palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Concrete Design Award 2011

ivanka pályázatAz IVANKA Beton nyílt pályázatot hirdet  „Concrete Design Award 2011″ címen. A pályázat célja, olyan tehetségek felkutatása, akik vakmerően kreatív ötletekkel nemzetközi színtéren is megállják a helyüket. A változatos tematika szerinti pályázati kategóriákra válaszul formabontó koncepciókat várunk, annyi megkötéssel, hogy a felhasznált anyagok közül az alkotás fő karakterét a beton adja.

PÁLYÁZAT CÉLJA

Olyan tehetségeket keresünk, akik vakmerően kreatív ötleteikkel nemzetközi színtéren is megállják a helyüket. A változatos tematika szerinti pályázati kategóriákra válaszul formabontó koncepciókat várunk, annyi megkötéssel, hogy a felhasznált anyagok közül az alkotás fő karakterét a beton adja.

Legyen az akár kisbuzogány, asztal, szék, hangfal, sírkő, súlyzó, ékszer, betonból elkészíthető, méghozzá igényesen. Pályázatunk kiírásának célja, hogy a látszóbeton megszokott jelenlétéhez és térhódításához képest új irányokat és funkciókat találjunk az anyag  magas minőségű alkalmazására.

A külföldi lehetőségek mellet fontosnak tartjuk a hazai terepen zajló kiállításokon és egyéb design eseményeken – különösen a Budapest Design Héten – való aktív jelenlétet is. Akikkel elindultunk, és akik elindultak velünk egy-egy projekttel a megvalósítás útján – és akikkel azt következetesen és kitartással végigvittük, – azok számára a nyilvánosság előtt való bemutatkozások számos eredményt hoztak: a szakmai elismerés díjait, valamint azt, hogy nevük bekerüljön a nemzetközi design vérkeringésébe és olyan helyeken forgjon a szakmai világsajtóban, melyre érdemes!

Concrete Design Award 2011

Idei pályázatunknak is az a célja, hogy a legjobb munkák megvalósításra kerüljenek.  Nem kizárólag ötletes terveket szeretnénk látni, hanem az egyszeri gegeken túlmutató olyan piacképes design tárgyakat, amelyek sorozatgyártásra kerülhetnek hazánkban és külföldön egyaránt.

Az öntéses technológiának köszönhetően az anyagnak nincsenek formai korlátai. Szabad teret ad arra, hogy olyan minőségi termékek készüljenek, amelyek masszivitásuk mellett gyönyörű látványt nyújtanak. A fantázia szárnyalásának csak az anyag súlya, ami határt szabhat. Merész kísérletezéssel szokatlannak tűnő anyagtársítások jöhetnek létre, amelyek a matériák egyes tulajdonságait megtartva, kiemelve, másokat módosítva új funkciókhoz rendelhetők.

A zsaluzat lenyomatát örökli a beton tárgy, így izgalmas felületek és tömeg jöhet létre fantáziadús anyagválasztással. Továbbgondolva a folyamatot, a szilárdulással feleslegessé váló anyagok eltávolításának módja is érdekesebbé teheti az alkotást. Különböző eljárásokkal a zsalutechnológia színesíthető, de még akár a beton alaptulajdonságai is meghazudtolhatóak, például egy adott raszterben betonvassal összekapcsolt elemeket használva, hajlítással alakítható, flexibilis felületet képez a rideg anyag, illetve olajos öntőformába szűk nyíláson átpréselve adagolt betonnal változatos, maradandó minták rajzolhatók.

Változó összetételű rétegek egymásutániságával létrehozható mintázatok és a képlékeny masszák keveredésének következményei, valamint a pigmentek, anyagok integrálásának módja további kísérletezésre ad okot.

A jelenlegi fejlesztéseknek köszönhetően a beton minősége, alapvető tulajdonságai folyamatosan javulnak, illetve azok eredményeként olyan anyagösszetételek és technológiák állnak rendelkezésre, melyek napról napra hozzák az ihlet különböző szintjeit az építészek, belsőépítészek, forma- és terméktervezők számára.

Kiíró, a magyar IVANKA Beton saját fejlesztésű, valamint egy francia cég által jegyzett, szabadalom által védett betonanyagra és technológiára kíván fejleszteni elsősorban használati célú termékeket. IVANKA a francia Lafarge cég Ductal® nevű anyagának felhasználására a Közép- és Kelet-Európai régióban elsőként és jelenleg mint egyedüli gyártó kapott lehetőséget, ezért a pályázati eredmények folytatásaként történő termékfejlesztések és gyártás nemzetközi vonatkozása, kiemelt szerepe a kezdetektől fogva adott.

