palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós forrásból teljesen megújul Nyíregyháza belvárosa

umfteulogoA kelet-magyarországi város integrált fejlesztési programja 1,8 milliárd forintos európai uniós támogatást kap. Ha minden jól megy, a jövő év őszére befejezik annak a kiemelt projektnek a megvalósítását, amelynek átfogó célja egy gazdaságilag vonzó, ugyanakkor a lakosság számára élhető városközpont kialakítása, s ennek segítségével Nyíregyháza népességmegtartó és tőkevonzó képességének erősítése. A beruházás teljes értéke 3,2 milliárd forint. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Észak-Alföld operatív programja (ÉAOP) keretében igényelt európai uniós és hazai támogatás együttesen 1,8 milliárd forint, a támogatási intenzitás 56,32 százalék.

Nyíregyháza belvárosának a szépségét a szakemberek szerint a terek láncolata – a térből térbe való átmenet – adja. A kilencvenes évek elején a központi fórum jellegű funkciót betöltő Kossuth tér első üteme készült el, míg a múlt évtized végén az Országzászló tér újult meg a kelet-magyarországi városban. A nyíregyháziak a szóban forgó kiemelt projekt kialakításakor egy egységes arculatú, sajátos szerkezetű, élénk, modern, kereskedelmi, gazdasági és közszolgáltatási szempontból funkcionálisan megerősödött városmag kialakításában gondolkodtak, amely egyaránt vonzó lehet a helyi lakosság, valamint az odaérkező munkavállalók és turisták számára.

A belső terek integrált funkcióbővítő fejlesztése Nyíregyházán című program konkrétan a belvárosi területek megújítását tűzte ki célul. A projekt részét képező Kiskörút keleti szakaszának a továbbépítése biztosítja többek között egy sor közlekedésszervezési beruházás végrehajtását, illetve a Mártírok tere és a Luther tér rehabilitációját. Ezek a fejlesztések alkotják a pályázat központi magvát, amellyel párhuzamosan megvalósul a helyi védettségű és műemlék épületek (Nyírvíz Palota, ortodox imaház) rekonstrukciója, illetve a közösségi szolgáltatóépületek színvonalának emelése (házasságkötő terem, anyakönyvi hivatal, ügyfélszolgálati centrum) is. A közterületek minőségi fejlesztése, valamint a városközponti gépjárműforgalom korlátozása, illetve bizonyos részeken teljes megszüntetése a változatosabb, kellemesebb életet szolgálja, és a közösségi együttműködés feltételeit is javítja Nyíregyházán.

A városközpont tudatos közterületi fejlesztésével nemcsak a kedvelt közösségi terek újulnak meg, hanem a belváros hagyományos kiskereskedelmi versenyképességének a növelését, továbbá a gyalogos forgalom és kerékpárút-hálózat bővítését is szeretnék megoldani. A tervezett, mintegy 2500 négyzetméteres iroda- és üzletház a tervek szerint a kis- és középvállalkozások számára biztosít jól megközelíthető, korszerű környezetet tevékenységük folytatásához, bővítéséhez, esetenként piaci megjelenésükhöz.
(VG)