palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EU pályázatból akadálymentesítették Mindenki Egészségmegőrző Központját Abonyban

umft pályázatTöbb mint 7 millió 700 ezer forint támogatást nyert Abony Városa, hogy a “Mindenki Egészségmegőrző Központját” teljes körűen akadálymentesítsék.

A projekt előkészítése során az önkormányzat szorosan együttműködött a Mozgáskorlátozottak Egyesületének helyi alapszervezetével, ez garantálja, hogy az átadott épület valóban megfelel majd az akadálymenetesítés alapkövetelményeinek, a mozgásukban akadályoztatottak igényeinek. A tervezők munkáját az állapotrögzítéstől kezdődően rehabilitációs szakmérnök is segítette.

Az átalakítás során, az ingatlanon belül 1 db akadálymentes parkoló, a telekhatártól kezdődően pedig eltérő színű és csúszásmentes járdafelület került kialakításra.

Mivel a műemléki védettség miatt nem volt megoldható a bejáratokhoz vezető lépcsőfokok oly mértékű átalakítása, mely kielégíti a fellépő magasságnál megfogalmazott kritériumot ezért a lépcsők közepén kétsoros festett acélkorlátot készítettek, megfelelő magasságban elhelyezett kapaszkodóval.

A műemlék épület két bejárattal rendelkezett, a kétszárnyú ajtók szélességi mérete 150 cm. A kerekesszéket használók számára új bejárat készült egyszárnyú ajtóval, a szintkülönbség leküzdését hidraulikus emelőlap biztosítja.

Az intézmény eredeti széles belső terei nem kívántak módosítást, a csúszásmentes burkolatra azonban vezetősáv és irányváltást jelölő burkolati jelek kerültek elhelyezésre. Az épületen belüli tájékozódást a főbb közlekedési helyeken elhelyezett információs, eligazító táblák segítik.

Az épületben egy akadálymentes WC, valamint egy zuhanyzó-mosdó is kialakításra került. A recepciós pult megközelítése két irányból is biztosított, mellette pedig várakozóhely került kialakításra a mozgáskorlátozottak számára. Ugyanitt indukciós hurok került beépítésre a hallássérült látogatóknak.

A bejárati előtérbe érkezve, illetve az épület belsejében sík és Braille írással ellátott és piktogramokkal kiegészített információs táblák segítik az eligazodást, a vészjelző berendezések pedig hang- és fényjelzést is adnak, és egészen a kijáratig vezetik a hallássérültek.
(VATI)