeti Egyesület is, mely harmadik éve kiemelt partnere a versenynek.

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon 2014. szeptember 10-én indul, és október 27-től 31-ig titkos. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állását az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával tesszük közzé

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen kétszer nyert magyar fa, idén pedig több mint 30 ezer szavazattal a gödöllői botanikuskertben álló vackor tíz közül a második lett!

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

 • A mikepércsi ezeréves ( Rákóczi- ) tölgy
 • A kápolnai Három Hársak
 • Mese az Alsóbogáti odvas fáról
 • Kálmánházi hárs
 • Hársfánk Bartóki legendája
 • A Túlélés Fája – szattai hársfa
 • A „rácpácegresi” Nagyszederfa, Lázár Ervin „égig érő fája”.
 • Budaörsi vadgesztenye
 • Szomorú japánakác Budapesten
 • Dunaújvárosi vadgesztenye
 • Örkényi vadgesztenye
 • Tatai nagy platán
 • Újlipótváros hős fája
 • A pilisvörösvári 300 éves eperfa
 • Római parti fehér nyárfa

Fotók a döntős fákról az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalról letölthetők
További Információ: Ökotárs Alapítvány – Sólyom Éva – solyom@okotars.hu – 411 3500 evfaja.okotars.hu
Az Év Fája Verseny a facebookon

Tudta-e?
Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2014-ben az év fafaja a magyar erdők egyik szürke eminenciása, a mezei juhar, melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak. Az Év Fája Verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület három éve csatlakozott.
Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

Az Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik, melyet az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi szervez. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert, médiapartnerei a Szabad Föld és a Civil Rádió. A versenyt az Európai Unió támogatja.