palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Élet/ Kép – A valóság ábrázolása a kortárs magyar fotóművészetben pályázat

A BPF 2021 pályázatra a kortárs vizuális művészet területén tevékenykedő alkotók pályázatát várjuk életkortól és nemzetiségtől függetlenül. A hagyományos fotográfiai munkák mellett, fotó installációkkal, digitális média és videó projektekkel is lehet jelentkezni.

Az életkép a magyar fotográfia közel múltjának egyik legkedveltebb műfaja volt. A 20. század nagy részében ez a festészettől megörökölt, zsánerként definiált műfaj vonzotta leginkább az amatőr és professzionális fényképészek zömét. A zsáner témájának meghatározása tradicionálisan a mindennapi élet, középpontban az emberrel, azok a pillanatok, amikor nem történik semmi „hivatalosan fontos”, mégis mindenki számára ismerősen, intimen, átélhetően jelenik meg egy-egy korszak lelkülete.

Most, amikor a klasszikus zsánerfotó meglehetősen periférikus helyzetbe került a kortárs magyar fotóművészetben különösen érdekesnek tetszik olyan pályázat meghirdetése, amelyik a jelen reflexióit mutathatja meg a zsánerről. Akár a hagyományok folytatásával, akár a műfajra adott mai vizuális válasszal, akár a magyar fotótörténet klasszikus életképeinek kritikai újra értelmezésével.
A kiírók ezúttal is az eredeti ötleteket, a különleges megformálást és a friss műveket részesítik előnyben.

Egyedi képeket, illetve a kiírásnak megfelelő sorozatokat egyaránt elfogadnak. Előnyben részesítik a máshol még be nem mutatott, friss műveket, illetve az elmúlt három évben született fotográfiákat.
A beküldött pályaművekből a kiállítás anyagát a fesztivál kurátorai, Somosi Rita és Szarka Klára választják ki a Budapest Fotó Fesztivál kiemelt eseményeként 2021. áprilisában, a fesztivál partnerhelyszínén, a BPF tematikus magyar kiállításainak otthont adó Kiscelli Múzeumban nyíló tárlatra.

Pályázati feltételek:

A kortárs vizuális művészet területén tevékenykedő alkotók pályázatát várjuk életkortól és nemzetiségtől függetlenül.
A hagyományos fotográfiai munkák mellett, fotó installációkkal, digitális média és videó projektekkel is lehet jelentkezni.
A pályázó vállalja, hogy az általa digitálisan beadott pályázat alapján a műtárgyat az általa leírt eredeti koncepció és installáció szerint kiállításra kész módon készíti el.

Beadható alkotónként maximum 5 egyéni kép, és vagy 1, maximum 10 képből álló sorozat

Fotográfiák beadási paramétere:
A munkákat/képeket rövid szöveges bemutatóval és az alkotó rövid, szakmai önéletrajzával, névvel ellátott PDF-ben (maximum 10 MB) az alábbi E-mail címre küldjék:
info@budapestphotofestival.hu

Pályázati munkák beérkezésének határideje: 2021.  január 10. 24:00 óra.