palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Doktori és posztdoktori ösztöndíjak a francia atomenergia ügynökségnél

cea ösztöndíjA francia kutatóintézet az atomenergiával és a hozzá kapcsolódó gyógyászati és élettudományi kutatásokkal foglalkozó intézmények között, közel 16 ezer főt foglalkoztatva, évente 3,3 MD eurós költségvetéssel.

A CEA-t 1945-ben alapították de Gaulle ösztönzésére, elsősorban az önálló francia atomenergetikai kutatás megteremtése és ezáltal a saját védelmi és energetikai képességek növelése érdekében. A hetvenes évek közepére a foglalkoztatottak száma elérte a 30 ezret, ám az akkori szervezeti átalakítások nyomán a kifejezetten üzleti tevékenységeket kivitték a vállalati szférába, csupán az AREVA-ban (www.areva.com) maradt meg a CEA-n keresztül a francia állam tulajdonában a részvények 80%-a (59 ezer alkalmazott, 10 MD euró árbevétel). Az intézethálózat átlagosan 63%-os állami költségvetési támogatással működik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a civil kutatások támogatási aránya 43%, míg a katonai célú kutatásé 93% – a teljes költségvetésnek valamivel több mint egyharmada (1,3 MD euró) szolgálja ez utóbbi feladatokat. Ezzel arányosan a külső források is eltérő mértékűek: a civil kutatások esetében 36%, a katonainál 3%. A külső források legalább fele az ipari és energetikai szférától érkezik, természetesen egységenként változó mértékű, egyes kutatócsoportok esetében akár 80% is lehet. A CEA 2009. évi éves jelentése letölthető a www.cea.fr/le_cea/presentation_generale webhelyről (angol nyelven is).

2008-ban a CEA 240 új, három éves doktoranduszi szerződést hagyott jóvá, az ösztöndíj havi bruttó összege a mostani kiírásban nyertesek számára első és második évben 2043, a 3. évben 2104 euró. További 60 pályázó CEA-részfinanszírozású ösztöndíjat nyerhet, azaz a költségek egy részét ezekben az esetekben ipari partnerek, regionális önkormányzatok vagy más kutatóhelyek állják (“Thèses : Financement – Candidatures” a különböző CEA-ösztöndíjak és a feltételek megtekintéséhez).

Angol nyelven

A CEA-nál jelenleg is lehetőség van doktori cselekményekre jelentkezni, az esélyek nem rosszak, átlagosan minden harmadik jelentkezőt felveszik. A magyar fiataloknak leginkább az éves szinten 200-at meghaladó, teljes egészében CEA finanszírozású helyekre érdemes pályázniuk, az ezzel kapcsolatos tudnivalók és a kontakt személyek koordinátái megtalálhatók a www-instn.cea.fr honlapon (jobb oldali menüsor „Les thèses et post-doctorats au CEA“).

A jelentkezési határidő 2011. március 8., a nyertesek június végéig értesítést kapnak, kezdés 2011. szeptember-október hónapokban. Az ösztöndíjas helyek 40%-a Saclay-ban, 35%-a Grenoble-ban van, a maradék a CEA további 7 kutatóközpontja között oszlik meg. Az ösztöndíj mértéke havi 2000 EUR-nál valamivel több (lásd föntebb).

Pályázni a következő szakterületeken megvalósítandó témakörökre lehet:

  • védelem és biztonság
  • energia
  • információs technológiák, orvostudományi technológiák
  • kutatási nagyberendezések tervezése és megvalósítása.

Az egyes pályázható doktori témák a következő csoportosításban találhatók:

Bővebben:

http://www.tpf.hu/
http://www-instn.cea.fr/-Les-theses-et-post-doctorats-au-.html