palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Egy éjszaka-Ezer kutató

kutatok-éjszakája 2010A kutatók nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek, hanem a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek. Ezt mutatja be immár ötödik alkalommal a Kutatók Éjszakája, ahol több, mint nyolcszáz programon közel ezer kutató bizonyítja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes, és tanulni sohasem késő.

A rendezvény 24 város 43 intézményében zajlik párhuzamosan, így izgalmas és különleges programokra lehet számítani Soprontól Budapesten át Debrecenig. Ingyenes, interaktív kísérletek, előadások, kiállítások, intézmény bejárások ismertetik meg az érdeklődőket a tudomány világával. Természettudomány, orvostudomány, műszaki tudományok, agrártudomány, társadalomtudomány és a bölcsészettudományok is mind ott lesznek, úgy, ahogy még sohasem láthattuk azokat.

Nézzünk néhányat a programok közül! Egerben az „Energikus kémikusok” mellett LEGO robotok, és éjjeli lepke figyelés, Miskolcon mágneses levitáció vagy bányalátogatás vár. Martonvásáron számos intimitást megtudhatunk a búzanövények életéről, Mosonmagyaróváron látványos konyhai kísérletekkel szórakozhatunk. Pécsett világító állatok és növények, Sárospatakon hipnózis, Sopronban a jövő informatikája kínál izgalmakat. Százhalombattán életre kel az őskor, Szegeden festéklézer, és húsevő szőrös növények, Szombathelyen helyszínelő tudósok és krimipéntek vár. Debrecenben pedig az Elemi álom című animációs film premierjére kerül sor.

A szeptemberi csillagos égboltot több városban is csillagászati távcsövekkel kémlelhetjük: Budapesten a Millenárison és a BME-n,  valamint Kecskeméten, Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon várják égi sétára a látogatókat. Megnyitja kapuit a Bajai Csillagvizsgáló ahol nemrégiben magyar csillagászok új szupernóvát fedezett fel!

A központi budapesti programnak a Millenáris ad otthont. Tegyünk távcsöves kirándulást az őszi égbolton, vegyük szemre a KIBU izgalmas installációit, majd a B csarnok nagyszínpadán hallgassuk meg, milyen az, ha a sci-fi irodalom ihleti a tudományt, hogyan kapcsolódnak az agyhullámok a kreativitáshoz, vagy fürkésszük ki a szerencsejátékok matematikai-pszichológiai alapjait! Szagoljunk be az Élményműhelybe, küldjünk Pulit a Holdra, majd vegyünk részt a Ritmika-Aritmetika kísérletben, ahol közös dobolással írhatunk új ritmusképleteket! Mindezt szigorúan a tudomány talaján! A dobolás mágikus erejét kutató kísérlethez a látványt a Medence csoport VJ-i keverik, és 3D-s vetítés is támogatja.

A budapesti egyetemeken is látványos programkínálattal készültek a szervezők: a Corvinus-on megismerhetünk belülről egy mikroszaporító labort, az ELTE-n robotpartnerekkel játszhatunk labirintus játékot és egyes pálinkafajták is harca kelnek. A BME-n ismét kinyílik a Nukleáris Technikai Intézet Oktatólaborja, és közelről láthatunk egy mini atomreaktort! Ugyanott betekinthetünk egy élelmiszervizsgáló labor mindennapjaiba, vagy vezető nélküli légijárművekkel ismerkedhetünk. A Semmelweis Egyetemen tudományos lézershow és molekuláris muzsika vár, a Pázmányon pedig a mindig népszerű a robotfoci és robotikai kutatások. Az Óbudai Egyetem Mérnöki Karán egy felújított T-modellel, sikerének titkával és a kézgeometriai azonosítás módszerével ismerkedhetünk Országos Idegtudományi Intézet agyműtét videót mutat be, de megtudhatjuk, miért csikorgatjuk a fogunkat, vagy mitől remeg a kezünk. A Közlekedéstudományi Intézet pedig bevezet a kátyúkészítés tudományába.

Idén először egy nagyvállalati partner is bekapcsolódott a programok szervezésébe. Az Ericsson Magyarország az első hazai nyilvános élő LTE – Long Term Evolution (4G) mobiltechnológiai bemutatónak ad otthont, továbbá a nagyközönség számára megnyitja különleges fejlesztő laboratóriumait, bemutatja az ericssonos munkatársak hobbiból megalkotott szerkezeteit, távközlési/mobiltelefónia minikiállítást szervez és erre az alkalomra Budapestre hoz egy twitterező fát, 3D kamerát és TV képernyőt is. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítványnál nem a főzőversenyhez puffasztják a fémhabot. A Barabás Villában az innovációk mellett a múltba tekintünk, megismerhetjük a kutatói divatot (Archimedes-től a Curie házaspárig) Fábry Sándor konferálásában. A Klebelsberg Kultúrkúriában IQ akadályverseny és borkóstolás, a Collegium Budapestben a Föld és a Mars rejtélyei várják az érdeklődőket. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Csenge veszi fel a harcot a Záptojásszagú Mágus ellen, méghozzá a vegyészet, egész pontosan látványos kísérletek segítségével.

Minőségi ismeretterjesztés és szórakozás. E kettő egyben a Kutatók Éjszakája!

Kutatók Éjszakája 2010

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál-jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése, közérthetően. A Kutatók Éjszakáján bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tűnő munkájába egy tudományos, ám mégis könnyed éjszakán, ahol minden korosztály megtalálja a neki megfelelő programot: vetélkedőket, kísérleteket, kiállításokat és tudományos-szórakoztató programokat. A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett olyan eseményekkel is találkozhatunk, ahol a kutatások gyakorlati hasznosítása kerül előtérbe, illetve az a kutató, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár ötödször rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek. Idén 43 intézmény programjaira több mint negyvenezer látogatót várnak a szervezők 23 városban.

Mottó: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.” (Einstein)
www.kutatokejszakaja.hu

A Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány 2010-es partnerei: a Bajai Bemutató Csillagvizsgáló, a berettyóújfalui Bihari Múzeum, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Collegium Budapest Egyesület, a Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Főiskola, az Ericsson Magyarország Kft., az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola, a Nyugat-magyarországi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pannon.Elemző Iroda Kft., a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Park, a Semmelweis Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, és a Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány, a Közlekedéstudományi Intézet, és az Országos Idegtudományi Intézet, Aquncumi Múzeum, Barabás Villa, Klebesberg Kultúrkúria, Petőfi Irodalmi Múzeum, OVSZ/MTA-SE Membránbiológiai Kutatócsoport, Kecskeméti Főiskola, Kecskeméti Planetárium, Vak Bottyán Gimnázium, Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló


További információ:

Hering Orsolya

Kutatók Éjszakája sajtómunkatárs

TEMPUS Közalapítvány

Budapest, IX., Lónyay u. 31.

Tel: 237-1300/131-es mellék

Mobil: 06-20/589-6273

orsolya.hering@tpf.hu

www.tka.hu