palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Egy Flekk Energia újságírói pályázat

Egy Flekk Energia Újságírói pályázat és workshop. Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ pályázatot hirdet újságíróknak energiahatékonysági cikkek készítésére.

TÉMA:
Energiahatékonyság – energiatakarékosság. Két olyan fogalom, amely amennyire fontos legalább annyira mostohán kezelt a magyar médiában.

Pedig kevesebb áram felhasználásával, vagy hatékonyabb energiafelhasználással: például otthonaink jobb hőszigetelésével, vagy fűtésrendszerünk korszerűsítésével egy család jelentős összeget takaríthat meg. Egy beszédes adat: ha a hazai lakóházak átesnének a szükséges korszerűsítéseken (szigetelés, nyílászárók, fűtés), ezzel éves szinten 128 PJ energiát lehetne megtakarítani – ez Magyarország éves energiafogyasztásának körülbelül egytizede!

Hogy mi lehet az oka, hogy a téma ennyire „népszerűtlen”? Talán mert minden, ami az energiával kapcsolatos annyira bonyolult, helyenként túlságosan tudományos is, hogy nehéz róla érthetően írni. Talán az újságíróknak túl sok idejét veszi igénybe, hogy a számtalan forrásból összegyűjtse a szükséges információkat. Vagy talán egész egyszerűen azért, mert a téma eddig még nem került a sajtó érdeklődési körébe.

NEVEZÉS
A pályázat kiírása (október 4.) és december 31. között nyomtatott vagy online médiában megjelent magyar nyelvű cikket várunk, melyek érthető, informatív, hiteles módon szólnak az energiahatékonyságról/energiatakarékosságról.

Fontos: nem szakcikket várunk, az írás célcsoportja a lakosság. Reményeink szerint a cikkek felhívják a lakosság figyelmét az energiahatékonyság fontosságára és takarékosabb életmódra ösztönzik őket. Terjedelmi megkötés nincs, kb. egy és két flekk közötti írásokat várunk.

WORKSHOP
A pályázás, ill. a téma kiválasztásának megkönnyítése érdekében 2 pályázati workshopot tartunk októberben, ahol szakértőinkkel körbejárjuk a területet, konkrét témákat ajánlunk, illetve információkkal, adatokkal segítjük a cikkek íróit. Részvételi szándékát kérjük a fellegi@energiaklub.hu címen jelezze. A workshopok időpontjáról és helyszínéről a jelentkezők pontos információt kapnak.

DÍJAZÁS

I. helyezett: 90.000 forint,
II. helyezett: 40.000 forint,
III. helyezett: 30.000 forint

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ fenntartja a jogot, hogy a nyertes cikkeket – az eredeti megjelenést követően – részben, vagy teljes terjedelmükben honlapján, ill. a pályázatot összefoglaló digitális „pdf” kiadványban szerepelteti.

A beérkezett cikkeket három tagú zsűri bírálja el, szakmai és szubjektív szempontok szerint. A zsűri döntése ellen óvásnak helye nincs.
A zsűri tagjai:

  • Ámon Ada – igazgató, ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ
  • Sipos Zoltán – újságíró
  • Nagy Péter – energetikus

 A pályázatok benyújtásához szükséges:

  • Pályázó rövid szakmai életrajza, elérhetőségei
  • Az elkészült cikk, valamint a megjelenés adatai (médium, dátum, és lehetőleg egy scannelt változat)

 A pályázatok benyújtásának módosított határideje: 2012. február 3.

A pályázatokat a sajto@energiaklub.hu címre várjuk.

A beérkezett pályázatokat 2012. január 17-ig bíráljuk el.

Eredményhirdetés 2012. január 23.

(A nyertes pályaművek díjazása banki átutalással történik.)

Kiírás az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ honlapján: http://energiaklub.hu/