palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Dallamvivők mustra – pályázat iskolai élménykoncertek seregszemléjére

A Filharmónia Magyarország pályázat keretében cél, hogy hogy létrejöjjenek olyan, legfeljebb 40-45 perces komplex előadások, amely élményközpontú zenei beavatóként képesek szórakoztató formában lekötni a megjelölt életkorú gyerekek figyelmét, miközben magas színvonalú zenei és művészeti élményt biztosít számukra.

A Filharmónia Magyarország hazánk legnagyobb klasszikus zenei koncertszervezőjeként több száz iskolába- nagyvárosokba és kistelepülésekre is- évtizedek óta szervez ifjúsági élménykoncerteket, melyeknek éves szinten több, mint kétszázezer hallgatója van. Fontosnak érezzük megtalálni azokat a korszerű, korunk gyermekeit megszólító, élményközpontú, ugyanakkor színvonalas, értékes előadásokat, amelyekkel missziónkat- a klasszikus zene megismertetését, megszerettetését- segíti.

A pályázat keretében cél, hogy hogy létrejöjjenek olyan, legfeljebb 40-45 perces komplex előadások, amely élményközpontú zenei beavatóként képesek szórakoztató formában lekötni a megjelölt életkorú gyerekek figyelmét, miközben magas színvonalú zenei és művészeti élményt biztosít számukra. Cél, hogy az előadások klasszikus zenére épüljenek, de a műfaji átjárás megengedett a klasszikus zenei fókusz figyelembevételével. A népzene és jazz is szerepet kaphat. Az előadásokat úgy kell tervezni, hogy változatos helyszíneken és körülmények között is működőképesek legyenek, tekintettel az iskolai koncertek adottságaira (tornaterem, díszterem, művelődési ház, stb.).

Pályázni kategóriánként lehet, illetve a moderátor szöveg módosítással akár azonos zenei anyaggal is különböző korosztályoknak.

A Dallamvivők mustra keretében a szakmai előválogató zsűri kiválasztja azokat az élménykoncerteket, amelyeket a verseny napján a gyermekekből álló zsűri értékel és díjaz a nap végén. A díjazott előadásokat a Filharmónia Magyarország repertoárra tűzi a következő két tanév valamelyikében.

A pályázók köre: A Dallamvivők mustrára jelentkezhetnek 2-10 fős előadói csoportok: zenészek és az esetlegesen velük együttműködő társművészek egyaránt.

Elvárások a műsorral, fellépőkkel kapcsolatban:

 • zeneileg, pedagógiailag kompetensen felépített, élményszerű előadás
 • nyitott művészi szellemiségű, az ifjúság iránt elkötelezett művész/együttes, akitől nem idegen a kreatív, érdekes megoldások alkalmazása
 • pedagógiában jártas moderátor vagy főszereplő (zenés színházi előadás esetén), aki a zenei program során akár a gyerekek reakcióira reagálva is képes információkat átadni

Elbírálás során pozitívumként értékeljük:

 • A műsorkoncepció úgy van felépítve, hogy a Filharmónia ifjúsági sorozataiban előforduló 6-18 éves vegyes korosztályú közönség számára is alkalmas legyen. Ez lehetséges a moderáció megváltoztatásával vagy A/B műsor létrehozásával a két korosztály szerint (mindkét esetben szükséges a tervezett változtatásokat részletezni a mellékelt forgatókönyvben)
 • A műsor alkalmas arra, hogy az átlag 200-300 fős közönség számára is hatékonyan és élményszerűen közvetítse az ismereteket.
 • A program az iskolai énekórák anyagához valamilyen módon kapcsolódni tud, élményekkel segítve a tanmenet valamely részének feldolgozását.
 • Kotta nélküli előadásmód
 • Változatos színpadkép
 • Digitális eszközök használata az előadásban
 • Interaktív hangverseny

Jelentkezési kategóriák

 • Nindzsa kategória – 6-14 éveseknek
 • Himalája kategória – 14-18 éveseknek

Az előválogató zsűri tagjai

Elismert zenei és pedagógiai szakemberek, valamint a pályázatot kiíró Filharmónia Magyarország képviselői.

Díjak

 • Arany – bruttó 800.000 Ft, továbbá a Filharmónia Magyarország felkéri az előadót a következő két évad során az ifjúsági koncertjein való közreműködésre fellépti díj ellenében, illetve saját felületein népszerűsíti az előadást és alkotóit.
 • Ezüst – bruttó 600.000 Ft, továbbá a Filharmónia Magyarország felkéri az előadót a következő két évad során az ifjúsági koncertjein való közreműködésre, illetve saját felületein népszerűsíti az előadást és alkotóit.
 • Bronz – bruttó 400.000 Ft, továbbá a Filharmónia Magyarország felkéri az előadót a következő két évad során az ifjúsági koncertjein való közreműködésre, illetve saját felületein népszerűsíti az előadást és alkotóit.

A díjazott előadásokból részleteket láthatnak majd a Filharmónia Magyarország tavaszi, nemzetközi előadókat is felvonultató Ifjúsági konferenciájának résztvevői.

A pályázat nyelve: magyar

Hiánypótlás: Hiánypótlásra a pályázat beérkezési határidejének lejárta előtt van lehetőség, a feni e-mail címen.

Érvénytelen a pályázat, amennyiben:

– a pályázati feltételeknek nem felel meg, az adatlap hiányos, vagy a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz,

– határidőn túl történik a pályázat benyújtása

A pályázat menete, elbírálás, megvalósítás és elszámolás folyamata:

Felelős munkatárs: Beregi András – andras.beregi@filharmonia.hu

Beérkezési határidő: 2024. február 11. éjfél

A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok:

 • pályázati online adatlap kitöltése (jelentkezési lap).  JELENTKEZÉSI LAP
 • egy 40-45 perces ifjúsági műsor tervezete és részletes forgatókönyve (műsor címe, igényelt színpad méret, célcsoport elsődleges korosztálya, elhangzó művek, előadói, apparátus, átvezető szövegek vázlatos leírása, technikai igények, előadás személyi és egyéb költségei)
 • a művész/együttes rövid szöveges bemutatása max. 2500 karakter terjedelemben jó minőségű fotóval.
 • 15 perces videófelvétel az előadás részletével, vagy a teljes előadás (Youtube vagy felhő szolgáltatás link)

A pályázatra való jelentkezéshez töltse ki az online jelentkezési lapot és töltse fel a fent kért dokumentumokat 2024. február 11. éjfélig. A jelentkezési időszak lezárultával a szakmai előválogató zsűri kiválasztja azt az 5 produkciót, amelyek részt vesznek egy szakmai konzultáción a területen érintett szakemberek támogatásával. Erre a tervek szerint 2024. február 19. és 25. között kerül sor, előre egyeztetett időpontban, 2-3 óra elfoglaltságot jelentve. Az előválogatás eredményéről 2024. február 17-ig küldünk értesítést.

Ezt követi majd a döntő, ahol a teljes produkciót a kategóriáknak megfelelő életkorú gyerekzsűri értékeli majd.

Filharmónia Magyarország fenntartja a jogot, hogy valamely díjat ne adja ki vagy különdíjat adjon.

A döntő helyszíne és időpontja: Budapest Music Center – 2024. február 26.

A pályázok a döntésről értesítést kapnak a helyszínen szóban, majd 2024. március 1.-ig hivatalos úton e-mailben a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-től, továbbá a döntési lista felkerül a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. honlapjára (www.filharmonia.hu) is