palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EU milliárdok az Uzsoki utcai Kórház korszerűsítésére

Az Uzsoki utcai Kórház az Észak-pesti térség meghatározó egészségügyi intézménye, mely az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával 2010-re minden igényt kielégítő regionális kórházzá válik. A nagy múltú intézmény teljes körű felújításával a legkorszerűbb körülmények között folytatódhat az a magas színvonalú gyógyítói tevékenység, amelyet a budapestiek a kórház immár 83 éves fennállása alatt megszoktak.

Az Uzsoki utcai Kórház rekonstrukciójával 2010-re a főváros egyik legmodernebb regionális egészségügyi intézménye jön létre, amely biztosítani tudja a versenyképes, magas színvonalú ellátást az agglomeráció lakói számára is. A rekonstrukció II. ütemében elkészül a sürgősségi betegellátó osztály, az intenzív osztály, az orthopéd- traumatológia, a szülészeti-nőgyógyászati osztály, a neurológiai osztály, illetve egyes belgyógyászati osztályok, a nukleáris medicina osztály, a pathológiai osztály, valamint több szakambulancia és kiszolgáló egység. Folytatódik a régi főépület teljeskörű felújítása, amelyet gondosan megtervezett forgatókönyv szerint, szakaszokra osztva végeznek, hiszen a betegellátást az építkezés alatt is folyamatosan biztosítani kell.

A rekonstrukcióban erős hangsúlyt kap a kardiológia fejlesztése és az akut érrekonstrukció modern feltételeinek megteremtése. A dializáló állomás bővítésével tovább javul a fővárosiak művese ellátása, és létrejön egy sürgősségi betegellátó osztály is. Az egészségügyi központ regionális ellátó szerepéhez igazodik az intézményben megkezdett invazív sebészeti eljárások (sebészet, orthopédia, urológia, nőgyógyászat stb.) továbbfejlesztése is.

A rekonstrukció kiemelt jelentőségét bizonyítja az is, hogy az intézmény a traumatológiai központi ügyeleti rendszerben való részvételén túl az onkológiai ellátásban is nélkülözhetetlen feladatot lát el.

A rekonstrukció II. ütemének szakmai programját 2003-ban fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, az engedélyezési-, majd a kiviteli tervek készítése 2007-ben fejeződött be. A kivitelezési munka 2008. január 15-én kezdődött meg.

A beruházás teljes költsége közel 6,5 milliárd forint, melyből az uniós támogatás összege 4,4 milliárd forint.

Uzsoki utcai Kórház rekonstrukció I. ütem 1997-2001
A kórházi rekonstrukció I. ütemében mintegy 24.000 m2 alapterületű létesítmény épült, amelynek  költsége 7,7 milliárd forint volt. A címzett támogatáshoz a Fővárosi Önkormányzat 2,7 milliárd forint saját forrást biztosított.

A kormányzat és a Főváros összefogásának köszönhetően új diagnosztikai eszközök állnak a betegellátás rendelkezésére, és az épület a kor követelményeinek megfelelő új hotel-szárnnyal egészült ki. A röntgen osztály modern radiológiai képalkotó eljárásokkal és teljesen új műszerparkkal gazdagodott. Miközben létrejött egy új műtőblokk, lehetővé vált több külső telephely megszüntetése is. Az átalakítások eredményeként az alaptevékenység ellátását kiegészítő funkciókat egy tömbben lehetett koncentrálni.
(NFÜ)