palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál pályázat

A szegedi székhelyű Kétágú Hegy Természetvédelmi és Kulturális Közhasznú Egyesület és a magyarkanizsai Cinema Filmműhely (Filmska radionica „Cinema”) pénzdíjas pályázatot hirdet amatőr és professzionális filmkészítők számára, a 2013. évi Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztiválon történő részvételre.

A pályázat célja: A vajdasági Magyarkanizsán (Kanjiža) minden év augusztusában megrendezésre kerülő nemzetközi természetfilm-fesztivál alapvető célja, hogy bemutatkozási lehetőséget és egyúttal szakmai fórumot is biztosítson mindazon magyar nyelvű, a Kárpát-medencében élő amatőr és professzionális filmkészítő számára, akik a Kárpát-medence és a világ természeti értékeink bemutatását, valamint környezetünk védelmét a filmművészet eszközeivel kívánják szolgálni, és műveikkel hozzájárulnak a jövőorientált környezet- és természetbarát gondolkodásmód terjesztéséhez.

 Műfaji kötöttségek: Természetfilmnek tekintenek a kiírók minden olyan ismeretterjesztő filmet, melynek központi témája az élő és élettelen természet, valamint a természet és környezetünk védelme.

 A kiírók az alábbi szempontok alapján várják a nevezéseket:

 Nevezni lehet bármely, a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál versenyprogramjában eddig még nem szerepelt:

 • egy bizonyos fajt vagy társulást, tágabb életközösség életét, élőhelyét, viselkedési szokásait bemutató művel, maximum 55 perces időtartamban
 • a világ valamely kisebb vagy nagyobb, tájképileg összefüggő, jellegzetes természeti táját, tájrészletét bemutató alkotásokkal, maximum 55 perces időtartamban.
 • valamely természeti vonatkozású, könnyed vagy absztrakt hangvételű kisfilmmel, maximum 15 perces időtartamban.
 • a vadászat kulturális, természeti és etikai vonatkozásait bemutató művel, maximum 55 perces időtartamban.
 • környezetvédelmi vonatkozású, vagy az emberi életmóddal kapcsolatos alkotással, valamint az ún. zöld sportokat (sziklamászás, barlangászat stb.) bemutató filmekkel, maximum 55 perces időtartamban.

 Figyelem! A játékidő túllépése – különösen nagyszámú nevezés esetén – a pályázat automatikus kizárásával járhat!

A nevezés technikai feltételei

Nevezni elektronikus formában VAGY postai úton egyaránt lehetséges!

 A) Az elektronikus formában történő nevezés feltétele:

 • rendezvény honlapjáról letölthető nevezési lap (word dokumentum) pontos kitöltése, és a nevezési határidő lejártáig (2013. június 15., 24:00 óra) történő eljuttatása a naturfilmfest@gmail.com címre.
 • A pályamű feltöltése valamely, a pályázó által preferált ftp-szerverre, a hozzáférési link megadásával, az alábbi technikai paraméterek figyelembe vételével:
 • Standard Definition(SD)digitális felvételi formátumok (Professional DV, miniDV, Digital8, DVCAM stb.) esetében lehetőség szerint MPEG-2 PAL DV tömörítéssel.
 • High Definition (HD)digitális felvételi formátumok (HDV 720p, HDV 1080i és egyéb HD) esetében lehetőség szerint MPEG-4 H.264 (MPEG-4 AVC) tömörítéssel.
 • B) Postán keresztül nevezni pontosan kitöltött nevezési lappal és a nevezési laphoz mellékelt, az eredeti művet bemutató DVD-R, DVD+R vagy DVD+R DL lemezzel lehet, az alábbi technikai paraméterek figyelembe vételével:
  • Standard Definition(SD)digitális felvételi formátumok (Professional DV, miniDV, Digital8, DVCAM stb.) esetében lehetőség szerint MPEG-2 PAL DV tömörítéssel.
  • High Definition (HD)digitális felvételi formátumok (HDV 720p, HDV 1080i és egyéb HD) esetében lehetőség szerint MPEG-4 H.264 (MPEG-4 AVC) tömörítéssel.

  Figyelem! Postai úton történő nevezés esetén kérjük a kitöltött nevezési lapot elektronikusan is eljuttatni a naturfilmfest@gmail.com címre, és ide várjuk a nevezésekhez kapcsolódó fotókat is, melyekkel az egyes filmeket a programfüzetünkben illusztrálhatjuk.

  A nevezési lapok letölthetők a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál hivatalos honlapjáról, a www.csodakut.eu website-ról, a Fesztivál menüpont Pályázati felhívás almenüpontjára kattintva.

  Nevezési díj: Nevezési díj nincs!

  Nevezési határidő: 2013. június 15.

  A pályaművek fogadása

  Beküldhető alkotások száma: legfeljebb 3. (Elektronikus nevezés esetén minden egyes alkotást külön file-ba feltöltve, postai úton történő nevezés esetén külön DVD-lemezen, és mindkét esetben alkotásonként külön-külön kitöltött nevezési lap csatolásával együtt kérjük beküldeni!)

   A postai úton történő nevezéseket kérjük a Cinema Filmműhely címre eljuttatni:

  Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál
  Cnesa OMI/Cinema Filmműhely
  Fő tér 9.
  24420 Magyarkanizsa/Kanjiža
  Serbia

  A 2013. augusztus 2-a és 4-e között Magyarkanizsán megrendezésre kerülő versenyben 5 fős szakmai zsűri értékeli a beérkezett pályaműveket. Az amatőr és professzionális alkotók külön versenyeznek! A szervezők fenntartják a jogot a beérkezett pályaművek előválogatására, amennyiben az – tartalmi vagy technikai okok miatt – indokolt.

  Pénzdíjak felosztása: A fesztivál zárónapján egy fődíj, valamint egy-egy professzionális és amatőr kategóriadíj kerül kiosztásra, összesen bruttó 4 500,- euró értékben, pénzjutalom formájában, az alábbi megoszlás szerint:

  • A FESZTIVÁL FŐDÍJA – 1 000 euró
  • A legjobb operatőri munka – profi 500/amatőr 300 euró
  • A legjobb szöveg (narráció) – profi 500/amatőr 300 euró
  • Al egjobb utómunka – profi 500/amatőr 300 euró
  • A legjobb rövidfilm (max. 15 perc) – profi 300/amatőr 200 euró
  • A zsűri különdíjai – 3 x 150 euró
  • Közönségdíj – 150 euró

   A kiosztásra kerülő pénzdíjak minden esetben a rendezőt illetik.

  Bővebb felvilágosítás: Csabai Ferenc projektmenedzsernél. Telefon: 06 70 267 9684 E-mail: naturfilmfest@gmail.com

  Forrás: http://www.csodakut.eu