palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EU források a szentendrei skanzen múzeumpedagógiai projektjére

umft pályázatA szentendrei skanzen „Múzeumok Mindenkinek” kiemelt projektjéről márciusban írták alá a támogatási szerződést. A népszerű intézmény oktatási-képzési szerepének erősítésére és egyúttal központi módszertani fejlesztésre több mint 438 millió forint európai uniós támogatást kaptak az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Társadalmi megújulás operatív programjának (TÁMOP) 3.2.8/A kódszámú konstrukciója keretéből. Így a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a második kiemelt projektjét kezdi megvalósítani az ÚMFT égisze alatt. Mit jelent a központi kiemelt projekt szerep? Gyakorlatilag a szentendrei intézmény lesz a „Múzeumok Mindenkinek” program szíve, az innovatív múzeumpedagógia centruma. Itt zajlik majd a pedagógusok és a múzeumi szakemberek képzése, innen indul az oktatási és muzeális intézmények közötti együttműködési hálózat kiépítése, ez lesz a módszertani bázis és a bevált gyakorlatok gyűjtőhelye.

Nyilvánvalóan azért esett a választás a felnőttképzési intézményi akkreditációval rendelkező skanzenre, mert az itt dolgozó szakemberek mesterei lettek annak, miként vonzzanak minél több látogatót – felnőttet és gyereket – a múzeum rendezvényeire. A „Múzeumok Mindenkinek” programnál ugyanis fontos feltétel, hogy például a tanórák ifjú résztvevői ne felületes benyomással, hanem egy tartalmas és izgalmas múzeumi óra emlékével és azzal az érzéssel távozzanak az intézményből, hogy „ide még vissza kell jönni”.

„A mindennapi életünkről, ünnepeinkről és munkánkról, születésről, szerelemről és halálról mesélnek a minket körülvevő régi házak, bútorok, edények és szerszámok” – jegyezte meg Bereczki Ibolya, a múzeum főigazgató-helyettese Elmondta, hogy a program – innovatív múzeumpedagógia segítségével – az ismeretek megtanulásáról a képesség- és készségfejlesztésre, a motiváltság kialakítására helyezi a hangsúlyt. Segítséget nyújt a tanulók sajátos, egyéni igényeihez való igazodáshoz, a tanulási környezet sokféleségének és a tanítás individualizálásának eléréséhez. A kiemelt projekt tehát kiemelt felelősséggel jár: ha jól csinálják, az iskolán kívüli program jelentősen javíthatja a gyermekek kommunikációs képességét, segíti a kooperatív tanulást, a csoportmunkát. Mindezt a kedvező hatást tovább erősíthetik a múzeumi tárgyak, amelyek így – megfelelő szakember interpretálásával – nagymértékben képesek növelni a tanulás hatásfokát.

Mindeközben jól halad a szentendreiek első kiemelt projektjéneka megvalósítása is. Április 8-tól egy 1932-ben gyártott, felújított Ganz motorvonat szállítja a látogatókat a múzeum területén. A skanzenvasút mellett már elkészült az új bejárati épület is. A Skanzen Örökség Program leglátványosabb eleme, a Palócföld hagyományos népi építészetét, életmódját bemutató falu 2010 tavaszára készül el.

A projekt tevékenységei

1. Módszertani fejlesztés
– Országos múzeumpedagógiai adatbázis létrehozása
– A „Múzeumok a közoktatás szolgálatában” módszertani megfogalmazása
– A „Múzeumpedagógiai módszerek európai gyakorlatának adaptációja”
– A „Múzeumi szakemberek a közoktatás szolgálatában” fejlesztési tervek elkészítése
2. Képzések
– Tíz módszertani továbbképzési, oktatási program kidolgozása, lebonyolítása
3. Múzeumi kiadványok készítése, online információs portálok kialakítása

4. Hálózatépítés, a legjobb gyakorlatok összegyűjtése
(VG)

linkek: Kotor Várna utazás Veszprém látnivalók Horvátország nyaralás