palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Balázs Béla-pályázat – pályázat íróknak, forgatókönyvíróknak

Írókat és a forgatókönyvírókat várnak a Friss Hús a legújabb pályázatára, amelyre 2024. május 10-ig lehet jelentkezni.

A pályázat íróknak és forgatókönyvíróknak szól, és célja, hogy workshopok és fejlesztési munkák során tehetséges alkotók mentorok segítségével kisjátékfilm-forgatókönyvet fejlesszenek.

A Balázs Béla-pályázat célja, hogy új projektek szülessenek, ezért nem szabadon választott témájú – és az asztalfiókban heverő – tervvel lehet pályázni, hanem a kiírásban meghatározott tematikák valamelyikébe kell illeszkednie a legfeljebb 20 perces tervnek.

A 2024-es témák:

  • Északi part
  • Távkapcsolat
  • Vonaton
  • Gyerekszemmel

Az elbírálás során előnyt élveznek azok a filmtervek, amelyek 20 percnél rövidebb alkotást ígérnek.

A nevezési határidő: 2024.05.10. 23:59 perc.

A kiválasztott filmtervek májusban fejlesztői workshopon vesznek részt mentorok segítségével, melyet követően zsűri választja ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. Az íróknak a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ideje alatt lehetősége lesz filmrendezők és producerek előtt prezentálni terveiket.

A Balázs Béla-pályázat és a fejlesztői workshop idén a frissen alakult Consulab script doctori csapattal együttműködésben zajlik, amelynek tagjai: Benkő Orsolya dramaturg, Kerékgyártó Yvonne rendező, forgatókönyvíró és Maruszki Balázs forgatókönyvíró.

Mellettük produceri, fesztiválszervezői (Osváth Gábor Arany Pálma-díjas producer és Deák Dániel, a Friss Hús fesztivál igazgatója), valamint irodalmi szakértők (Szegő János, a Magvető szerkesztője) is részt vesznek a fejlesztői munkában.

A zsűri által legjobbnak ítélt három filmterv – a fejlesztési folyamat végén – 100-100 ezer forint díjazásban is részesül.

A pályázatot Balázs Béláról (1884-1949), a magyar irodalom, film- és kultúrtörténet kiemelkedő alakjáról nevezték el, az alkotó munkássága mellett a Balázs Béla Stúdiónak is emléket állítva, amely évtizedeken keresztül volt a kísérleti filmesek oázisa. A stúdió megszűnése-elsorvadása máig betöltetlen űrt hagyott, szellemi öröksége pedig a mai napig táplálja a fiatal filmes generációkat.

A Balázs Béla-pályázat beadásához szükséges részletes információk a Friss Hús honlapjáról érhetők el. A pályázatokat a NEVEZÉSI FELÜLETEN lehet beadni.