palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Eötvös Loránd szerteágazó munkássága esszépályázat középiskolásoknak

Az SZTE Eötvös Loránd Kollégium esszépályázata középiskolásoknak, Eötvös Loránd szerteágazó munkásságáról.

 

A Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiuma mint kiíró, és annak Szegedi Tehetség-HÍD Program nevű tehetséggondozó programja esszépályázatot hirdet Eötvös Loránd humán – és reáltudományi munkásságával kapcsolatban, 11. és 12.-es középiskolások részére. A kiíró szakkollégium az esszépályázattal kívánja feleleveníteni a 166 éve született tudós emlékét, akinek sokoldalúsága ma is példaértékű a szakkollégium tagjai körében.

A pályázóktól 6-10 oldalas esszét várunk az alábbi két témakör egyikét tetszésszerűen feldolgozva:

  1. Eötvös Loránd, a pedagógus és a költő: A pályamunka szólhat az atyának, Eötvös Józsefnek fiára gyakorolt szellemi ihletéséről, ismertetheti Eötvös Loránd költészetét, elemezheti verseit, kifejtheti pedagógiai elképzeléseit.
  2. Eötvös Loránd, a fizikusA pályázó válassza ki Eötvös Loránd valamelyik nagyobb mérési sorozatát (pl.: Eötvös-effektus, Eötvös-inga), vagy annak valamely részletét (pl.: mérési eszközök és eljárások tervezése, a mérés kiértékelése, a mérés tudományos elő- és utóélete). Mutassa be azokat az elveket, természeti törvényszerűségeket, technikai problémákat, amik – feltehetőleg – Eötvös Loránd mérésében is fontos szerepet játszottak. Saját számításokkal, becslésekkel vagy mérésekkel is alátámasztható az érvelés.

Formai követelmények:

  • A pályamunka terjedelme – az ábrák, az aláírások, az irodalomjegyzék, a tartalomjegyzék leszámításával – minimum 6, maximum 10 oldal, 12-es betűpont, Times New Roman betűtípus, 1,5-ös sorköz, sorkizártság.
  • Minden irodalmat a következő formában kérünk megadni: a szerző teljes neve, a kiadvány pontos címe, a kiadó megnevezése, a kiadás helye, a kiadás dátuma, internetes forrás esetén a pontos URL cím megjelölése és a letöltés dátuma.
  • A pályamunka kizárólag a versenyző önálló munkája lehet.

Határidő, beadás: A pályaműveket a tehetseghid@eotvos.u-szeged.hu címre várjuk 2014. május 15-ig. A pályamunkákat a kollégium szakmai műhelyeinek tagjaiból álló bizottság értékeli.

A pályamunkákat díjazzuk, mindkét kategóriában.

A díjak:

  • I. díj: értékes könyvcsomag, valamint ingyenes részvétel a Szegedi Tehetség-HÍD Program ötnapos nyári táborában, a Szegedi Tehetség-HÍD Táborban (ingyenes szállás, egyszeri étkezés, nívós egyetemi előadások)
  • II. Díj: értékes könyvcsomag
  • III. Díj: értékes könyvcsomag

A kiíró fenntartja a jogot, hogy nem oszt ki díjakat, amennyiben nem érkezik be megfelelő mennyiségű és minőségű pályázati anyag.

Bővebb információ: tehetseghid@eotvos.u-szeged.hu, http://www.eotvos.u-szeged.hu/