palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Encsen az ország egyik legmodernebb Ápoló-Gondozó Otthona uniós támogatásból

umft pályázatA Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 1 év alatt több nagy intézményének a felújítását végezte el. 90 millió forint pályázati pénzből és 23 millió forintos önerőből 5 intézményben készült el a teljes akadálymentesítés.

Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke múlt héten adta át az ózdi Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola Diákotthon és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és a nagybarcai Csecsemőotthon épületét. A több mint 36 millió forintos beruházásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően komplex akadálymentesítés történt a két intézményben.

Ezen a héten került sor az Encsi Idősek Ápoló-Gondozó Otthona átadására. A teljes akadálymentesítésre közel 20 millió forintot nyert el Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata, amelyhez több mint 6 millió forint önrészt biztosított. Ezzel a fejlesztéssel elmondható, hogy Encsen található az ország egyik legmodernebb szociális intézménye. A beruházás eredményeként megoldódott az intézményt megközelítő útvonalak akadálymentessége, a látássérültek számára erős színkontúrokkal és breille írással segítve a tájékozódást. A hallássérültekre is gondoltak: a hangok finom érzékelésére szolgáló eszközök kerültek beépítésre. Az ápoló személyzetnek biztonságos, egészségvédelmüket is biztosító segédeszközök elhelyezésére nyílt lehetőség, így például kádliftet építtettek be, amely az idős emberek mindennapi életvitelét is nagyban megkönnyíti.

Ezzel a beruházással a bentlakó idős emberek életminősége és a személyzet munkakörülményei javultak. Korszerű, akadálymentes képzési teremmel is gazdagodott az intézmény és az eddig is működő „e-pont Magyarország” internetes hozzáférési lehetőség most már akadálymentesen megközelíthető és használható minden érdeklődő számára.

Dr. Ódor Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: Encsen az időskorúaknak kívántunk méltó körülményeket teremteni, és azt gondolom, sikeresen: európai színvonalú, teljesen akadálymentes épületben fogadhatjuk a gondoskodásra szorulókat.

A közeljövőben fogják befejezni még két intézmény akadálymentesítését: a sályi Mozgásjavító Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola, Diákotthon és a Megyei Kórház Gyermek Rehabilitációs Osztályának utólagos akadálymentesítése készül el hamarosan.

Az intézményekben gyermekeink jövőjéért és az idősekért végzik dolgukat munkatársaink nap mint nap. Épp ezért nagyon fontosnak tartom ezen intézmények fejlesztését, hiszen sérült társainknak sokkal nehezebb tevékenykedni a mindennapokban. A többségi társadalomnak kötelessége, hogy segítse azokat, akik fogyatékkal élnek. A megyei önkormányzat ezért eddig is, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a rászorult emberek életét, közszolgáltatásokhoz való hozzáférését könnyebbé tegye – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke.