palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Az Év Ökoturisztikai Élménye

A Magyar Turisztikai Ügynökség  pályázatot ír ki „Az év ökoturisztikai élménye 2018” cím elnyerésére.

A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények és működtetőik, illetve az ökoturisztikai programok szervezői számára lehetőséget adjon kínálatuk élményalapú, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 horizontális célrendszerére épülő és a Nemzeti Tájstratégia szellemiségéhez illeszkedő megmérettetésre. A pályázat elsődlegesen a látogató/turista által a természetben átélhető élményre fókuszál.
A legjobb pályaművek a pályázatot kiíró szervezetek elismerésében részesülnek. A címet elnyerő élményforrásokat a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

Pályázati kategóriák

 • Az év „együtt-élő” ökoturisztikai élménye „Élmény a helyiekkel”
 • Az év „családbarát” ökoturisztikai élménye – „Élmény a családnak”
 • Az év „hozzáférhető” ökoturisztikai élménye – „Élmény korlátok nélkül”
 • Az év „érthető” ökoturisztikai élménye – „Élmény egyértelműen”
 • Az év „digitális” ökoturisztikai élménye
 • „Digitális öko-élmény”

Az ökoturisztikai élmények megvalósulhatnak például látogatóközpontokban, tanösvényeken, egyéb bemutatóhelyeken (pl. állatkert, arborétum, vadaspark, stb.), erdei kisvasutakhoz kapcsolódva, vezetett túrák alkalmával, ökoturisztikai programokon és rendezvényeken, illetve konkrét ökoturisztikai létesítményekhez/programokhoz köthető digitális technológiák igénybevétele során.

Letölthető dokumentumok

A pályázat beérkezésének határideje: 2018. május 31. (csütörtök).

Pályázat díjazása

A nyertes pályázók oklevelet kapnak, amelyet jogosultak a létesítményben vagy egyéb, arra alkalmas helyen közszemlére tenni, illetve a hivatalos logót kihelyezheti a honlapjára.
A nyertes pályázók a címet használhatják az ökoturisztikai létesítmény, program marketingjében, kommunikációjában, promóciós eszközein. A címet, valamint a díj elnyerését szimbolizáló „Az év ökoturisztikai élménye” logót a nyertes helyszínek – az adományozás évének megjelölésével – korlátlan ideig használhatják kommunikációs és promóciós felületeken. A pályázatot kiíró szervezetek a nyertes létesítményt kiemelten kezelik ökoturisztikai jellegű kommunikációs tevékenységük során.

A nyertes létesítmény:

 • kiemelt megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turisztikai Ügynökség saját kommunikációs felületein;
 • megjelenési lehetőséget kap a természetvédelemért felelős minisztérium szakági, az ökoturisztikai kínálatot bemutató online és nyomtatott kommunikációs felületein;
 • megjelenési lehetőséget kaphat a pályázatot követő évben, a kiíró szervezetek kiemelt eseményein (pl., Magyar Nemzeti Parkok Hete központi nyitóhétvégéje);
 • részvételi lehetőséget kap az MTÜ által szervezett ökoturisztikai workshopokon (pl. értékesítés ösztönző workshop; a korábbi nyertes/díjazott létesítmények tapasztalatainak átadására, új lehetséges irányvonalak meghatározására szolgáló szakmai találkozókon).

 

A pályázattal kapcsolatban érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:

 • Takács Ádám (tanácsos, FM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály)
  telefon: +36 (1) 795-2506; e-mail: okoturizmus@fm.gov.hu
 • Császár Zsuzsa (vezető szakértő, Magyar Turisztikai Ügynökség)
  telefon: +36 (1) 488-8758, e-mail: Zsuzsa.Csaszar@mtu.gov.hu