palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EU támogatás a Dél-Alföld régió leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek

umft pályázatA Dél-Alföld régió leghátrányosabb helyzetű kistérségei – Bácsalmás, Jánoshalma, Kistelek, Mezőkovácsháza, Sarkad – projektlistájáról döntött a zsűri. Az öt kistérség együttesen 13,57 milliárd forint elkülönített forrásra számíthat a „Nem mondunk le senkiről” felzárkóztatási program keretében, és a zsűri az előzetesen jóváhagyott projektjeikre 12 milliárd forint támogatást javasolt. Közülük a jánoshalmai kistérségben legalább 25 projekt előtt nyílt most meg az út a részletes kidolgozás és az esetleges pontosítás, majd a végleges jóváhagyás, azután pedig a megvalósítás felé, amelyekre 1172,16 millió forint a javasolt támogatás.
Emellett gazdaságfejlesztési projektekre 357,5 millió forint a jóváhagyott összeg, és a kistérség Gyermekesély programja ugyancsak megkaphatja az előirányzott 400 milliót. Vagyis a mostani döntéssel és a projektek megvalósításával együttesen 1929,66 millió forint európai uniós forrást kaphat kézhez a kistérség a részére elkülönített 2180 millió forintos keretből, reményeik szerint az idén és jövőre.

A kistérségben élők számára rendkívül fontos ez a döntés, mert itt az emberek nagyon sokat várnak ezektől a fejlesztési lehetőségektől – kommentálta a bejelentést Ébes Zsófia kistérségi irodavezető. Elmondta: a fejlesztési ötletek összegyűjtésében, a javaslatok kialakításában a kistérségi intézmények képviselői mellett igen aktívak voltak a vállalkozók, a civilszervezetek és a romák képviselői. Az elmúlt hónapok közös munkája azt bizonyította, hogy erőteljes az öszszefogás a kistérségben. Várakozása szerint ez meglátszik majd a végrehajtásban is, a legtöbb projektet igen gyorsan – akár már az idén, de legkésőbb jövőre – meg akarják valósítani a jánoshalmai kistérség lakói.

Az elfogadott projektcsomagban több olyan fejlesztés szerepel, amely a hátrányos helyzetű gyermekek társadalomba történő beilleszkedését segíti. Ilyen a tanoda- és a Gyerekesély programban való részvétel, a roma szociális segítők, mentorok integrálása a helyi intézményekbe, a Nyitnikék prevenciós program és a roma közösségi ház ügye. Több projekt célja a kistérség infrastruktúrájának és közlekedésének fejlesztése. Az irodavezető szerint a most támogatásra javasoltnál több útfejlesztésre lenne sürgősen szüksége a kistérségnek, főleg Mélykútnak és Kéleshalmának. Az ezekkel kapcsolatos projekteket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség intenciói alapján át is alakították, még sincsenek most a zsűrizett listán.

Egyértelműen jó hír viszont, hogy európai uniós támogatással újulhatnak meg óvodák és iskolák Jánoshalmán, Kéleshalmán és Borotán. Sor kerülhet a meglévő oktatási intézmények eszközfejlesztésére és több kerékpárút megépítésére is. Mindezeken túl nagy hangsúllyal szerepel a projektek között a munkahelyteremtés, a munkanélküliek reintegrálása a munkaerőpiacra. A hátrányos helyzetűek foglalkoztatására teremt lehetőséget egy szociális szövetkezet és fűrészüzem kialakítása, valamint az érintettek építőipari képzése és foglalkoztatása Mélykúton, továbbá a felnőttképzés beindítása Jánoshalmán.
(VG)