palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Erzsébetvárosi megújulás négymilliárd forintból

Mintegy 3,8 milliárd forintnyi összegű épület- és közterület-felújítás veszi kezdetét az Erzsébetvárosban. A Kazinczy utca egy részén pedig 2010-ig megvalósul a Kultúra Utcája nevű projekt.

Gergely József beszámolt a Kultúra Utcája nevű projektről is, amelynek megvalósítására 800 millió forintos uniós támogatást nyert az önkormányzat. A tervek szerint felújítják a régi zsidónegyed centrumát, a Kazinczy utca, Dob utca és Wesselényi utca közötti szakaszát. Ennek keretében megújul az ortodox izraelita hitközség épületének utcai homlokzata és a belső udvara is, amelyet úgy alakítanak át, hogy ott kulturális rendezvényeket – például hangversenyeket – lehessen tartani.

Megújul az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedagógiai karának és az Elektrotechnikai Múzeum épülete is. A múzeum 2000 négyzetméteres, trafóház nevű részét pedig úgy szeretnék kialakítani, hogy helyt adhasson kiállításoknak, előadásoknak, helytörténeti programoknak és civil megmozdulásoknak is. Emellett két önkormányzati tulajdonban lévő lakóépületet is felújítanak.

A Kazinczy utca csillapított forgalmú utca lesz. Az önkormányzat a készülő forgalomtechnikai terv készítése közben – a kerékpárosok kérésére – foglalkozik azzal, hogy mely utcákban lehetne a biciklistáknak az autóforgalommal szemben haladniuk, de az alpolgármester szerint kevés az olyan utca, ahol ezt meg lehetne valósítani a hely szűkössége miatt. Devosa Gábor alpolgármester arról is beszélt, hogy a nyáron megkezdődhet a kerület által üzemeltetett városligeti sportcentrum műfüves pályájának kialakítása, amely ősszel könnyűszerkezetes fedést kap.