Kiíró szándéka szerint a pályázat lezárásával, s mintegy következő szintre lépve, közös munka veszi kezdetét a díjazott résztvevőkkel, biztosítva a kontinuitást a tervek megvalósítása által. A megvalósítás lehetősége nem szükségképpen korlátozódik az első három helyen végzett műre. IVANKA a díjazott munkákon túl az arra alkalmasnak ítélt tervek alkotói számára hasonlóan, együttmőködési lehetőségeket kínál projektjeikhez, egyedi megállapodások alapján. A pályázati időszak során létrejött szakmai párbeszéd a jövőben mindazokkal folytatódhat, akik a továbbra is érdeklődnek a meghirdetett téma iránt.

PÁLYÁZAT TÁRGYA

Betonból készíthető vagy betont is tartalmazó, kereskedelmi forgalomba hozatalra alkalmas nemzetközi színvonalú termékek, termékrendszerek létrehozása. A tárgyak formájának alkalmasnak kell lenni kis- és nagy sorozatban történő előállításra.

Az Ivanka munkaruha kategóriában természetesen egyéb anyagok (is) használhatóak.

A tervezés bázisát az alábbi alapanyagok és az azokhoz kapcsolódó technológiák adják:

 • IVANKA Beton saját fejlesztésű alapanyagai
 • Lafarge -Ductal®

Az egyes eljárások önmagukban, tisztán, de egymással kombinált formában az alapanyagok ötvözésével is alkalmazhatók. Kiíró kiemelten várja továbbá a beton mellett más, társított anyagok, mint pl. fém, fa, üveg, textil, újrahasznosított anyagok stb. jelenlétét izgalmasan bátor anyagtalálkozások formájában. A társítandó anyag rendelkezésre álló technikákkal való kompatibilitása a megvalósíthatóság érdekében minden esetben vizsgálandó.

A pályázat részeként üzemlátogatások és konzultációk keretében megismerhetőek lesznek az anyagok és a gyártási háttér, a szerszámozás és előállítás egyéb körülményei.

PÁLYÁZÓK KÖRE

A pályázaton azon természetes személy, vagy személyek csoportja, továbbá minden Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság, nonprofit társaság vehet részt, aki, amely vállalkozik a pályázati kiírásban közzétett feladat elvégzésére, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek fogadja el.

Az IVANKA Beton (továbbiakban: kiíró) várja művészeti, műszaki iskolák tanulóinak, főiskolák, egyetemek hallgatóinak pályázatait, illetve szabadúszó kreatívok és egyéb kreatív csoportok munkáit.

Egy pályázó több kategóriában is indulhat, ez esetben azonban kategóriánként elkülönülten és eltérő cím alatt kell pályázatait benyújtania. Egy pályázatban egy kategórián belül azonban több pályamű (termék terv) is benyújtható.

Letölthető dokumentumok
ivanka-2011_adalap
ivanka-2011_palyazati-kiiras
ivanka-2011_szerzoi-jogi-nyilatkozat

PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

 • A pályázati anyag egésze a kiíró honlapjáról – www.ivanka.hu – tölthető le.
 • Pályázni csak olyan tervvel lehet, amely más személy szerzői és iparvédelmi jogát nem sérti.
 • A pályázók a pályázat benyújtásával elfogadják a pályázati kiírásban foglalt feltételeket és alávetik magukat a bíráló bizottság döntésének. A bíráló bizottság döntése ellen fellebbezésnek nincs helye.
 • A nyertes (1-3. helyezett) pályamunkák alkotói hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkáikon a kiíró kizárólagos szabad felhasználási jogot szerezzen korlátlan területi és időbeli hatállyal. A kizárólagos szabad felhasználási jog magában foglalja különösen a termék gyártósoron való többszörözését és kis- és nagykereskedelemben történő forgalmazását.
 • A pályázók tudomásul veszik, hogy a kiíró a benyújtott pályamunkák megvalósítására opcióval rendelkezik, és a pályázó köteles a kiíró írásbeli engedélyét kérni a mű más személy általi felhasználására. A kiíró és a bíráló bizottság az első három helyezetten felüli pályaműveket is megvalósításra érdemesnek találhat, melyek felhasználási jogai külön megállapodás tárgyát képezik.
 • A pályázat beküldésével a pályázó automatikusan beleegyezik a pályamű nyilvánosság előtti bemutatásába. Az beaadott terveket és annak anyagait a későbbiekben, térben és időben történő korlátozás nélkül a pályázat kiírója bemutathatja.

