palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Erasmus Mundus pályázat: 2. alprogram – partnerségek

tempus pályázatokAz Európai Bizottság meghirdette az Erasmus Mundus program – ezen formában utolsó – pályázati felhívását a Partnerségek alprogramban (Action 2).

A program célja

Az Erasmus Mundus egy olyan európai közösségi program, amelynek célja, hogy támogassa az európai felsőoktatási intézményeket abban, hogy magas színvonalú képzést nyújtsanak a világ legkiválóbb hallgatói részére. Az Európai Bizottság ezért támogatja a felsőoktatási intézmények együttműködését, és ösztöndíjat kínál európai és Európán kívüli hallgatóknak és oktatóknak. Továbbá olyan projekteket is támogat, amelyek növelik az európai felsőoktatás vonzerejét.

A 2. alprogram célja, hogy támogassa az európai és a harmadik országbeli felsőoktatási intézmények közötti strukturált együttműködést azáltal, hogy valamennyi tanulmányi szinten segíti a mobilitás megvalósulását az alap- és mesterképzésben részt vevő diákok, doktorjelöltek és posztdoktori jelöltek, kutatók, valamint a tudományos és adminisztratív személyzet tagjai számára (nem minden régióban és országban valósul meg valamennyi típusú mobilitás).

A mobilitásnak elsősorban Európába kell irányulnia, de kisebb mértékben lehetőség van a harmadik országokba irányuló tanulmányi, oktatási, kutatási célú mobilitásra is. A mobilitási szabályokat a felhíváshoz kapcsolódó Útmutató (Guidelines to the Call of Proposals) tartalmazza.

Pályázhatnak: felsőoktatási intézmények, a felsőoktatás területén aktív szervezetek
Kiíró: Európai Bizottság
Pályázati támogatás, tanácsadás: Tempus Közalapítvány (erasmus.mundus@tpf.hu,www.erasmusmundus.hu)
Pályázati határidő: 2014. március 3. déli 12 óra

Mely partnerországokkal lehet együttműködni?
Az együttműködéseket két területtel (STRAND 1 és STRAND 2) lehet kialakítani, ezeken belül összesen 13 országcsoportra irányulhatnak a tevékenységek:

A) 1. terület
1. Szíria
2. Nyugat-Balkán
3. Irán, Irak és Jemen
4-5. Ázsia
6. Közép-Ázsia
7-8. Latin-Amerika
9. Brazília
10. Dél-Afrika

B) 2. terület
1. Ausztrália és Új-Zéland
2. Japán és Korea
3. Brunei, Makaó, Hong Kong, Szingapúr, Kínai Köztársaság (Tajvan)

A részletes feltételeket a Programútmutató (Programme Guide) és a felhíváshoz kapcsolódó Útmutató (Guidelines to the Call of Proposals) tartalmazza.

A pályázatot benyújtó konzorciumok összetétele:

  • Legalább öt európai, Erasmus University Charterrel rendelkező felsőoktatási intézmény, legalább három EU-tagállamból
  • Harmadik állambeli felsőoktatási intézmények (a pontos területi összetételt a Programútmutató, ill a felhívásra vonatkozó Útmutató tartalmazza.)

A pályázás módja:
A pályázatokat elektronikus és postai úton kell benyújtani az Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségének (EACEA). A pályázati űrlapok 2014. februártól érhetők el. A tájékoztatást szolgáló statikus változat innen tölthető le.
Magyarországon a Tempus Közalapítványhoz lehet fordulni további információért.

A pályázati felhívásról szóló előadások magyar, ill. angol nyelvű diasorát itt, ill. itt lehet letölteni.

A pályázati felhívás és a szükséges dokumentumok az alábbi oldalon érhetők el:
http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/funding/2014/call_eacea_18_13_en.php