palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Az utazási kedvezményekre jogosító okmányokat friss érvényesítés nélkül is lehet használni!

Jó hír, hogy minden közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító lejáró okmányt, a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig elfogadnak a helyi és a helyközi közlekedési szolgáltatók.

 Az Innovációs és Technológia Minisztérium kérése minden egyes kedvezményre vonatkozik, a 65 év alattiak részére kiállított Ellátottak utazási utalványára, az alkalmazottak Utazási utalványára. Az okmányok az egyéb igénybevételi feltételeknek megfelelően felhasználhatók a 2020.03.31-i lejáratot követően is.

Az intézkedés érinti a felsőoktatásban résztvevő tanulókat, és a köznevelésben résztvevőket egyaránt, mivel az oktatási intézmények jelenleg nem tudják sem érvényesíteni a diákigazolványokat, sem a helyettesítő (pecsétet és aláírást tartalmazó) papír alapú igazolásokat sem tudják kiadni.

Azok a felsőoktatásban tanulók, akik 2019/2020-as tanév I. féléves matricájú diákigazolvánnyal rendelkeznek, kedvezményesen utazhatnak a 2020.03.31-i lejáratot követően is.

Azok a hallgatók és tanulók, akik még nem kapták meg a diákigazolványukat, az ő részükre elektronikusan küldik meg az igazolást, amelyet ki kell nyomtatni. A kinyomtatott igazolás birtokában vehetik igénybe az utazási kedvezményt a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig.

A minisztérium kérésének megfelelően az utazási okmányok, utalványok és igazolások kiállítására és az érvényesítésre a jelenlegi szabályozás 15 napot biztosít. A 41/2020.( III.21. ) kormányrendelet alapján, a 2020.03.12-t követően lejáró valamennyi hivatalos okmányra (pl. vezetői engedély, személyazonosító igazolvány) is hasonló szabályozás vonatkozik.