palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Erasmus – fiatal vállalkozóknak – európai csereprogram

Az Erasmus – fiatal vállalkozóknak határokon átnyúló csereprogram, amely az új vagy erre törekvő vállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy tapasztalt, más uniós tagországokban kisvállalkozást működtető vállalkozóktól tanulhassanak. A tapasztalatcsere a tapasztalt vállalkozónál való tartózkodás során valósul meg, amelynek segítségével az új vállalkozó szert tesz a kisvállalkozás működtetéséhez szükséges képességekre. A fogadó előnyre tesz szert azáltal, hogy vállalkozása új látószögbe helyeződik, és lehetősége van a külföldi partnerekkel való együttműködésre, illetve az új piacok megismerésére. A tartózkodást részben az Európai Unió finanszírozza. Függetlenül attól, hogy Ön új vagy nagy tapasztalattal rendelkező vállalkozó, a program jelenős hozzáadott értékkel gazdagítja vállalkozását: a lehetséges előnyök között szerepel a tudás- és tapasztalatcsere, az európai hálózatépítési lehetőség, az új kereskedelmi kapcsolatok vagy a külföldi piacok.

Az Erasmus – fiatal vállalkozóknak program a törekvő európai vállalkozókat segíti hozzá egy európai kisvállalkozás elindításához és/vagy sikeres működtetéséhez szükséges képességekhez. Az új vállalkozók tudást és szakmai ötleteket gyűjtenek és cserélnek egy tapasztalt vállalkozónál, akinél tartózkodnak, és akivel együttműködnek az 1-6 hónapos időtartam során. A tartózkodást részben az Európai Bizottság finanszírozza.

Új vállalkozóként előnyre tesz szert egy, az Európai Unió másik tagországában lévő kis- vagy középvállalkozásnál folytatott szakmai oktatáson. Ez megkönnyíti a vállalkozásának sikeres beindítását, illetve az új vállalkozás megerősítését. További előny az új piacokhoz való hozzáférés, a nemzetközi együttműködés és a külföldi üzleti partnerekkel való lehetséges együttműködés.

Fogadó vállalkozóként saját vállalkozásában előnyre tehet szert egy új, motivált vállalkozótól származó új ötletekből. Előfordulhat, hogy olyan szakmai képességekkel vagy tudással rendelkezik az adott területen, amelynek Ön nincs birtokában, és amely kiegészítheti az Ön szaktudását. A legtöbb fogadó vállalkozó olyan jó tapasztalatokra tett szert, hogy ezt követően több új vállalkozó fogadása mellett döntött.

Ez valóban olyan együttműködés, amelyben mindkét fél nyer, új európai piacokat vagy üzleti partnereket, illetve eltérő üzletviteli módszereket fedezhetnek fel.

Hosszabb távon előnyre tesz szert a széles körű hálózatépítési lehetőségekből, és előfordulhat, hogy hosszú távú üzleti partnerekként az együttműködés folytatása mellett döntenek (pl. vegyesvállalatok, alvállalkozói tevékenységek, megbízási viszony stb.).

Az „Erasmus – fiatal vállalkozóknak” programot a vállalkozások támogatásában jártas helyi kapcsolattartó pontokon keresztül az Európai Bizottság finanszírozza és működteti az Európai Unióban (pl. kereskedelmi kamarák, induló vállalkozásokat támogató központok, inkubátorházak stb.). Tevékenységüket európai szinten a program Támogatási irodája koordinálja.

Kik vehetnek részt? 

  • Új vállalkozók, akik elkötelezettek saját vállalkozásuk elindítása iránt, illetve az elmúlt három év során indítottak el egy vállalkozásukat.
  • Tapasztalt vállalkozók, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői.
Tapasztalt fogadó vállalkozó

A részvételről:

A vállalkozói csereprogramban való részt venni kívánó új és tapasztalt vállalkozóknak az eszköz segítségével kell pályázniuk, valamint ki kell választaniuk a tetszőleges helyi kapcsolattartó pontot. A helyi kapcsolattartó pontnak a vállalkozó lakóhelye szerinti országban kell működnie, mivel útmutatóként és kapcsolattartási pontként szolgál a folyamat során. A kisszámú, helyi kapcsolattartó pont nélküli országban élő vállalkozók tetszés szerint regisztrálhatnak bármely európai országban lévő kapcsolattartó ponton keresztül.

Kérjük, tekintse meg az Erasmus – fiatal vállalkozóknak programban részt vevő helyi kapcsolattartó pontok listáját.

Magyarországi kapcsolattartó pontok:

DemNet
Apáczai Csere János u. 1.IV/40
1052 BUDAPEST
Contact person:
Ms Aniko Nemeth
Tel.+36 14110410
nemeth.aniko@demnet.org.hu
Hungarian Investment and Trade Agency
Honvéd u. 20
1055 Budapest
Contact person:
Ms Hajnalka Hársfalvai
Tel.+36 18726505
hajnalka.harsfalvai@hita.hu
Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség
Seregélyesi út 113
8000 SZÉKESFEHÉRVÁR
Contact person:
Ms Erika Tóth
Tel.+36 22514111
erika.toth@kdriu.hu

Az elfogadást követően egy online katalógusban megtalálhatja az összes érvényes jelentkezést, ezáltal Ön és helyi kapcsolattartó pontja kereshet megfelelő partnereket.

A potenciális jelentkezőknek ajánlott alaposan elolvasni a regisztrációs útmutatót (útmutató új vállalkozások részére // útmutató fogadó vállalkozások részére), hogy a regisztrációs folyamat előtt megszerezzék az összes szükséges információt.

Bővebben: http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/