PÁLYÁZATI KATEGÓRIÁK

BURKOLATOK – homlokzatburkoló panelek, belsőépítészeti falpanelek, padlóburkolatok, térkövek stb.

Az Ivanka beton burkolatok itthon és nemzetközi színtéren is népszerűek. A nagyméretű egybeöntött beton panelelek és a kiselemes rendszerű burkolatok széleskörű tervezési lehetőséget biztosítanak a kreatív elméknek.

A textúra is könnyen válhat a tervezői koncepciót kiszolgáló elemmé. A hangsúlyos skin-ek, az épületre ráfeszülő burkolatok helyett kialakított burkok a külső és belső tér határának feloldásával, az épület és az azt beborító önálló képződmény viszonyával teremthetnek feszültséget.

A kategórián belül fókusztémaként megjelöljük az IVANKA által gyártott és forgalmazott FLASTER térkő kollekciójának bővítését. A termék nemzetközi sikerein felbuzdulva szeretnénk kortárs és progresszív designnal bővíteni jelenlegi kollekciónkat. A  termék kis elemméretének, színvariációinak köszönhetően univerzálisan használható több féle anyagvastagsággal; a két eltérő alaprajzú egység kombinációja pedig érdekes felületeket eredményez bel- és kültérben egyaránt.

BÚTOROK – dohányzóasztal, étkezőasztal, íróasztal, polc, TV/Hi-Fi bútor, tükörkeret, képkeret, posztamens, szobainas, kerti bútorok, utcabútorok, bútorba integrált akvárium/terrárium, bio-kandalló stb.

Tervezz olyan használati tárgyakat, ahol a koncepcióból fakadóan indokolttá válik a beton alkalmazása. Izgalmas funkciótársításokkal a helyiségekben elhelyezendő bútorok száma csökkenthető, ez éppúgy szempont lehet tágas terek kialakításánál, mint garzonok berendezésénél. A tárgyakat megálmodhatod külön egységekként kialakítva vagy egymással kombinálva, a gyártás megkönnyítésére esetleg modulrendszerű variálhatósággal.  A hőérzet módosítása – ahol szükséges – anyagkombinációkkal, adalékszerekkel könnyen megvalósítható.

KIEGÉSZÍTŐK – ajándéktárgyak, pl. zsákbamacska, ünnepi tárgyak (pl. húsvéti tojás, karácsonyfadísz, esküvői, születésnapi kiegészítők és ajándékok, asztali szettek (kupa, csésze, mécses, gyertyatartó stb), ékszerek, viselhető tárgyak

Tervezz olyan maximum 5kg súlyú, webshopon keresztül értékesíthető tárgyat betonból, amit te is szívesen kapnál vagy adnál ajándékba.

Olyan Promóciós ajándékterveket is várunk, amelyek méltón reprezentálják az IVANKA brand-et illetve tükrözik az általunk használt anyag és cégünk alapvető stílusjegyeit

A jó minőségű beton lehetővé teszi, hogy az apró tárgyak is megtartsák formájukat és tartósak maradjanak.

Gondolj a szállításhoz elengedhetetlen állagmegóvó és egyben esztétikailag kifogásolhatatlan csomagolásra is.

SPORTeszközök a sport és egészség nevében!

Gondoljunk itt harcművészeti, egyéb tradicionális (pl. kisbuzogány) vagy akár új sporteszközökre.

Testünk különböző területeire applikált ékszernek álcázható nehezékekkel stílusosan, „észrevétlenül” erősíthetünk a hétköznapok megszokott mozdulataival, ez különösen praktikus azok számára akiknek a mindennapos munka mellett már nem jut már energiája sportolásra.

A gyártástechnológia akár azt is lehetővé teszi, hogy a bicikli védelme egy integrált elemmel, nem külön eszközzel valósuljon meg. De tervezhetsz olyan kerékpártámaszt, betonlakatot, lopásgátlót is, ami megnehezíti, esetleg lehetetlenné teszi a biciklilik, robogók eltulajdonítását, mivel  a fokozott időjárási és használati igénybevételnek kitett kültéri elemeknek is ideális alapanyagául szolgálhat az időtálló IVANKA beton.

A sportszereknél az ergonómikus kialakítás kiemelt fontossággal kezelendő.

