palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Hatmilliárdos árvízvédelem-fejlesztési uniós projekt a Beregben

kvvm pályázatokA Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy 6,5 milliárd forintos uniós projekt keretében 28 kilométer hosszú árvízvédelmi töltést magasít és szélesít a Tisza Vásárosnamény és Lónya közötti szakaszán. A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése program részeként a beruházás nem csupán a közvetlenül érintett hét beregi település 14 ezer lakosának árvízzel szembeni védettségét növeli, de hatással lesz a Tisza-völgyben élő másfél millió ember árvízi biztonságára is.
Az uniós projekt előkészítésének közelgő befejezése alkalmából sajtótájékoztatót tartottak ma Nyíregyházán, ahol Kóthay László, a KvVM szakállamtitkára elmondta: a töltésfejlesztéssel és a tervezett Jánd-Gulácsi árapasztó tározó megépítésével a Beregi térség teljesen védetté válik az árvizekkel szemben. A vízügyi szakállamtitkár hozzátette: hazánk az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2007 és 2013 között mintegy 150 milliárd forintot költhet el árvízvédelmi beruházásokra, ez az összeg a többszöröse annak, mint amennyi az előző években erre a célra jutott.

A Tisza menti töltések a Vásárosnamény és Lónya közötti szakaszon jelenleg nem felelnek meg az előírásoknak. A töltéseket úgy kell megépíteni, hogy képesek legyenek a mértékadó, azaz a százévente egyszer előforduló árvizek kivédésére, az érintett szakaszon azonban a töltéseknek sem a magassága, sem a keresztmetszete nem felel meg ennek az elvárásnak.

A mostani fejlesztés során Vásárosnamény és Lónya között, 28 kilométer hosszan megerősítik és magasítják az árvízvédelmi védvonalat, ennek eredményeképp átlagosan fél-egy méterrel lesz magasabb a mostani szintnél. A kismadai gátszakasznál áthelyezik a védvonalat, három folyószakaszon pedig – a szalókain, a lónyain és a tiszaadonyin – megtörténik a part kőburkolatának rekonstrukciója. A tervek szerint új gátőrház épül Lónyán és Tiszakerecsenyben, és megújul a jelenlegi megfigyelő és távjelző hálózat is.

A projekt előkészítése 132 millió forintba került, a teljes összeget a Környezet és Energia Operatív Program biztosítja. Elkészültek a tervek, a részletes megvalósíthatósági tanulmány, megszerezték a szükséges engedélyeket, így az előkészítés lassan a végéhez ér. A tervek szerint az Igazgatóság a pályázatot májusban nyújtja be a második fordulóra. Pozitív elbírálás esetén a kivitelezési munkák még az idén elkezdődnek, a projekt várható befejezési ideje 2012 vége.

A beregi töltések fejlesztése 1997-ben kezdődött meg Gulács térségében, és 2005-ben érte el Vásárosnaményt. Kárpátalján is folyik az árvízvédelmi védvonalak magasítása és erősítése. A két országban zajló munkálatok befejeztével a töltésrendszer – a magyar és az ukrán oldalon egyaránt – teljes hosszában megfelelő magasságú lesz.

A beregi árvízvédelmi töltésfejlesztés része a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése programnak, amely a folyó hullámterének rendezésével, a meglévő árvízvédelmi létesítmények fejlesztésével és árapasztó tározók építésével kívánja növelni a Tisza-völgyben élő másfél millió ember árvízi biztonságát. A VTT keretében a tervek szerint – a Cigándi és a Tiszaroffi tározó mellett – 2013-ig további négy tározó épül meg, ezek egyike a Jánd-Gulácsi, vagy más néven a Beregi tározó. A beregi töltésfejlesztéssel és a Jánd-Gulácsi tározó megépítésével a Beregi térségben élők maximálisan védetté válnak az árvízzel szemben.
(KVVM)