palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Elérhetővé válnak a Norvég Alap forrásai

Hosszú időbe telt, de december 21-én megegyezés született Magyarország és Norvégia között az Európai Gazdasági Térség (EGT) országai és a Norvég Alapok felhasználásáról. A Magyarországgal kötött megállapodás 214,6 millió euró (kb. 75 milliárd forint) felhasználását teszi lehetővé magyar állampolgárok számára.

A megállapodások független pénzforrásokat biztosítanak a civil szervezetek részére, és az előző időszaknál nagyobb összeggel támogatják a klímavédelmi és energetikai kezdeményezéseket, az üzleti fejlesztéseket és innovációt, továbbá jelentős támogatást biztosítanak helyi és regionális fejlesztésekre, valamint a roma lakosság társadalmi integrációjára.

Magyarország a 214,6 millió euró támogatási összeggel az EGT és Norvég Alapok harmadik legnagyobb kedvezményezettje. Az együttműködési megállapodások az Alapok 2014-2021-es időszakának végrehajtására vonatkoznak, a projektek megvalósítási határideje azonban valamennyi kedvezményezett országban 2024. április vége.

Ine Eriksen Søreide külügyminiszter megjegyezte, hogy Norvégia oldaláról különösen fontos, hogy legyenek a civil szervezetek részére hozzáférhető források, és ezek kezelése a magyar hatóságoktól függetlenül történjen.

A civil szervezeteknek nyújtott támogatások alapkezelőjének kiválasztásáról külön eljárásrendben állapodtak meg a felek, továbbá az együttműködési megállapodások hivatkoznak az EU-nak a tagállamokban a jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén az Unió költségvetésének védelméről alkotott rendeletére. A független alapkezelőről történő megegyezés előfeltétele annak, hogy az EGT és Norvég Alapok forrásai a jelenlegi támogatási időszakban kifizetésre kerüljenek. Ez az EGT és Norvég Alapok valamennyi támogatási forrásának folyósítására vonatkozik, nem csupán a civil szervezeteknek nyújtandó támogatásokra, és azt jelenti, hogy egyetlen program sem kezdődhet el, amíg nincs egyezség a civil támogatások alapkezelőjéről.

 

EGT és Norvég Alapok

Norvégia az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás révén része az Európai Unió belső piacának. Az EGT-megállapodás egyik célkitűzése a gazdasági és társadalmi különbségek csökkentése Európában és az országok közötti együttműködés erősítése. Norvégia az EGT és Norvég Alapok által járul hozzá a célkitűzések megvalósításához.

Az EGT és Norvég Alapok támogatási összege a 2014-2021-es időszakban összesen 2,8 milliárd euró, amely 15 kedvezményezett EU-tagállam között oszlik meg. Az Alapok mintegy 95 százalékát Norvégia, a hozzájárulások fennmaradó részét Izland és Liechtenstein finanszírozzák.

Norvég Alap megállapodás