palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Civic Europe Idea Challenge – ötletpályázat civil szervezetek számára

  • azok, akik hisznek a polgári cselekedetekben, és azok, akik kételkednek benne;
  • azok, akik bíznak a demokráciában, és azok, akik elégedetlenek azzal;
  • azok, akik meg vannak győződve az „európai ötletről”, azok, akik ellenzik azt,
  • azok, akiknek még nincs véleményük, valamint azok, akik már visszavonulnak a politikától.

Ilyen és ezekhez hasonló ellentétek és az ezek körül kialakult gyakran meddő viták határozzák meg az életünket. Ha változtatnál ezen, ha keresed a kiutat, és eléred, le tudod ültetni az ellentétes véleményen lévő szereplőket, akkor neked szól a Civic Europe Idea Challenge felhívása.

A kiírás fejlesztési célja: A Civic Europe célja, hogy támogassa az úgynevezett civil sivatagokban oázisként fellépő kezdeményezéseket: azokat a szervezeteket, amelyek már aktívak vagy hajlandóak olyan térségben dolgozni, ahol az állampolgári és politikai tanulás, a részvétel valamint a cselekvés iránti elkötelezettség alacsony szintű, vagy teljesen hiányzik.

Felhívás:
A polarizáció, a mély politikai megosztottság és a demokráciába vetett bizalom csökkenése a civil kohézió gyengülésének kockázatával is jár. Ezeknek a társadalmi kihívásoknak a kezelésére úgy gondoljuk, hogy Európának demokráciáink erősítésére,  különféle háttérrel rendelkező aktív polgárokra van szüksége, amelyek nyitott polgári terek építésében vesznek részt. Csak egy élénk és sokszínű civil társadalom él a demokrácia alapötletében rejlő lehetőségekkel: saját jövőnk társteremtésével és közös életünk befolyásolására képes közösségekkel.

Amit kínálnak:

A Civic Europe Idea Challenge támogatást kínál  civil, társadalmi szereplők számára azáltal, hogy finanszírozást és mentori kísérést biztosít projektötleteik megvalósításához.

Évente legfeljebb 15 helyi projektet finanszíroznak, egyenként legfeljebb 50 000 euró támogatással.
Pályázókat várnak: Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország területéről. Olyan nonprofit szereplőket, akik helyi és regionális nem kormányzati szervezetek vagy civil társadalmi kezdeményezések, beleértve a szövetkezeteket, szociális szövetkezeteket, nonprofit Kft-ket.

A Civic Europe  a nagyvárosoktól távoli, helyi közösségekben gyökerező kezdeményezéseket és civilszervezeteket támogat Közép-, Dél- és Kelet-Európa azon régióiban, amelyeket az alacsony állampolgári műveltség és a civil infrastruktúra hiánya kihívások elé állít. Célja a polgári kohézió és az aktív állampolgárság erősítése közösségeikben.

Mentorálást és finanszírozást kínálnak számukra a projektötleteik megvalósításához, valamint a régióban folytatott állampolgári tevékenységeik előmozdításához. A pályázati folyamat munkanyelve angol, csak úgy mint az eredeti kiírás, a tájékoztatók, űrlapok stb.

A pályázati időszak során a Közösségfejlesztők Egyesülete  (KÖFE) biztosít   segítséget a felkészüléshez, beadáshoz, de természetesen közvetlenül a Civic Europe program hivatalos képviselői is állnak rendelkezésre a következő címen: https://civic-europe.eu/contact/

A támogatás odaítélésének főbb szempontjai:

A támogatással megcélzott szervezetek:

A nagyvárosi központokon kívül tevékenykedő, de a helyi közösségekben beágyazott, erős kapcsolatokkal rendelkező civilszervezetek.

A Civic Europe Idea Challenge elsősorban azokkal a civil társadalmi szervezetekkel foglalkozik, amelyek korábbi projekt tapasztalatokkal rendelkeznek és egy ideje aktívak a közösségükben, hogy segítsék őket tevékenységük előmozdításában, új projekt indításában vagy új stratégiák kidolgozásában. Ugyanakkor azok a belépők is jelentkezhetnek, akiknek új ötlete van a közösségük társadalmi kérdéseinek megoldására, és készek más helyi szereplőkkel, pl. helyi  önkormányzatokkal, esetleg piaci szereplőkkel együttműködni.

A kiíró a felhívásban megjelölt társadalmi problémák kezelésére elsősorban olyan pályázatokat vár, amelyek képesek árnyalni és közben érthetőbbé tenni azokat. A társadalom sérülékeny csoportjaival szembeni ellenállás, elutasítás leküzdése során nem elégszik meg egyszerű, fekete-fehér válaszokkal.

A beadott pályázatok értékelésénél és a megvalósítás során kiemelten fontos szempont a mérhetőség: Olyan kezdeményezéseket és projektötleteket keresünk, amelyeknek a megosztott közösségi szereplők közötti kapcsolatok helyreállítására és a polgári részvétel teljes területének helyi szintű (újra)aktiválására gyakorolt  hatása a finanszírozási időszak vége után kifejezetten látható és mérhető lesz.

A kiválasztási folyamattal párhuzamosan a közösségi díj szavazására kerül sor azon pályázók között, akik sikeresen nyújtották be  projektötleteiket. A Közösségi Díj nyertese 5000 eurót kap, és közvetlenül kerül be a kiválasztott listába.

Nem támogatható tevékenységek:

  • közösségépítési szempontok nélkül műszaki, digitális, művészeti vagy egyéb végtermékek (például filmek, oktatási anyagok, alkalmazások, műalkotások), kreatív folyamatok
  • önmagukban rendezvény vagy fesztivál jellegű események, sport- és szórakoztató rendezvények, valamint egyszeri kapcsolódó rendezvények, amelyeknek nincs mérhető közvetlen hatása a helyi közösségre, és nincs fenntarthatósági jellege.
  • önálló tevékenységként: kutatás
  • építési beruházás
  • kereskedelmi célú projektötletek / termékek, amelyeket később kereskedelmi felhasználásra szánnak

A támogatásra magánszemélyek nem pályázhatnak.

Letölthető dokumentumok

CV felhívás_magyar-2

info_civiceurope

Regisztráció és a jelentkezés beadásának módja:

A pályázók regisztrációjukat követően nyújtják be ötleteiket az ötlettérben. A benyújtott pályázatok a pályázati időszak teljes ideje alatt, 2020. május 27-ig  szerkeszthetőek.

A regisztráció és a benyújtás folyamatával kapcsolatos további technikai  magyarázatokat a weboldalon található GYIK ismerteti. https://civic-europe.eu/idea-challenge/call-ideas-2020/faq/

Link az ötlettérhez: https://civic-europe.eu/ideas/

A győztes szervezetek a támogatott projektjeiket 2020 novembere és 2021 decembere között valósíthatják meg.

*A támogatható szervezetek pontosabb meghatározásáért és egyéb részletekért látogasd meg a https://civic-europe.eu/idea-challenge/selection-criteria/  oldalt.

Civic Europe Idea Challenge 

MitOst e.V. | Herzbergstr. 82-84 | 10365 Berlin Tel: +49 176 7324 5953 E-mail: civiceurope@mitost.org URL: www.civic-europe.eu

A pályázati időszakban a Civic Europe hivatalos magyarországi partnere:

Közösségfejlesztők Egyesülete
kofe.hu
https://www.facebook.com/kozossegfejlesztokegyesulete/

Pályázattal kapcsolatos információk kérhetőek az info.civiceurope@kofe.hu címen, illetve a +3630-995-2292 számon.
Kapcsolattartó: Oláh Roland