EGYÉB – a felsorolt kategóriák egyikébe sem sorolható, de betonból kívánkozó innovatív ötlet terve

+ 1 bonus kategória

IVANKA MUNKARUHA

Tervezz Ivanka munkaruhát! Olyat, amelyet munkásaink szívesen hordanának, praktikusak és igényesek. Legyen az cipő, nadrág, póló, kabát vagy egyéb ruházat vagy mindezek együtt, a lényeg, hogy cool legyen.

Szükségünk lenne továbbá egy utcai viselet felett hordható kiegészítő védőöltözetre is (egyszer vagy többször használható kivitelben), hogy ne piszkolódhasson össze a ruhája a műhelyünkbe érkező érdeklődőknek.

PÁLYÁZATHOZ BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA

A pályázatokat jeligével ellátott borítékban várjuk, amely a következőket tartalmazza:

 • A6- os vagy  C5-ös külön külön boríték jeligével ellátva, amely tartalmazza:
  • kitöltött és aláírt Adatlap
  • cégek esetén egy 30 napnál nem régebbi hiteles cégkivonat
  • kitöltött és aláírt nyilatkozat a szerzői jogokról
 • CD / DVD – jeligével ellátva, amely tartalmazza:
 • nyomtatott vagy szabadkézi technikával készített maximum 3db A3-as méretű tabló digitalizált változatát: azaz az összes tablót digitális / digitalizált (szkennelt) formátumban,  tablónként  maximum 5MB méretű JPG fájlokként (kis felbontás) és ezen felül egy, maximum 30 MB méretű, 300 – 600 dpi felbontású PDF fájlokként lementett verziót (nagy felbontás)
  • a kötelezően benyújtandó dokumentumokon felül tartalmazhatja a pályamű egyéb módon való bemutatását (például AVI formátumú videót)

A pályázatot postai úton kell benyújtani a 1087 Budapest, Osztály u. 20-24/E címre; a pályázat benyújtásának ideje a postai bélyegzőn szereplő dátum. A borítékok mindegyikén szerepelnie kell a jeligének.

A pályázat benyújtását követően hiánypótlásra nincs lehetőség.

BEADÁSI HATÁRIDŐ

A pályázat beadási határideje: 2011. május  31. 24:00

BÍRÁLATI SZEMPONTOK, KRITÉRIUMOK

 • megvalósíthatóság, gyárthatóság
 • a termék létjogosultsága, valódi szükségletek fedezése
 • újszerűség, eredetiség
 • innovatív technológiák alkalmazása
 • kulturális, tradicionális értékek közvetítése, hozzáadott érték
 • kísérleti jelleg
 • tervezői következetesség
 • környezetvédelem, környezettudatosság, újrahasznosítás
 • felhasználóbarát kialakítás, emberközpontúság
 • prezentáció összképe, minősége

Érvénytelen a pályázat,:

 • amelyet határidőn túl nyújtottak be;
 • amely nyilvánvalóan hamis adatot tartalmaz;
 • ha a pályázó a pályázat benyújtását megelőzően nem regisztrált;
 • ha a pályázat nem felel meg a pályázati feltételeknek.

A Bizottság a pályázatot kizárhatja, amennyiben az nem teljesen felel meg a formai vagy tartalmi követelményeknek és ez a pályázat érdemi bírálatát nem teszi lehetővé.a

BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG ÖSSZETÉTELE

A bíráló bizottság összetételét a kiíró 2011. Január 31.- ig teszi közzé a www.ivanka.hu oldalon.

DÍJAZÁS

A pályázat lezárásaként – kategóriáktól függetlenül – három nyertes kerül kihirdetésre. A három helyezett együttesen 700.000 Ft pénzdíjazásban részesül.

 • 1. helyezett: 400.000 Ft
 • 2. helyezett:   200.000 Ft
 • 3. helyezett:   100.000 Ft

A pénznyereményeken kívül a legjobb pályázatok értékes különdíjakban is részesülnek!

EREDMÉNYHIRDETÉS

A bíráló bizottság döntését 2011. Június 8-ig hozza meg. Az eredményt a kiíró 2011. Június 12-én teszi közzé honlapján, melyről a pályázók e-mailben is értesítést kapnak. A nyerteseket telefonon is értesítjük.

A kiíró a pályázati díjakat az eredményhirdetést követő 30 banki napon belül kifizeti.

KIÁLLÍTÁS

A legjobbnak ítélt pályamunkákat a kiíró kiállítja.

Forrás: http://www.ivanka.hu/