palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

#DiscoverEU – pályázat nemzetközi vonatjegyre 18 éves fiataloknak

Épp 18 éves vagy, és valamelyik EU-országban vagy az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országok valamelyikében élsz? Ha igen, jelentkezz a #DiscoverEU pályázatára, és utazd be Európát! A #DiscoverEU büszke arra, hogy az Erasmus+ programcsaládhoz tartozik, és a korábbi fordulókénál több utazási igazolvánnyal és lehetőséggel hozzájárul az ifjúság európai évének (2022) sikeréhez!

A #DiscoverEU az Erasmus+ program keretében lehetőséget kínál a 18 éves fiataloknak EU-szerte, hogy Európát beutazva új ismeretekkel és életre szóló élményekkel gazdagodjanak. Elsősorban vasúton utazva fedezheted fel Európa változatos tájait és érdekesebbnél érdekesebb településeit (de kivételes esetekben, pl. ha szigeten vagy távoli területen élsz, más közlekedési eszközt is igénybe vehetsz). Minden évben két pályázati fordulót szervezünk. A sikeres pályázók utazási igazolványt kapnak.

Ha valamelyik EU-tagország vagy az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országok valamelyikének (azaz Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia vagy Törökország) 18 éves lakosa vagy, a DiscoverEU alkalmat kínál Neked arra, hogy felfedezd Európa ezer arcát, kulturális örökségét és történelmét, és Unió-szerte új ismeretségeket, barátságokat köss. A DiscoverEU keretében tett utazás hozzásegíthet ahhoz is, hogy magabiztosabbá, önállóbbá válj, és más kultúrákat megismerve szélesedjen látóköröd. Ezeknek a tulajdonságoknak egész életed során hasznát fogod látni.

Újdonság! 2022-től kezdődően a kiválasztott, azaz utazási igazolványban részesülő pályázók kapni fognak egy DiscoverEU-kártyát is, amellyel kedvezményes áron vehetnek részt különböző kulturális programokban, tanulási és sporttevékenységekben, és amely kedvezményekre jogosítja fel őket a helyi tömegközlekedési eszközökön, szálláshelyeken, éttermekben is, és még sok más helyen.

Jelentkezés

A következő fordulóra 2022. október 11., kedd, közép-európai idő szerint déli 12 órától 2022. október 25., kedd, közép-európai idő szerint déli 12 óráig lehet jelentkezni. Ebben a kéthetes időszakban látható lesz majd a „Jelentkezés” gomb ezen a weboldalon, erre kattintva jelentkezhetsz.

Jelentkezési feltételek:

Akkor pályázhatsz, ha 2004. január 1. és 2004. december 31. között születtél (e két dátumot is beleértve).
Ahhoz, hogy a jelentkezésed érvényes legyen, a jelentkezési lapon meg kell adnod a személyazonosító igazolványod, útleveled vagy tartózkodási kártyád számát. Ügyelj arra, hogy az adatokat helyesen add meg.

További feltétel, hogy a következő országok valamelyikének állampolgára légy vagy jogszerűen és huzamosan tartózkodj* ott:
– az Európai Unió valamely tagállama, beleértve a tengerentúli országokat és területeket (TOT-ok), vagy
– az Erasmus+ programhoz társult harmadik országok egyike: Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia és Törökország.

A jelentkezést követően részt kell venned egy kvízjátékban (kivéve, ha csoport tagjaként pályázol utazási igazolványra).

Ha kiválasztanak, legalább 1 és legfeljebb 30 napig utazhatsz majd 2023. március 1. és 2024. február 29. között. 

Figyelem: ha olyan fogyatékosságod vagy egészségügyi problémád van, amely megnehezíti számodra az utazást, segíteni fogunk abban, hogy részt vehess a pályázatban. További tudnivalókért olvasd el a Gyakran feltett kérdések C. rovatában a 13. kérdésre adott választ.

Túl fiatal vagy ahhoz, hogy részt vehess ebben a fordulóban? Ne aggódj! Minden évben két fordulót szervezünk: egyet tavasszal, egyet ősszel.

Utazhatok többedmagammal együtt?
Igen! Csak rajtad múlik. Utazhatsz egyedül és másokkal együtt is. Ha barátaiddal szeretnél világot látni, legfeljebb 4 főt szervezhetsz be útitársként. A csoport minden tagjának teljesítenie kell a fent ismertetett részvételi feltételeket. A tagoknak a részedre kiutalt jelentkezési kódot kell megadniuk a jelentkezéskor. További tudnivalókért olvasd el a Gyakran feltett kérdések B. rovatában az 5–11. kérdésre adott válaszokat.

Persze az útiterved összehangolhatod más, ugyancsak a DiscoverEU keretében utazó fiatalokkal! Útvonal egyeztetésére, találkozások szervezésére kiváló fórum a DiscoverEU Facebook-csoportja. Ne szalaszd el a lehetőséget! Csatlakozz a Facebook-csoporthoz még ma, és ismerj meg más résztvevőket.

Ha utazási igazolványt kapsz, a lakóhelyed szerinti országban működő Erasmus+ nemzeti iroda segíteni fog Neked az utazási előkészületekben: találkozót szervez, ahol hasznos tippeket kapsz és beszélhetsz a DiscoverEU más kiválasztott résztvevőivel.

A tapasztalatok megosztása 
A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatod, hogy a #DiscoverEU hashtaget használva beszámolj utazási élményeidről a közösségi oldalakon – az Instagramon, a Facebookon, illetve a Twitteren. De személyesen is tarthatsz élménybeszámolót az iskoládban vagy a helyi kultúrházban. A #DiscoverEU fotó- és videópályázatán (#Competition) is részt vehetsz, melyen remek díjakat nyerhetsz.

További információk

https://youth.europa.eu/discovereu_hu

Kíváncsi vagy a korábbi pályázati fordulókra? Ha szeretnél többet megtudni a DiscoverEU-ról, és szívesen elolvasnád néhány résztvevő élménybeszámolóját, tekintsd át rövid tájékoztatóinkat.