palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Emberi mélységek irodalmi pályázat

fiction-kult1Az emberi lélek még most is nagy talány számunkra. Sokan próbálták már meglelni a helyét testünkben, vagy épp a biológia segítségével tudományosan igazolni létezését, de ezidáig senkinek sem sikerült felfednie titkát. Ugyanakkor nemcsak meghatározni, de hitelesen papírra vetni sem könnyű egy ember lényét, a lelket, érzelmeket, emberi mivoltunkat. Talán emiatt a fantasztikus irodalomban is meglehetősen ritkán találkozunk valódi, hús-vér karakterekkel és még ritkábban engednek bepillantást a szerzők a szerepek mögé, a lélek mélységeibe. A pályázatra olyan írásokat várunk, melyek hitelesen képesek megragadni az ember legsötétebb vagy legfényesebb pillanatait, s közben az embert magát, a falak és maszk mögött rejtezőt.

Pályázók köre: Hazai és határon túli szerzők is pályázhatnak, kizárólag magyar nyelven írt, más médiumban még nem publikált saját alkotásokkal.

Pályázat témája: Az emberi lélek még most is nagy talány számunkra. Sokan próbálták már meglelni a helyét testünkben, vagy épp a biológia segítségével tudományosan igazolni létezését, de ezidáig senkinek sem sikerült felfednie titkát. Ugyanakkor nemcsak meghatározni, de hitelesen papírra vetni sem könnyű egy ember lényét, a lelket, érzelmeket, emberi mivoltunkat. Talán emiatt a fantasztikus irodalomban is meglehetősen ritkán találkozunk valódi, hús-vér karakterekkel és még ritkábban engednek bepillantást a szerzők a szerepek mögé, a lélek mélységeibe.
Pályázatunkra olyan írásokat várunk, melyek hitelesen képesek megragadni az ember legsötétebb vagy legfényesebb pillanatait, s közben az embert magát, a falak és maszk mögött rejtezőt. Fentieken túl csupán annyi a tartalmi elvárásunk egy-egy történettel kapcsolatban, hogy megjelenjen benne a fantasztikum is valamilyen formában (az űroperettől egészen a csak néhány apró fantasztikus elemet felvillantó misztikus művekig bármi szóba jöhet).
Egy alkotó több írással is nevezhet.

Műfaj: Nem szeretnénk korlátozni az alkotói fantáziát, így a pályázatot illetően műfaji megkötés nincs. A novellák mellett elsősorban regényrészleteket, verseket fogadunk szívesen, de akár képregénnyel is lehet nevezni. Arra azonban felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy a Galaktika Magazin szerkesztősége kizárólag a formai követelményeknek megfelelő legjobb öt novellát fogja zsűrizni.

Formai követelmények: A pályaművet doc vagy rtf formátumban kérjük egy email mellékleteként csatolni és a megadott beküldési címre elküldeni. A levél tárgyában kizárólag az alkotás műfaját kell megjelölni (pl.: vers, regény), illetve a főszövegben egy e-mail cím, valamint az alkotó valós nevének megadása kötelező. A beadott művek tekintetében terjedelmi korlát nincs, csupán arra kell figyelniük a pályázóknak, hogy a Galaktikába szánt alkotások hossza nem haladhatja meg a 9000 karaktert.

Beküldési cím: palyazat@fictionkult.hu

Beküldési határidő: 2010. május 1.

Eredményhirdetés: 2010. június 15.

Értékelés és a zsűri

A zsűri elnöke: Buda Attila könyvtáros, a Magyar Könyvszemle szerkesztőségi tagja

Az értékelés két fordulóban zajlik. Elsőként a Fiction Kult szerkesztői és a zsűri elnöke értékelik a pályázatra beküldött alkotásokat két kategóriában. Az első kategóriába valamennyi mű beletartozik, míg a másodikba, kizárólag azon novellák, melyek hossza a 9000 karaktert nem haladja meg.
Második fordulóban csak ez utóbbi kategóriába tartozó 5 legjobb írás vesz részt, melyeket a Galaktika szerkesztősége zsűriz.

Nevezési díj: A nevezés ingyenes.

Díjazás
Első kategória
1. díj: 12000 Ft értékű könyvcsomag
2. díj: 8000 Ft értékű könyvcsomag
3. díj: 5000 Ft értékű könyvcsomag

Második kategória
Galaktika megjelenés – amennyiben születik olyan írás, mely megüti a mércét a zsűri szerint.

A nyertes művek továbbá megjelennek a Fiction Kult-on – ha egy regény, vagy képregény is a döntőbe jut, ezek közlésére is lehetőséget biztosítunk –, valamint a zsűri által a második kategória öt legjobbra értékelt alkotását továbbítjuk a Galaktika szerkesztőségébe. Ezen öt novella közül a szerkesztőség is választ egy nyertest és e mű lehetőséget kap a Magazin egy későbbi számában való megjelenésre.
Természetesen mind a Fiction Kult, mind a Galaktika szerkesztősége fenntartja magának a jogot, hogy ha művek színvonala nem ér el egy bizonyos színvonalat, akkor ne hirdessen nyerteseket.

Pályázattal kapcsolatos esetleges kérdéseket a kiírás fórumában várják a szerkesztők.

Web: http://fictionkult.hu

Forrás: http://fictionkult.hu