palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

DAAD ösztöndíj csoportos tanulmányútra Németországba

DAAD csoportos tanulmányút Németországba külföldi hallgatóknak/Studienreisen für Gruppen von ausländischen Studierenden nach Deutschland.

A DAAD támogatást nyújt külföldi hallgatói csoportok felsőoktatási oktatók által vezetett németországi tanulmányútjához, amelynek célja:

 • Szakmai ismeretek megszerzése tanulmányi látogatások, találkozások és beszélgetések során
 • Találkozás német hallgatókkal és kutatókkal a német és külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatok megalapozása és ápolása céljából
 • Bepillantás Németország gazdasági, politikai és kulturális területeire országismereti szemszögből  Ez a rész az ösztöndíj időtartamának egyharmadánál nem lehet hosszabb.

Az indítványozó, az intézmény vagy a szakterület évente visszatérő támogatására nincs lehetőség  indítványozóként, intézményenként vagy szakterületenként évente csak egy pályázatot vesznek figyelembe. Kötelező tanulmányutak vagy szakmai gyakorlatok vagy már lebonyolított utak nem kerülnek támogatásra.

Letölthető dokumentumok

Pályázati jogosultság

A magyar felsőoktatási intézmények főiskolai vagy egyetemi tanárai jogosultak a pályázat benyújtására.

Pályázni online úton a DAAD honlapján lehet:

www.daad.de/hochschulen/kooperation/partnerschaft/gruppenreisen/05028.de.html

Benyújtandó p ályázati anyagok

 • Jelentkezési lap (a DAAD honlapjáról:
  www.daad.de/hochschulen/koope-ration/partnerschaft/gruppenreisen/05028.de.html
  )
  A „Bankverbindung” címszónál kérjük a felsőoktatási intézmény bankszámláját megadni.
 • Finanszírozási terv
  Csak a fehér hátterű mezőket kell kitölteni a 3. oldalon. Itt kell megadni a résztvevők számát, a támogatási napok számát (legfeljebb 12 nap), valamint a fejenkénti átalányt (50€), így kiszámolható a megpályázni kívánt összeg.
 • Résztvevők listája
  Itt a következő adatokat kell megadni: keresztnév, vezetéknév, szemeszterek száma, szakirány, megszerezni kívánt végzettség, nyelvtudás.
 • Indoklás és a program tartalmának leírása a pontos találkozási és látogatási kívánságok felsorolásával mind szakmai, mind országismereti területre vonatkozóan
  a) Rövid indoklás és programterv az online adatlapon
  b) Részletes indoklás és pontos programterv. Kérjük, pontos helyeket adjanak meg, általános megnevezések, mint „egyetem, múzeum látogatása”, nem elegendõ. Azt is adja meg, hogy van-e tervezett viszontlátogatás a német intézmény részéről. Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Igazolás arról, hogy a tervezett tanulmányút nem kötelező jellegű. Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Ütemterv (táblázatos) Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Az utazás tartalmi elõkészítésének a leírása (pl. elõkészítõ szeminárium) Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • A meglévő kapcsolatok igazolása kiváltképp a német felsőoktatás területéről (pl.: meghívók, visszaigazolások). A dokumentumoknak a megpályázott tanulmányútra kell vonatkozniuk, pl. meghívók, a programok visszaigazolása. Egyezmények, együttműködési megállapodások és ezekhez hasonló dokumentumok önmagukban nem elegendőek a partnerség igazolására, csupán kiegészítéskén nyújthatók be abban az esetben, ha két évnél nem régebbiek. Kérjük a dokumentumokat csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Állásfoglalás: A budapesti DAAD-Német Felsõoktatási Információs Központ vagy a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége (Kulturális Osztály) állásfoglalása. Ezt az állásfoglalást a budapesti DAAD-Német Felsõoktatási Információs Központ vagy a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége (Kulturális Osztálya) közvetlenül a DAAD bonni központjába küldi.


Pályázati határidő

A „Csoportos tanulmányút” programra a hiánytalan pályázatoknak legkésõbb a következõ idõpontokig kell a DAAD internetes portálra megérkeznie (kérjük, vegyék figyelembe, hogy a DAAD Információs Központ vagy a Német Nagykövetség állásfoglalásának kiállítása több munkanapot vesz igénybe):

2013. május 1.
Utazás szeptember 1-tõl
(Döntéshozatal a DAAD központjában: június közepe)

Kapcsolat

Deutscher Akademischer
Austauschdienst (DAAD)
Referat 513
Kennedyallee 50
D-53175 Bonn

Illetékes ügyintézõ:

Julia Löllgen
Telefon: 0049 228/882-328
Fax: 0049 228/882-9-328
E-Mail: loellgen@daad.de

 Forrás: DAAD ösztöndíj csoportos tanulmányútra Németországba